Obavijesti

News

Komentari 64

WHO: "Akutna faza" pandemije završit će se u 2022. godini ako bude 70 posto cijepljenih

WHO: "Akutna faza" pandemije završit će se u 2022. godini ako bude 70 posto cijepljenih

"Računamo da će se akutna faza pandemije završiti ove godine, naravno uz uvjet da se do sredine godine, u lipnju i srpnju, cijepi 70 posto svjetskog stanovništva", kažu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
18.22

Uskoro kraj pandemije?

"Akutna faza" pandemije covida-19 završit će se ove godine ako se ostvari plan o 70 posto cijepljene svjetske populacije, rekao je u petak glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

"Računamo da će se akutna faza pandemije završiti ove godine, naravno uz uvjet da se do sredine godine, u lipnju i srpnju, cijepi 70 posto svjetskog stanovništva", rekao je novinarima Tedros Adhanom Ghebreyesus koji boravi u posjetu Južnoafričkoj Republici.

"To je u našoj moći (...) To je pitanje izbora", dodao je.

Čelnik WHO-a je posjetio laboratorije biotehnološke tvrtke Afrigen sa sjedištem u Cape Townu, koja je proizvela prvo cjepivo protiv covida na bazi glasničkog RNK u Africi.

Proizvedeno sekvenciranjem javno dostupnog genetskog koda laboratorija Moderne, ovo će cjepivo u studenom biti spremno za kliničko ispitivanje, a njegovo odobrenje je planirano u 2024.

"Ovo će cjepivo biti bolje prilagođeno uvjetima u kojima će se koristiti, s manjim zahtjevima za skladištenje i s nižom cijenom", rekao je Tedros.

Projekt Afrigena podupiru WHO i međunarodni mehanizam Covax za pristup cjepivu.

Tek je 11 posto Afrikanaca cijepljeno, što je najniža stopa u svijetu. Taj kontinent mora "šest puta povećati stopu cijepljenih" protiv covida da bi se mogli nadati ostvarenju plana o 70 posto procijepljenih koji je postavljen za kraj prvog polugodišta 2022., objavio je WHO za Afriku. 

17.30

Tisuće protivnika protuepidemijskih mjera iz raznih dijelova Francuske putuju u petak u konvojima prema Parizu, kamo bi trebali stići tijekom večeri, unatoč upozorenju vlasti koje su odlučile spriječiti bilo kakvu blokadu prometa.

Po uzoru na prosvjede u Kanadi, organizatori "prosvjeda slobode" u Francuskoj protive se covid potvrdama što su 24. siječnja stupile na snagu i kažu za sebe da pripadaju "žutim prslucima", prosvjednom pokretu koji je djelovao 2018. i 2019., a potaknulo ga je povećanje cijene benzina koje se prometnulo u pobunu protiv predsjednika Emmanuela Macrona.

U srijedu su prve povorke koje prosvjednici nazivaju "konvoji slobode" pošle automobilima i kamperima iz Nice, Bayonnea i Perpignana, a u petak iz gradova bližih Parizu. Iz policijskog izvora se doznaje da je u petak oko podneva prema Parizu išlo oko 1800 vozila.

Odbijajući bilo kakvu namjeru da blokiraju prometnice, sudionici se nadaju da će tijekom večeri stići u Pariz, gdje će provesti noć i zatim u subotu sudjelovati u različitim prosvjednim povorkama protiv covid potvrda, glavne protuepidemijske mjere koju je francuska vlada uvela radi suzbijanja covida-19.

Prosvjednici traže ukidanje potvrda i "svih sredstava prisile i pritiska u vezi sa cijepljenjem", uz zahtjeve za veću kupovnu moć i smanjenje cijene energenata, što je postalo važna tema u kampanji za predsjedničke izbore raspisane za travanj.

Neki žele iz Pariza produžiti u Bruxelles i u ponedjeljak održati europsko okupljanje. Belgijske vlasti su im ipak odlučile zabraniti ulazak u glavni grad zbog toga što nisu zatražili odobrenje za skup.

Pariška policija je u četvrtak proglasila zabranu prosvjeda zbog "opasnosti remećenja javnog reda" i predvidjela mjere "radi sprječavanja blokade glavnih prometnica, uz podizanje prekršajnih prijava i privođenje prekršitelja".

Žalbu na ovu zabranu u petak poslijepodne treba proučiti upravni sud u Parizu.

Premijer Jean Castex je podsjetio da je blokada prometa zabranjena, iako je pravo na prosvjed "zajamčeno po ustavu".

Sudionici će biti uhićeni "ako zaustave promet ili ako budu htjeli blokirati glavni grad".

"U tome ćemo biti odlučni", rekao je za podnevni dnevnik na televiziji Franc

16.20

 Od 28. veljače nošenje zaštitne maske za lice u Francuskoj više neće biti obvezno u zatvorenim prostorima za koja se traži potvrda o cijepljenju, osim u javnom prijevozu, priopćilo je u petak ministarstvo zdravstva ističući da se "zdravstvena situacija poboljšala".

"Potvrda o cijepljenju nam omogućuje, u prilikama kada se epidemijski pritisak znatno smanjio, da, kao što smo učinili i prije ovog vala, ukinemo obvezu nošenja maske u ustanovama koje primaju veći broj ljudi", rekao je za AFP ministar zdravstva Olivier Veran.

Nošenje maske koje od 2. veljače više nije obvezno na otvorenom, neće, dakle, više biti obvezno ni "u zatvorenim prostorima za koja se traži potvrda o cijepljenju", to jest u ustanovama za zabavu, restoranima, barovima, sajmovima i slično.

No "i dalje će biti obvezno u javnom prijevozu i na mjestima za koja se ne zahtijeva potvrda o cijepljenju", obrazlaže ministarstvo u priopćenju.

Drugo popuštanje koje je izgledno pred kraj mjeseca odnosi se na sustav praćenja osoba koje su bile u kontaktu s pozitivnom osobom: one će ubuduće morati obaviti samo jedan test, i to dva, a ne više tri dana pošto su obaviještene da su bile u doticaju sa zaraženom osobom. 

I zdravstveni protokol u školama trebao bi biti manje strog nakon dvotjednog odmora koji, ovisno o pokrajini, traje od 12. veljače do 7. ožujka, uz ukidanje maske kada se tjelesni održava na otvorenom, priopćilo je ministarstvo prosvjete. I broj samotestova za učenike koji su bili u doticaju sa zaraženim smanjit će se od 28. veljače s tri na jedan.

15.50

Na području Zadarske županije 391 je novi slučaj zaraze koronavirusom, izvijestio je u petak Županijski stožer Civilne zaštite.

U posljednja 24 sata testirano je 705 uzoraka, pod aktivnim je nadzorom 1803 stanovnika, a od bolesti se oporavila 691 osoba.

Ukupno je aktivno 878 slučajeva.

Na covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 37 oboljelih, od kojih je osmero na respiratorima, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 14 pacijenata zaraženih koronavirusom.

Novooboljelih je 247 u Zadru, 14 u Svetom Filipu i Jakovu, 13 u Poličniku, po 11 u Ninu i Sukošanu, 10 u Škabrnji.

Policija nije zabilježila nijedno kršenje mjere samoizolacije.

15.10

Prema podacima HZJZ-a u gradu Zagrebu novooboljelo je 1277 osoba a preminulo ih je 14, objavio je u petak Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

 

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju obrađeno je 1470 uzoraka PCR testiranja, a 916 nalaza je bilo pozitivno.

U posljednja 24 sata je zbog pozitivnog nalaza testa na covid-19 kod 68 učenika, dva nastavnika i jednog pomoćnika u nastavi osnovnih te 30 učenika srednjih škola, izrečena mjera samoizolacije za 345 učenika osnovnih i 90 učenika srednjih škola.

U Karanteni Grada Zagreba trenutno se nalaze četiri osobe.

U domovima za starije i nemoćne osobe i drugim ustanovama socijalne skrbi na području grada Zagreba u protekla 24 sata novooboljelo je 13 korisnika, dva zdravstvena i dva nezdravstvena djelatnika.

Tijekom jučerašnjeg dana na cjepnim punktovima Grada Zagreba ukupno su cijepljene 703 osobe, od toga 160 prvom dozom. Na Cjepnom punktu Velesajam cijepljena je 471 osoba, od kojih 143 prvom dozom.

Komentari 64