Obavijesti

News

Komentari 19

Španjolci uhitili Vinka Sindičića u hotelu, ispitali su ga i pustili

Španjolci uhitili Vinka Sindičića u hotelu, ispitali su ga i pustili
1

Na traženje državnog odvjetništva u Rijeci raspisana je međunarodna tjeralica u veljači 2014. Sindičića su po drugi put uhitili u Burgosu,ali su ga, nakon što je ispitan video linkom, opet pustili

VIDEO

Bivši agent jugoslavenske tajne službe Vinko Sindičić (74) ponovno je uhićen u Španjolskoj po nalogu Hrvatske koja ga sumnjiči da je lažno svjedočio i prijavio kazneno djelo na suđenju protiv bivših dužnosnika jugoslavenske UDBA-e.
Sindičića je 26. siječnja uhitila španjolska nacionalna policija u sjevernom gradu Burgosu gdje je bio već uhićen u studenom 2015. godine, potvrdila je za 24sata španjolska policija.


U 8.15 sati ujutro nalazio se u hotelu kada je osoba na recepciji ukucala njegovo ime u računalo nakon čega se na ekranu pojavio signal da je za njim raspisana međunarodna tjeralica. Osoba s recepcije pozvala je policiju koja ga je ondje uhitila. Bio je pritvoren nekoliko sati a onda sproveden na lokalni sud u Burgosu, gradu s 358.000 stanovnika. Na sud je došao u pratnji svog španjolskog odvjetnika iz tamošnjeg ureda García-Gallardo.


Video vezom su spojeni s istražnim sucem u Madridu. Nakon što je ispitan, a sudac pregledao što mu se stavlja na teret u Hrvatskoj, pustio ga je na slobodu. Sindičić se zatim vratio u Italiju gdje živi, rekla je osoba bliska njegovoj obrani. Pušten je jer su u nalogu za izručenje bile iste optužbe zbog kojih ga Španjolska nije bila izručila Hrvatskoj niti u siječnju 2016. Tada je proveo 55 dana u pritvoru pored Madrida čekajući odluku suca.
Sindičić je bio svjedok na suđenju suradniku UDBA-e Krunoslavu Pratesu, osuđenom 2008. u Münchenu na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića likvidiranog 1983. u garaži u mjestu Wolfrathausen pokraj Münchena. Prates je bio optužen za davanje ključa od garaže Josipu Perkoviću, jednom od čelnika UDBA-e koji se zajedno s drugim dužnosnikom Zdravkom Mustačem našao na optuženičkoj klupi.


Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo tvrdi da je lažnim svjedočenjem Sindičić ugrozio njegova klijenta. Na traženje državnog odvjetništva u Rijeci raspisana je međunarodna tjeralica u veljači 2014. Perković i Mustač su u listopadu 2016. osuđeni u Njemačkoj na doživotni zatvor za sudjelovanje u ubojstvu Đurekovića.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.


Dok je postupak protiv njih dvojice još trajao, u samom centru Burgosa pojavio se Sindičić u društvu svoje nevjenčane supruge, talijanske državljanke. Tada ga je španjolska civilna garda uhitila u jednom hotelu na isti način. Osoba na recepciji bila je nazvala policiju. Uhićen je bio u 9 sati ujutro u ulici San Lesmes u blizini ureda svog španjolskog odvjetnika. Kod sebe je imao hrvatsku putovnicu i talijansku osobnu iskaznicu. Nije poznato što je ondje radio.


Prebačen je zatim u istražni zatvor Soto del Real, udaljen 42 kilometra od Madrida. Odande je izašao slobodan nakon što ga je španjolski istražni sudac Alfonso Guevara Marcos odbio izručiti Hrvatskoj. Naime, u to je vrijeme njemačko pravosuđe smatralo da je sve bilo u redu na suđenju u Münchenu gdje se vodio postupak protiv Perkovića i Mustača. Guevara Marcos i još dvojica sudaca su stoga ustvrdili da nema razloga za predaju Sindičića drugoj zemlji ako ga u Njemačkoj ne sumnjiče za kazneno djelo koje je navodno ondje počinio.


Državna odvjetnica Carmen Monfort, koja je tada bila tražila njegovo izručenje Hrvatskoj, složila se s tom presudom. „Odluka je korektna. Otvorila nam je oči. Mislili smo u početku da nema nikakve zapreke, no argument da u Njemačkoj nije osumnjičen, da ga ta zemlja ne traži bio je dovoljno snažan“, rekla je 7. siječnja 2016.

Veliki obrat na sudu: Sindičić imenovao ubojice Đurekovića
Veliki obrat na sudu: Sindičić imenovao ubojice Đurekovića


Sindičićeva obrana smatra da je Hrvatska nedavno izdala isti novi uhidbeni nalog pa je zato on opet uhićen u Burgosu, te je zato istražni sudac odbio izručenje. Obrana tvrdi da Sindičić nije kriv za ono što mu se stavlja na teret u Hrvatskoj, odnosno za lažno svjedočenje na suđenju u Njemačkoj. Istražni sudac koji je ispitao Sindičića video vezom u četvrtak nije bio dostupan za trenutni komentar. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) te Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci, koje je naložilo uhićenje, također nisu trenutno odgovorili na upit.


Sindičić, rođen u Baškoj na Krku ranije je živio u Rijeci, a kasnije u gradu Monzi, na sjeveru Italije, s talijanskom državljankom Marijom Rodriguez, pisali su hrvatski mediji. Ona je također bila svjedok u procesu Perkoviću i Mustaču u Münchenu.
Vinko Sindičić je bio osuđen na 15 godina zatvora zbog atentata na hrvatskog emigranta Nikolu Štedula 1988. u Škotskoj gdje je odslužio dvije trećine kazne. U Zagrebu mu je 2000. suđeno zbog ubojstva emigranta Brune Bušića u Parizu 1978. ali je oslobođen optužbe. Senator talijanske regionalne desne stranke Sjeverna Liga, Jonny Crosio, zatražio je 2014. godine od talijanske vlade i pravosuđa istragu ubojstva hrvatske emigrantske obitelji Ševo likvidirane 1972. u mjestu Dona di Piave pokraj Venecije.
Crosio sumnjiči Sindičića za ubojstvo Stjepana Ševe, člana organizacije Hrvatsko revolucionarno bratstvo, te njegove supruge i 9-godišnje kćeri.

Udbaš Sindičić tvrdi: Pokušli su me likvidirati u Njemačkoj
Udbaš Sindičić tvrdi: Pokušli su me likvidirati u Njemačkoj


Zbog toga u Hrvatskoj nije optužen. Hrvatsko državno odvjetništvo nije trenutno odgovorilo što mu se točno stavlja na teret. Njegova obrana tvrdi da samo ono vezano za suđenje u Njemačkoj. Na stranici Interpola, međunarodne policije, nije navedeno njegovo ime među traženim osobama.
Sindičić u Španjolskoj nema registrirano boravište ni prebivalište, kaže španjolska policija. Njegov španjolski odvjetnik odbio je reći što je radio u Burgosu. Ondje je boravio u studenom 2015. i siječnju 2018., kada je dva puta uhićen. S obzirom da Španolska i Italija pripadaju schengenskoj zoni, odnosno europskom prostoru u kojem se građani Europske unije mogu kretati bez pokazivanja dokumenata na granici, Sindičić je neometano došao do Burgosa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina