Obavijesti

News

Komentari 0

Snažni vjetrovi šire požare u Portugalu, ozlijeđeno 33 ljudi

Snažni vjetrovi šire požare u Portugalu, ozlijeđeno 33 ljudi
1

Stanovnici i lokalne vlasti u Macau i Vili de Rei, područjima u središtu požara, tvrde kako nema dovoljno vatrogasaca i resursa za borbu protiv vatre

VIDEO

Više od tisuću vatrogasaca u ponedjeljak se borilo s požarima u središnjem Portugalu zbog kojeg je evakuirano nekoliko sela. 

Zasad je ozlijeđeno 33 ljudi, uključujući jednu osobu koja je u kritičnom stanju. Portugalska civilna zaštita objavila je da je izgorjelo nekoliko kuća. 

Požari su manji u usporedbi s onim koji je istu regiju pogodio u lipnju 2017., kad je u nekoliko dana poginulo 64 ljudi i spaljeno oko 55 tisuća hektara površine.

Pokretanje videa...

01:11

No zbog temperatura koje su u ponedjeljak negdje dosegle 40 stupnjeva Celzija, brojne općine u okruzima Santarem i Castelo Branco, sjeveroistočno od Lisabona, proglasile su stanje uzbune. 

Civilna zaštita je ranije u ponedjeljak objavila kako je požar, koji je izbio u subotu poslijepodne, 90 posto pod kontrolom, no i upozorila kako preostala vatra i dalje "treba puno pozornosti" jer će se kasnije tijekom dana pojačati vjetrovi koji bi mogli raznositi plamen u vrlo suhim uvjetima. 

Prekriven eukaliptusom i borovima, središnji Portugal često pogađaju ljetni požari, a brdoviti teren ga čini posebno teškim za intervenciju vatrogasaca. 

Stanovnici i lokalne vlasti u Macau i Vili de Rei, područjima u središtu požara, tvrde kako nema dovoljno vatrogasaca i resursa za borbu protiv vatre. 

Ovčar Joaquim Ribeiro otkrio je Reutersu da u trenutku dolaska požara u njegovo selo u Macau nije bilo vatrogasaca, zbog čega je bio primoran preseliti svoje životinje. "To je bio pakao", kazao je Ribeiro. 

Na terenu je oko tisuću vatrogasaca, a pomaže im 328 vatrogasnih vozila i 13 zrakoplova. 

"Imamo kapacitete za borbu protiv ovog požara, i na tlu i na zraku, jer je cijeli fokus na ovoj operaciji", kazao je zapovjednik civilne zaštite Pedro Nunes. 

Španjolska je u ponedjeljak objavila da će poslati dva zrakoplova da pomognu u borbi protiv te katastrofe. 

Podaci sustava Europske unije za mapiranje požara pokazuju da je tijekom vikenda izgorjelo oko 8,5 tisuća hektara.

Pokretanje videa...

00:45

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk