Obavijesti

News

Komentari 47

Straussa Kahna pustili su iz pritvora, sobarica lagala policiji

Straussa Kahna pustili su iz pritvora, sobarica lagala policiji
3

SAD: Sobarica (32) iz Gvineje vjerojatno je lagala istražiteljima zbog mogućnosti deportacije iz SAD-a, a navodno je i ranije bila povezana s kriminalom

VIDEO

Sobarica (32) koja je tvrdila kako ju je bivši šef MMF-a Dominique Strauss Kahn (62) pokušao silovati u luksuznom hotelu na njujorškom Manhattanu lagala je istražiteljima, izvijestio je odvjetnički tim Straussa-Kahna. Unatoč forenzičkim dokazima koje su prikupili protiv bivšeg čelnika MMF-a, tužitelji više ne vjeruju većini tvrdnji koje je sobarica iznijela o okolnostima napada. 

Straussa Kahna u petak su pustili iz kućnog pritvora, a pravosudne vlasti vratit će mu šest milijuna dolara jamčevine.

Sobaricu iz Gvineje sumnjiče kako je lagala istražiteljima zbog mogućnosti deportacije iz SAD-a, a navodno je i ranije bila povezana s kriminalom. Kako navodi Daily Mail, sobaricu povezuju s napadom na čovjeka, kojeg je osakatila. Dan prije skandala sa Straussom Kahnom, sobarica je navodno razgovarala s čovjekom u zatvoru, s kojim je pričala o tome kako bi se mogla 'izvući' iz optužbi, naveli su izvori odvjetničkom timu bivšeg šefa MMF-a. Zbog tih navoda, sumnjaju i u vjerodostojnost njenih izjava na sudu.

U prvoj pisanoj molbi za azil tvrdila je da je zajedno sa suprugom bila politički progonjena te da je njen suprug umro od posljedica batinjanja, a ona je pobjegla u SAD. U drugom je tvrdila da je bila žrtva grupnog silovanja u Gvineji. Tijekom istrage u slučaju protiv Kahna priznala je da je oba iskaza naučila napamet sa snimljene kasete. Uza sve to, istražitelji sumnjaju da je ona bila uključena u trgovinu drogama i pranje novca te da vara na porezu. Uspostavilo se također da je nakon navodnog seksualnog napada od strane šefa MMF-a nastavila čistiti najprije susjednu sobu, pa potom i sobu u kojoj je u Sofitelu boravio Kahn. Dvojica neimenovanih dužnosnika tužiteljstva New York Timesu otkrila su da je sobarica, dan prije susreta sa Strauss-Khanom razgovarala s jednim zatvorenikom i s njime diskutirala o mogućoj koristi ako optuži Strauss-Kahna. Razgovor je snimljen. Istraga je otkrila da je taj čovjek završio u zatvoru zbog posjedovanja marihuane i da je među osobama koje su na bankovni račun sobarice uplaćivale velike svote novca. U posljednje dvije godine uplatio joj je oko 100 tisuća dolara. Usto, istraga je otkrila da je ona svakoga mjeseca trošila na stotine dolara na telefonske troškove čak pet kompanija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Strauss Kahn je od svibnja ove godine u kućnom pritvoru na Manhattanu, a platio je 32 milijuna kuna jamčevine. Od uhićenja odbacuje sve optužbe za silovanje sobarice. Saslušanje na sudu u New Yorku u slučaju Dominique Straussa Kahna bi trebalo biti u petak, a prema navodima stručnjaka, zbog otkrivenih tvrdnji o sobarici bi se čitav slučaj mogao odvijati u drugom smjeru te bi mogli odbaciti dio optužbi. Zbog toga su se i sastali odvjetnički timovi. Navodno bi ga mogli i pustiti iz kućnog pritvora ukoliko se ispostavi da su te tvrdnje istinite.

Na odjeći sobarice forenzičari su pronašli spermu bivšeg predsjednika MMF-a. Kahnova obrana nije negirala seksualni kontakt, ali tvrdi da je bio dobrovoljan. Odvjetnik koji zastupa sobaricu tvrdi da njegova štićenica ni u jednom trenutku nije mijenjala svoj iskaz u dijelu koji se tiče samog napada, tako da novootkrivene okolnosti ne bi trebale biti presudne za slučaj.

Dominique Strauss-Kahn je podnio ostavku na mjesto čelnika Međunarodnog monetarnog fonda zbog skandala sa sobaricom.

Predsjednik Nicolas Sarkozy je zasad bez komentara

Vijest o obratu u slučaju Strauss-Kahna odjeknula je Parizom kao “grom iz vedra neba” - kako je to okarakterizirao bivši premijer Lionel Jospin za RTL. Socijalistička stranka koja je dugo odbijala priznati krivicu Strauss-Kahna nakon što je “s prstima u pekmezu” uhićen u svibnju konačno je odlučila na stranačkim predizborima istaknuti Martine Aubry. Predizbori se zaključuju 13.srpnja, dakle, prije novog ročišta u Americi. Neki najbliži suradnici Straussa-Kahna navijaju za to da se rok pomakne i da on ipak istakne kandidaturu za francuske predsjedničke izbore na jesen, iako je upitno može li ih izgurati nakon što su na vidjelo izašle tolike njegove (nasilne) seksualne afere. Predsjednik Nicolas Sarkozy je zasad bez komentara.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda