Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
21 komentara

Splićanin pobijedio: Prijavio je banku zbog podizanja kamata

Ante Dedić izračunao je da mu je banka zbog povećanja kamata uzela dodatnih 22.000 kuna. PBZ presudu Suda časti smatra neobjektivnom i suprotnom Zakonu

Ivo Čagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
21 komentara

Ante Dadić prvi je Hrvat koji je pobijedio neku banku u pravnom sporu zbog nemoralnog podizanja kamata. Časni sud pri Hrvatskoj gospodarskoj komori presudio je u njegovu korist i izrekao javnu opomenu Privrednoj banci Zagreb. Dadić je dobio moralnu zadovoljštinu, a novčanu će tražiti na redovitom sudu.

Diplomirani ekonomist iz Splita podignuo je 2005. godine kredit u PBZ-u s početnom kamatnom stopom od 4,6 posto. Nakon 22 otplaćene rate banka je podignula kamatu na 5,6 posto, a u nekoliko sljedećih mjeseci i na 6,45 posto. Tako je Dadiću rata kredita od početnih 3500 narasla do čak 5500 kuna.

Izračunao je da mu je banka samo zbog povećanja kamata uzela dodatnih 3507 švicarskih franaka, odnosno 22.000 kuna. Predložio je banci da mu taj iznos refundira, i to nenaplaćivanjem sljedećih nekoliko rata kredita ili izravnom uplatom na njegov račun.

- Njihov sam korisnik više od 30 godina, ali odbili su me bahato i podcjenjivački. Odlučio sam krenuti u borbu. Prijavio sam ih Sudu časti i pobijedio. I to sasvim sam, bez odvjetnika i ičije pomoći - istaknuo je Dadić.

Iz PBZ-a kažu kako presudu Suda časti smatraju neobjektivnom, pristranom i suprotnom Zakonu o bankama, koji je vrijedio kad su s Dadićem sklapali ugovor, te da će zatražiti zaštitu Ustavnog suda. Tvrde da sud nije uzeo u obzir njihove argumente.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message