Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
95 komentara

Splićani protiv Keruma i Fani: Na prosvjedu pet tisuća ljudi

Građani traže da se zabrani gradnja na zaštićenom području park šume. 'I ja sam protiv gradnje, ali najavljena gradnja će se odvijati na privatnom terenu', kaže Kerum

I.Čagalj/Pixsell
Foto: I.Čagalj/Pixsell
95 komentara

Pet tisuća Splićana okupilo se u nedjelju u podne na sjevernoj strani Marjana kraj Prve Vode kako bi prosvjedovali protiv tamošnje gradnje koju najavljuje tvrtka Fani Horvat, djevojke splitskog gradonačelnika Željka Keruma. Građani su zahtijevali da se zabrani svaka gradnja na zaštićenom području park šume Marjan te da se zabrani sječa stabala. Okupili su se preko grupe na Facebooku 'Za Marjan', a prozivke su bile najviše na račun gradonačelnika Željka Keruma, kojeg se optužuje da je javni interes podredio svom osobnom. 

- Prigovara se da je ovo privatno vlasništvo, pa cijeli Marjan i jest privatno vlasništvo! Ako bi to bio argument, njega bi nestalo za 6 mjeseci. Prigovara se da je sve po planovima!? I jest, i to pokazuje spregu između bivših i sadašnjih elita koje su jedni drugima davali koncesije na štetu javnog interesa - kazao je splitski novinar Jurica Pavičić, iz Građanske incijative Split, predvodnika prosvjeda. Predložio je da gradnja preusmjeri uz druge dijelove splitske obale. 

Iz Zelene akcije Dalmacije rekli su kako je prosvjed na Prvoj vodi postao splitska 'Varšavska' te prva pobuna protiv političara i poduzetnika.

- Ova gradska vlast naslijedila je GUP od prijašnje, a ovdje se konkretno radi o privatnom vlasništvu koje se ne može otimati. Država i nadležne službe kako se na Marjanu ne bi gradilo trebaju donijeti uredbu o zabrani gradnje i treba isplatiti vlasnike. I ja sam za to! No, nećemo ići na otimačinu kao što je bila od 1945. godine ili na Divljem zapadu. Ne smije biti nepoštivanja zakona i pozivanja na linč - objasnio je Željko Kerum.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message