Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Spas iz Španjolske: Kacigom smo ispravili oblik glave sinu

Ovaj problem se u blažim slučajevima ispravlja mijenjanjem položaja bebe, a u najtežim operacijom. Procjenjuje se da 13 posto zdravih beba ima zaležanu glavu

Privatni album
Foto: Privatni album
59 komentara

Kad se Lukas rodio, glavica mu je bila zaležana na desnoj strani. Kako su dani i mjeseci prolazili, vidjeli smo da nema pomaka. Pedijatar nam je rekao da ga svako spavanje stavimo na drugu stranu, no ništa se nije popravilo, priča tata Ivan Šoić iz Zagreba.

Kad je Lukas imao četiri mjeseca, pomoć su potražili kod neurokirurga. Rekli su im da rade problem ni iz čega. Nasreću, otišli su po drugo mišljenje.

- Drugi neurokirurg je rekao da ima plagiocefaliju (zaležanu i asimetričnu glavu) i predložio operaciju. Kad smo pitali za kacigu, nije čuo za to niti se želio raspitati - rekao je Ivan, koji je sa suprugom Marinom odlučio da je operacija zadnja opcija.

Procjenjuje se da oko 13 posto zdravih beba ima zaležanu glavu. Zato se roditelji pitaju kako staviti bebu spavati da budu sigurni da se ne pojavi zaležanost.

- Američka pedijatrijska akademija donijela je 1992. preporuke da se bebe ne stavljaju spavati potrbuške, zbog porasta broja slučajeva iznenadne dojenačke smrti. Tih preporuka se i mi držimo, no otad se češće dijagnosticiraju deformiteti glave. Zaležana glavica može se formirati i prije rođenja pritiskom suženog prostora u maternici ili ubrzo nakon porođaja - objasnila je dr. Matilda Kovač Šižgorić, specijalist pedijatar, subspecijalist pedijatrijske neurologije iz Poliklinike za dječje bolesti Dr. Sabol.

Lubanja novorođenčeta, nastavlja, sastavljena je od više kostiju spojenih hrskavicom kako bi mozak imao mjesta za rast i beba lakše prošla kroz porođajni kanal. Zato na njezin oblik utječe položaj glave. Dojenčad voli ležati na istoj strani, najčešće onoj s koje dolazi svjetlost ili prilazi majka.

- Kritična su prva četiri mjeseca jer su bebe većinom na leđima. Najbolje im je što češće mijenjati položaj - kaže dr. Kovač Šižgorić i savjetuje da se bebe nekoliko puta na dan stave na trbuh dok su budne.

- Bebu se može staviti spavati na bok te mijenjati strane. Kod blažih deformiteta glave savjetuje se promjena položaja uzglavlja te stavljanje djeteta na trbuh dok je budno. Ako je zaležana glavica udružena s krivim vratom (tortikolis), problem je ozbiljniji - pojašnjava dr. Kovač Šižgorić.

Ističe da američki pedijatri savjetuju kacigu ako se deformacija pogoršava do 6. mjeseca. Pomoć iz Amerike zatražili su i za Lukasa. Stručnjaci su im istog dana odgovarali na mailove i tješili ih da je problem u 95 posto slučajeva rješiv.

- Na kraju smo otišli u Španjolsku kod doktora koji je liječio 1600 djece. Lukas je dobio kacigu, koju je nosio 23 sata na dan osam mjeseci. Kaciga se skida svaka dva-tri sata i čisti 96-postotnim alkoholom. Pomaci su brzo vidljivi - priča mama i dodaje da Lukas sad, s dvije godine, ima normalan oblik glave. Na preglede, kontrole i put potrošili su oko 90.000 kuna.

Obitelj je pokrenula svoju web stranicu Zaležana glavica kako bi s drugim roditeljima podijelili informacije koje im mogu pomoći. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message