News

Komentari 135

Šok! ECB više neće prihvaćati grčke obveznice kao jamstvo

Šok! ECB više neće prihvaćati grčke obveznice kao jamstvo

Mnogi smatraju kako je iznenadna odluka ECB-a izazvana time što u Frankfurtu vjeruju da je grčka vlada odustala od provedbe međunarodnog programa pomoći

Europska središnja banka iznenada je odlučila da više neće prihvaćati grčke obveznice kao osiguranje za zajmove. Time je na grčku središnju banku prebacila teret i sada ona mora financirati vlastite banke, piše BBC.

Mnogi smatraju kako je iznenadna odluka ECB-a, koja stavlja Grčku u izolaciju, izazvana time što u Frankfurtu vjeruju da je nova grčka vlada odustala od provedbe međunarodnog programa pomoći koji zahtjeva njezine reforme. 

Odluka je objavljena samo nekoliko sati nakon što je grčki ministar financija Yanis Varoufakis, nakon sastanka s predsjednikom ECB-a Mariom Draghijem, rekao kako će ''središnja banka učiniti sve što je potrebno kako bi pomogla članicama kao što je Grčka''. 

Odluka stupa na snagu 11. veljače i znači grčke državne obveznice koje vrijede na desetke milijarda eura kao i obveznice banaka za koje jamči Atena više neće biti prihvaćane u zamjenu za ECB-ove zajmove tim bankama. 

Najčitaniji članci