Obavijesti

News

Komentari 148

Malta turistima daje 200 eura ako ostanu barem tri dana

Malta turistima daje 200 eura ako ostanu barem tri dana
9

"Ovo je mjera koja će se utjecati na svakoga, na tvrtke, obitelji i radnike", rekao je premijer Robert Abela na konferenciji za medije

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
9.40

 Djeca do 12 godina moći će u Hrvatsku i bez negativnog testa

Djeca najmanje do 12 godina moći će u Hrvatsku i bez negativnog testa, koji sada trebaju djeca starija od sedam godina, piše u petak Jutarnji list.

Za domaći turizam iznimno je bila važna odluka Stožera kojom je od travnja prelazak preko granice bez karantene ili testiranja dopušten svim cijepljenim osobama, no kako se bliži sezona, u sektoru su svjesni da na putu do ostvarenja znatnijeg turističkog prometa i dalje stoje brojne prepreke.

Najznačajnija među njima odnosi se na ulazak u zemlju djece u dobi između sedam i 16 godina, a koja su ostala u nekoj vrsti zrakopraznog prostora. Oni, naime, ne mogu biti cijepljeni jer se dosad registrirana cjepiva odnose isključivo na osobe starije od 16 godina, a prema trenutačnim uvjetima za prelazak hrvatske granice, nisu ni u skupini osoba koje bi bile oslobođene potrebe karantene, odnosno PCR testiranja.

Konkretno, obveze predočenja testa, potvrde o preboljeloj koroni ili o cijepljenju pri prelasku granice, oslobođena su prema domaćim propisima sva djeca do 7. godine, što će svim strancima koji će u Hrvatsku tijekom ljeta dolaziti sa starijom djecom znatno otežavati ili poskupljivati ulazak u zemlju.

Svi će, naime, na granici za djecu morati predočiti negativan PCR, odnosno antigenski test, ili predočiti potvrdu da su preboljeli covid-19. Ovoga su svjesni u većini domaćih strukovnih turističkih udruga zbog čega je dio njih prije desetak dana HZJZ-u uputio inicijativu da se potrebe testiranja pri prelasku granice oslobode sva djeca do 12. godina, kako bi se ove sezone olakšao ulazak u zemlju što većem broju turista.

Zašto je sektoru ovo važno, najbolje svjedoči statistika iz 2020. godine. Lani su, naime, prema podacima HTZ-a djeca u dobi između sedam i 16 godina ostvarila 890.000 dolazaka i ukupno nešto malo više od sedam milijuna noćenja, što u odnosu na 43 milijuna noćenja, koliko su ih lani napravili stranci, iznosi čak 16 posto.

Na djecu staru od sedam do 16 godina tako otpada oko šestine noćenja koja u Hrvatskoj naprave stranci, a kad se u obzir uzme da sva ta djeca imaju po dvoje roditelja koji su pratnja na putu, implikacije na domaći turizam, ostanu li ovakvi uvjeti, mogle bi biti drastične, donosi Jutarnji list.

 

9.24

Mađarska uskoro ukida većinu restrikcija vezanih uz covid-19 - Orban

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je u petak ukidanje većine preostalih restrikcija, uključivo i noćni policijski sat, čim broj cijepljenih dosegne ovaj vikend 5 milijuna.

 

U razgovoru za mađarski radio, Orban je rekao da maske više neće biti potrebne na javnim mjestima, a također je najavio da će se na otvorenom moći okupljati do 500 ljudi. Događanja u zatvorenim prostorima bit će omogućena onima s potvrdama o potpunom cijepljenju.

Dopustit će se i vjenčanja s do 200 ljudi.

"To znači da smo pobijedili treći val pandemije", rekao je Orban, dodajući da je došlo vrijeme da se kaže "zbogom maskama" na javnim mjestima.

Mađarska je jedina zemlja u EU-u koja cijepi i ruskim i kineskim cjepivima, koje Europska agencija za lijekove još nije odobrila.

To je omogućilo da ima jednu od najviši stopa procijepljenosti - 50 posto stanovništva od 10 milijuna dobilo je barem prvu dozu.

Većina industrije usluga već je otvorena, uključivo hoteli, restorani, teretane, kazališta, kina i sportski tereni i dvorane.

Mađarska ekonomija prošle je godine imala pad od 5 posto, a Orban, kojeg 2022. čekaju izbori, rekao je da bi ove godine BDP mogao rasti i više od sadašnjih vladinih projekcija o 4,3 posto.

 

9.01

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom, priopćili su u petak iz županijskoga Stožera civilne zaštite.

Deset novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, a po jedan novi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je na područjima grada Garešnice te općina Veliko Trojstvo i Nova Rača.

U Općoj bolnici Bjelovar trenutačno je na liječenju 20 pacijenata zaraženih koronavirusom od kojih su tri na respiratoru, a na opservaciji je osam pacijenata.

U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije je 358 osoba.

8.56

Studija: U Africi mnogo veća smrtnost kod teških oblika covida

U Africi je mnogo veća smrtnost kod teških oblika koronavirusne bolesti, pokazuje istraživanje objavljeno u petak koje to pripisuje pomanjkanju odgovarajuće zdravstvene skrbi.

Stanovništvo Afrike do sada je bilo manje pogođeno pandemijom od ostalih dijelova svijeta, kad se radi o ukupnom broju slučajeva i smrti, ali autori istraživanja sugeriraju da bi stopa smrtnosti onih koji se razbole mogla biti i veća nego što podaci pokazuju.

"Naša je studija prva koja daje detaljnu i sveobuhvatnu sliku onoga što se događa ljudima koji su razvili teški oblik covida-19 u Africi", rekao je Bruce Biccard iz bolnice Groote Schuur i sa Sveučilišta u Cape Townu.

"Nažalost, to ukazuje na to da je naša sposobnost pružanja zadovoljavajuće skrbi ugrožena nedostatkom kreveta na odjelima za intenzivnu njegu i ograničenim resursima u jedinicama intenzivne njege", dodao je Biccard, koji je bio suvoditelj istraživanja.

Studija je pratila 3000 pacijenata s koronavirusom primljenih na jedinice intenzivne njege u 10 afričkih zemalja između svibnja i prosinca prošle godine.
Gotovo polovica umrla je u roku od 30 dana od prijema.

Kad su istraživači uspoređivali svoja otkrića s odgovarajućim studijama s drugih kontinenata, otkrili su da je stopa smrtnosti drugdje niža.

U prosjeku je 31,5 posto kritično bolesnih umrlo nakon prijema na intenzivnu njegu u Aziji, Europi i Americi, u usporedbi s 48,2 posto u afričkim zemljama.

"Nedostatni pristup potencijalnim intervencijama za spašavanje života ... mogao bi biti čimbenik smrti ovih pacijenata, a može i djelomično objasniti zašto je za svakog osmog pacijenta terapija ukinuta ili smanjena", rekao je Biccard.

Autori su procijenili da je pristup tretmanima poput dijalize i ECMO-a, tretmana koji pumpa i oksigenira krv pacijenta izvan tijela, u Africi između sedam i 14 puta manji od onoga što je potrebno za liječenje teško bolesnih pacijenata.

Ne iznenađuje što je studija također pokazala da su pacijenti s drugim zdravstvenim problemima poput dijabetesa, AIDS-a ili problema s bubrezima više izloženi riziku da umru nego oni bez.

Autori se nadaju da će njihova studija, objavljena u medicinskom časopisu Lancet, početi popunjavati prazninu podataka o kritično bolesnim pacijentima s covidom-19 u Africi.

Smatraju da bi stvarno stanje na terenu moglo biti još i gore nego što pokazuju rezultati studije zbog toga što se u većini od 64 bolnice u kojima je provedeno istraživanje radilo o sveučilišnim bolnicama koje financira država, a koje su općenito bolje opremljene od ostalih.

Studija je proučavala pacijente u Egiptu, Etiopiji, Gani, Keniji, Libiji, Malaviju, Mozambiku, Nigeru, Nigeriji i Južnoj Africi.

Neke od njih - posebno Egipat i Južna Afrika - spadaju u bogatije zemlje na kontinentu.

Ukupno je gotovo 130 000 ljudi umrlo od covida-19 u Africi, u usporedbi s više od 1,1 milijuna u Europi i preko 3,4 milijuna širom svijeta, prema najnovijem AFP-ovom pregledu podataka službenih izvora.

8.55

SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla 24 sata zabilježeno je 13 novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19. 

Kako je u dnevnom izvješću objavio Županijski stožer civilne zaštite, po četiri novozaraže osobe su iz Siska i Petrinje, te po jedna osoba iz Kutine, Popovače, Sunje, Lekenika i Hrvatske Kostajnice.

I ovom prigodom u izvješću se stanovnici upozoravaju na odgovornost i obvezu pridržavanja epidemioloških mjera i odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite, kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze.

Komentari 148