LIVE Povijesni kvar mreže: Vratila se struja u većini Dalmacije. Požar na dalekovodu u Crnoj Gori | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 435

Povijesni kvar mreže: Vratila se struja u većini Dalmacije. Požar na dalekovodu u Crnoj Gori

Povijesni kvar mreže: Vratila se struja u većini Dalmacije. Požar na dalekovodu u Crnoj Gori

Dogodio se raspad elektroenergetske mreže kroz tri države - prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske - cijelu Dalmaciju, pa sve do Rijeke i trafostanice Brinje.

Pokretanje videa...

Pogledajte situaciju u Splitu nakon nestanka struje 01:01
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
NEZAPAMĆENI KVAR MREŽE

U 12 sati i 47 minuta električna mreža u Hrvatskoj, točnije u Dalmaciji, ugasila se i struje nije imao nitko do Zadra. Ugasila se i BiH, Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonije, Grčka. To se još nije dogodilo u povijesti.

- Sad smo na razini kvara tri, zadnja, peta razina je blackout, to je Albanija proglasila. Do sad smo iskusili samo razinu dva. HOPS je pustio struju i HEP sad polako tereti manje mreže da ne dođe do kvara i na njima - rekli su za 24sata iz Hrvatskog operatora prijenosnog sustava. 

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

16.25

Stabilizirana opskrba strujom u BiH

Normalna opskrba električnom energijom u BiH ponovno je uspostavljena u četvrtak oko 15,00 sati u većem dijelu zemlje, angažiranjem dodatnih proizvodnih kapaciteta i stabiliziranjem elektroenergetskog sustava koji je bio pod opterećenjem u više država u regiji.

Kako su priopćili iz Nadzornog operatera sustava (NOS) koji nadzire prijenos električne energije na velikim naponima, iza 15,00 sati su aktivirali sva transformatorska postrojenja na naponu od 400 kilovolti i 220 kilovolti.

Elektroprivredna poduzeća iz BiH sa sjedištima u Mostaru, Sarajevu i Banjoj Luci su za vrijeme raspada sustava aktivirali svoje proizvodne kapacitete kako bi pomogli stabiliziranju elektroenergetskog sustava u toj zemlji i u regiji.

"Vrši se postupno aktiviranje proizvodnje električne energije", naveli su iz NOS-a. 

Dodali su kako je već u četvrtak prijetio raspad elektroenergetskog sustava u BiH kada je došlo do problema u Grčkoj, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori.

Zbog višesatnog nestanka električne energije nisu zabilježeni veći problemi u Bosni i Hercegovini.

Sve bolnice bolnice funkcionirale su normalno, a ni druga ključna infrastruktura nije zakazala za vrijeme nestanka struje kakav nije zabilježen u cijeloj zemlji ni za vrijeme rata. 

15:55

Ministar zdravstva Vili Beroš kaže da su sve zdravstvene ustanove u trenutku nestanka struje nastavile raditi na agregatima.

>>> Više pročitajte OVDJE 

15:50

Požar na dalekovodu u Crnoj Gori na granici sa BiH

Ekipe Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) uočili su veliki požar na dalekovodu na nepristupačnom terenu na crnogorskoj granici ka Gacku u Bosni i Hercegovini, objavile su crnogorske Vijesti.

Ekipe CGES-a pokušat će što prije doći do mjesta gdje je uočen požar kako bi sanirali veliki kvar na elektroprijenosnoj mreži, zbog čega će im trebati pomoć helikopterske postrojbe.

Izvor iz CGES-a je potvrdio da je požar posljedica regionalnog kvara. „Vijestima“ je neslužbeno u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) i Vojsci Crne Gore rečeno da do 14:30 iz CGES-a nisu tražili da se angažiraju njihovi helikopteri.

15:11

Vratila se struja u Solin i Šibenik, javljaju nam čitatelji.

Struja se polako vraća i u brojne gradove diljem Bosne i Hercegovine

Komentari 435