Obavijesti

News

Komentari 63

Specijalac: Osamino lice bilo je unakaženo od naših metaka

Specijalac: Osamino lice bilo je unakaženo od naših metaka
8

Mark Bissonette (36) detaljno opisuje kako su ubili najpoznatijeg terorista u svibnju 2011. Upucali su ga u glavu i u tijelo. Bio je unakažen do neprepoznatljivosti

VIDEO

Pripadnik američkih mornaričkih specijalaca (SEAL), Matt Bissonnette (36),  bio je član ekipe koja je 2011. godine ubila vođu Al Qa'ide Osamu bin Ladena. Odlučio je prekršiti ugovor s marincima i napisao je knjigu koja će sigurno postati bestseler. U knjizi detaljno opisuje kako su marinci u krvavoj akciji pogodili u glavu vođu terorista čim je promolio glavu iza vrata svog skrovišta. 

Mark Bissonette odlučio se za alias Mark Owen, a knjiga je navodno naljutila Pentagon koji pokušava spriječiti izlazak knjige koja je već tiskana u pola milijuna primjeraka. Marku, osim toga, smrću prijete i teroristi jer je sudjelovao u ubojstvu njihovog vođe. 

Operacija umalo propala

U knjizi se navodi kako je operacija umalo propala čim se prvi helikopter srušio u dvorište kompleksa. Ipak svi specijalci iz tog helikoptera su se uspjeli spasiti.  Drugi helikopter, u kojem je bio Mark, trebao je sletjeti na krov, ali morao je sletjeti u dvorište. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Imali su pola sata vremena jer je helikopter imao toliko goriva. Ulaskom u gostinjsku kuću gdje je živio Ahmed Al Kuwaiti s obitelji za njega je bio dramatičan jer je umalo ubio njegovu suprugu Miriam misleći da drži bombu iako je u rukama držala bebu. Opisuje kako su specijalci 'čistili'  kat po kat. Ubili su jednu ženu i muškarca te Bin Ladenovog sina, Khalida. Na trećem katu bio je Bin Laden. 

 - BOP, BOP. Čuo se prigušivač specijalca koji je bio na čelu. Pucao je na muškarca koji je provirio kroz vrata da vidi što se događa na stepeništu -  kaže Mark. 

U sobi su vidjeli tijelo i dvije žene kako histerično plaču i stoje iznad tijela u podnožju kreveta. Obje su navodno imale eksplozivne prsluke na tijelu. Jedan od specijalaca stjerao ih je u kut. 

- Meci su pogodili muškarca u desnu stranu lubanje. Njegovo tijelo još uvijek se trzalo - kaže Owen. Ispalili su mu još nekoliko metaka u prsa dok se nije prestao micati. U kutu je bilo nekoliko djece. 

Unakažen do neprepoznatljivosti

Glava mu je bila toliko unakažena da specijalci nisu znali je li to uistinu Osama bin Laden. Bojali su se to izreći naglas kako ne bi dali krivu informaciju u Washington. Obrisali su mu lice s dekom i činilo im se da bi to mogao biti on. Sumnjivo je bilo što izgleda mlađe i brada mu je bila obojana, a ne sijeda.  Fotografirali su ga i uzeli DNK uzorke. 

Jedan od specijalaca krenuo je ispitivati djevojčicu. 

- Tko je taj čovjek? - upitao ju je. 

- Osama bin Laden - odgovorila je. 

Nasmijao se. 

Jesi li sigurna? - upitao je ponovno. 

 - Jesam - rekla je. 

Isto im je potvrdila je jedna od supruga. Tada su se počeli pakirati. Odnijeli su tijelo niz stepenice. 

Začudilo ih je što Osama nije uzvratio vatru. Njegov pištolj i puška nisu ni bili napunjeni. Smatrali su da je Bin Laden zbog toga kukavica jer on se nije borio, a bombaše samoubojice je redovito slao u smrt. 

U vreći ga donijeli admiralu McRavenu

Tijelo su ugurali u vreću i odvezli helikopterom u bazu. Tamo ih je dočekao admiral McRaven. 

Tijelo su ispustili njemu pod noge jer ga je htio vidjeti. 

- Evo vam vašeg dečka - rekao je Mark Owen. 

Nisu ga mogli prepoznati po licu jer je bilo potpuno deformirano. Po visini zaključili su da je to on.  

Knjiga 'No Easy Day' (op.a. 'To nije bio lak dan') izlazi sljedeći tjedan.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina