Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Spasio ju je iz logora, a danas slave 71. Valentinovo zajedno

John i Edith su imali burnu prošlost. Ona je židovkinja koja je završila u logoru, a on vojnik koji ju je spasio. Sedamdeset godina kasnije, sa svojom djecom i unučadi slave ljubav...

Foto: Promo
30 komentara

Škotski vojnik John Mackay (96) i Edith Mackay (92) koja je preživjela Auschwitz slave svoje 71. Valentinovo zajedno. Edith je židovka i podrijetlom Mađarica koju je vojnik John spasio iz logora. Vojnik John je bio vođa tima koji su spasili grupu židovskih zatvorenika od nacističkih stražara u Poljskoj.

Zarobljenici, koje su držali u Auschwitzu za vrijeme "Anđela smrti" Josefa Mengela koji je vršio okrutne eksperimente nad njima, su marširali na pogubljenje u Berben-Belsen koncentracijski kamp u Njemačkoj. John ih je spasio tako što je odjenuo neprijateljsku odoru i ušuljao se među naciste.

U toj grupi zarobljenika je bila 20-godišnja Edith, koju su prijatelji zvali samo kratko Eci. Ona je zapala za oko 23-godišnjem vojniku na plesu u dvorani kada su slavili njihovo oslobođenje. Bio je previše sramežljiv da bi joj prišao. Poslao je prijatelja da je pita hoće li plesati s njim. Ona je odgovorila da hoće jedino ako sam smogne hrabrosti pitati. I tako je sve počelo...

Ta romansa je rezultirala selidbom Edith i njene majke u Škotsku te vjenčanjem 17.7.1946. godine. Otada su vjerni jedno drugom. Imaju dvoje djece, sedmero unučadi i petero praunučadi. Cijeli život su radili kao ugostitelji. Danas su u mirovini i žive u gradu Dundee.

Njihova kćer Sharon Mackay tvrdi kako su Edith i njena majka preživjele šest tjedana u Auschwitzu. Ostatak obitelji je poslan direktno u plinsku komoru, a Eci i majka su morale raditi teške fizičke poslove. Kada ih je John spasio, selili su neprestano 18 mjeseci, kako bi izbjegli naciste. 

Ovaj čudesni par slavi 71. Valentinovo zajedno i tom prigodom su organizirali malo kućno slavlje za najbližu obitelj i prijatelje. Njihov savjet je da parovi moraju biti romantični cijele godine, a ne samo na Dan zaljubljenih.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message