News

Komentari 5

Spas činčila: Zabranjen uzgoj životinja zbog krzna u Srbiji

Spas činčila: Zabranjen uzgoj životinja zbog krzna u Srbiji

Vlasnici farma na raspolaganju imali deset godina prijelaznog razdoblja, a od danas sve farme krzna u Srbiji su ilegalne. Kazne za nepoštivanje zabrane iznose između 100.000 i 1.000.000 dinara

Od 01. siječnja 2019. u Srbiji stupa na snagu uzgoj životinja zbog krzna. Uzgajivači u Srbiji uzgajali su činčile koje su izvozili u Mađarsku, a godišnje je ubijano oko 12.000 životinja. Vlasnici farma na raspolaganju imali deset godina prijelaznog razdoblja, a od danas sve farme krzna u Srbiji su ilegalne. Kazne za nepoštivanje zabrane iznose između 100.000 i 1.000.000 dinara. 

Veliki dio uzgajivača tijekom prijelaznog razdoblja zatvorio je svoje farme i prenamijenio svoje poslovanje poštujući doneseni Zakon. No za vrijeme prijelaznog razdoblja neki od njih pokušali su srušiti zabranu s ciljem da otvore vrata uzgoju kuna koje su htjeli premjestiti iz država u kojima je zabrana već stupila na snagu, na što se srpska javnost zgrozila, piše Danas.rs.

Uz pomoć udruga za zaštitu životinja i uz podršku 40 udruga civilnoga društva koje su glasno rekle ne nepoštovanju Zakona, okrutnosti prema životinjama i zagađenju okoliša, naposljetku su u potpunosti okončani uzgoj i smrt životinja radi deranja njihova krzna.

Pobjeda za životinje

- Zauvijek smo se riješili logora smrti u kojima se životinje drže u minijaturnim kavezima, guše plinom, ubijaju genitalnim strujnim udarom, a zatim deru i izvoze kako bi se nemoralna elita mogla hvaliti skupocjenim bundama, okovratnicima i šubarama. Srbiju više neće trovati i zagađivati kemikalijama i leševima - poručili su iz srpske udruge za zaštitu životinja Sloboda za životinje.

Stupanje zakona na snagu pozdravila je je udruga Prijatelji životinja na svojim stranicama, istaknuvši kako je ovo još jedna pobjeda za životinje.

Podsjetimo, zabrana uzgoja životinja radi krzna u Hrvatskoj propisana je Zakonom o zaštiti životinja i stupila je na snagu prije dvije godine. Nakon zabrane, akcijom Prijatelja životinja i udruge Mrkvica spašeno je i udomljeno 45 činčila. 

Zabrana uzgoja životinja radi krzna u Europi se primjenjuje i u Velikoj Britaniji, Austriji, Makedoniji, Sloveniji, Belgiji, Njemačkoj, Švedskoj i Luksemburgu. Propisane zabrane s prijelaznim razdobljima postoje u Nizozemskoj, Češkoj, Norveškoj i Danskoj. U Španjolskoj je zabranjeno otvaranje farmi krznaša iz ekoloških razloga. Švicarka nema formalnu zabranu, ali ima iznimno stroge propise koji ne dopuštaju uzgoj.