News

Komentari 9

Španjolci traže Hrvata: Unajmio kuću u kojoj su uzgajali 'travu'

Španjolci traže Hrvata: Unajmio kuću u kojoj su uzgajali 'travu'

Istražitelji su provjerom ustanovili kako kuću u najmu ima 43-hrvatski državljanin, no da nije živio u njoj. Primijetili su, međutim, veći broj osoba kako ulaze i izlaze iz kuće

Španjolska policija traži 43-godišnjeg hrvatskog državljanina u čijoj je unajmljenoj kući na jugu Španjolske pronašla 1.055 biljaka marihuane, priopćila je u četvrtak španjolska Civilna garda.

Neimenovani hrvatski državljanin je prije deset mjeseci unajmio luksuznu kuću u Villajoyosi, primorskom mjestu s 34.700 stanovnika blizu grada Alicantea. 

- Istraga je pokrenuta nakon što je policija dobila dokaz da se u kući nalazi plantaža marihuane - navedeno je u priopćenju Civilne garde, policije koja provodi istragu.

Istražitelji su provjerom ustanovili kako kuću u najmu ima 43-hrvatski državljanin, no da nije živio u njoj. Primijetili su, međutim, veći broj osoba kako ulaze i izlaze iz kuće.

- Vjerojatno kako bi se bavili uzgojem droge i upravljanjem povezanim uređajima. Taj način ponašanja uobičajen je za savršeno strukturirane organizacije koje koriste ovakve vrste kuća kao logističke centre za uzgoj i trgovinu marihuanom - navedeno je u priopćenju. 

Civilna Garda je zatražila od suca iz Villajoye nalog za pretres kuće. Dobila ga je, a zatim je ušla u kuću, pa u podrumu pronašla 1.055 zasađenih biljaka marihuane. Pronašla je i 96 svjetiljki, 29 ventilatora te ostale uređaje potrebne za sadnju i održavanje plantaže marihuane u zatvorenim prostorima.

- Uvjeti su bili impresivni. Sve je postavljeno na vrlo profesionalan način - priopćila je Civilna garda koja sada nastoji pronaći hrvatskog državljanina na čije ime je unajmljena kuća. Osumnjičen je za kršenje zakona o javnom zdravstvu te za neovlašteno korištenje struje pri uzgoju marihuane.

- Istraga traje pa vam u ovom trenutku ne možemo reći više - odgovorila je glasnogovornica Civilne Garde iz Alicantea u telefonskom razgovoru za Hinu.

- Nastojimo otkriti lokaciju te osobe - dodala je.

Španjolska nacionalna policija, tijelo koje također suzbija ovu vrstu trgovine drogom, priopćila je prošli mjesec kako je sadnja marihuane u zatvorenim prostorima poprimila ogromne razmjere u Španjolskoj. U zadnjih 14 mjeseci nacionalna policija je uhitila 3.695 osoba te zaplijenila 25 tona marihuane.

To je jedan od rezultata Zelene Operacije (Operación Verde), akcije koju je u veljači 2019. pokrenula španjolska policija uz podršku Interpola i Europola, kako bi suzbila sadnju i trgovinu marihuane koju u Španjolskoj provode osobe iz različitih dijelova Europe.

- Marihuanu je jednostavno uzgajati, to je poput sadnje rajčica - rekao je glasnogovornik Civilne garde iz Barcelone u telefonskom razgovoru u rujnu. Policija je tada otkrila 12.600 biljaka marihuane te 190 kilograma obrađene marihuane u kućama u Kataloniji.

- Marihuanu su uzgajali u Kataloniji, blizu granice s Francuskom, kako bi imali olakšan prekogranični cestovni transport u dijelove Europe gdje su imali kontakte, odnosno kupce - rekao je tada glasnogovornik.

Sadnja marihuane u Španjolskoj nije nešto novo, no povećala se količina posljednjih godina. Prije nekoliko desetljeća hašiš i marihuana dolazili su iz susjednog Maroka, no sada je proizvodnja nacionalna što kriminalcima smanjuje troškove transporta.

Najčitaniji članci