Obavijesti

News

Komentari 3

Sofiji je tek 101. godina, voli čitati 24sata i prati nogomet

Sofiji je tek 101. godina, voli čitati 24sata i prati nogomet
2

Sofija Šubašić iz Splita nam kaže da je recept za dug život što manje živciranja, svađanja, puno putovanja, šetanja i plivanja. Sretna je što je zdrava

VIDEO

Vremešna dama Sofija Šubašić rođena je davne 1921. godine na otoku Ugljanu, u mjestu Muline, ali tamo se nije dugo zadržala. Cijeli je život provela u Splitu, a zadnje četiri godine živi u Zadru u Domu za starije osobe. Sto i prva joj je godina tek. Potpuno prisebna, zna sve vijesti i najstarija je pretplatnica 24sata.

POGLEDAJTE VIDEO Sofija (101) najstarija je pretplatnica 24sata

Pokretanje videa...

Sofiji je tek 101. godina, voli čitati 24sata i prati nogomet VIDEO

- Svako jutro budim se oko šest sati, doručkujem i oko deset pročitam novine. Od prve do zadnje stranice, meni je to lako, jer sam cijeli život jako puno čitala - govori nam Sofija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Donedavno je rješavala i križaljke, no godine čine svoje pa je ipak od tog hobija odustala.

No Sofija nije odustala od života. Prije četrdeset godina, točno koliko je bila i u braku sa svojim Vladom, ostala je udovica. Iako je udvarača bilo puno, nije se htjela preudavati jer je Vlado bio i ostao ljubav njezina života.

- Vlado je bio inženjer, ja domaćica. Imam kćer, dva unuka i praunuke. Svi imaju mozak inženjera i na njih sam silno ponosna - kaže nam i otkriva da je jedan unuk radio kod Rimca, za kojeg zna tko je jer čita novine.

Doživjeti stotu čini se kao veliki pothvat. No Sofija o godinama ne razmišlja, čudi se samo kako je vrijeme tako brzo proletjelo. Nije se ni okrenula, a nedavno je proslavila 101. rođendan.

Zadar: Sofija Viši? Šubaši? proslavila svoj 100. ro?endan

- Recept je jednostavan. Ne treba se previše sekirati, posebno ne svađati. Kad bih se porječkala s mužem, uzela bih ključeve i otišla kod susjede na kavu. Kad bih se smirila vratila bih se doma. Danas se svi nešto rastavljaju, ali ipak treba malo i pričekati s drastičnim mjerama - govori nam. Osim što je voljela putovati, Sofija je do prije pet godina svakodnevno plivala s trinaest godina mlađom sestrom.

- Doktorima nikad nisam išla, jedino sam operirala žuč i prije desetak godina dobila dijabetes. Bila sam aktivna, neumorna, prehodala cijeli Marjan, a sad jedva stojim na nogama. Nikad se nisam bavila sportom, ali sam gledala nogomet. Iako sam najviše voljela doba kad su igrali Vukas i Beara, još navijam za Hajduk. Ali kad bolje promislim kako treba živjeti, rekla bih samo plivati i što više šetati - otkriva Sofija, koja jedva čeka dan da može u šetnje.

Zadar: Sofija Subašić najstarija je pretplatnica 24sata

Sretna je da je još zdravlje služi i da nikom nije na teret. Kako doznajemo, omiljena je među svima u domu i s njom nema nikakvih problema.

I to je Sofiji naravno drago sve čuti i sve znati. Ima posebnu vrstu mudrosti, baš onakvu kakvu imaju starije osobe. Diplomatski nastupa prema svemu i živi je dokaz da optimizam i vježbanje mozga čitanjem itekako produljuju život. Neuništivoj dami čak ni korona ništa nije mogla. Naime, među rijetkima u Domu, nju uopće nije dotakla, čak ni pozitivnim nalazom. Za to nema objašnjenja osim da se Sofija jednostavno ne da.

Uvijek svoja i uvijek pozitivna i u rozom

Završila je gimnaziju i velika joj je želja bila studij matematike.U daljnjem školovanju spriječio ju je rat. Radila je i živjela kako je htjela, uvijek izbjegavajući negativu. I crnu boju. Najomiljenija boja joj je roza, a ormar joj je prepun odjeće svijetlih boja.

Sretna je što je zdrava

Doktorima nikad nisam išla. Jedino sam operirala žuč i prije desetak godina dobila dijabetes.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina