News

Komentari 9

Splitska Hitna puna pacijenata zbog štrajka u Domu zdravlja

Splitska Hitna puna pacijenata zbog štrajka u Domu zdravlja

U ambulanti opće medicine u subotu bila medicinska sestra koja je pacijente preusmjeravala na Hitnu, dok u nedjelju nije bilo nikoga. Hitna je pretrpana poslom

Zbog štrajka dežurnog Doma zdravlja na splitskom Mertojaku, ovoga vikenda Hitna pomoć KBC-a Split bila je zatrpana pacijentima. U subotu je, umjesto na pregled u ambulantu, na Hitnu došlo više od 50 ljudi, dok je u nedjelju samo do podne stiglo 40-ak pacijenata. Liječnici Doma zdravlja, oni opće medicine, štrajkaju jer nisu dovoljno plaćeni za vikend dežurstva od 14 sati na dan. Na Mertojaku je radio dežurni pedijatar za djecu do sedam godina te hitna stomatološka ordinacija. U subotu je u ambulanti opće medicine bila medicinska sestra koja je pacijente preusmjeravala na Hitnu, dok u nedjelju nije bilo nikoga. Vrata, na kojima nema nikakve obavijesti, bila su zaključana. 

- Županija ubire novac od ambulanti koji imaju koncesiju sa HZZO-om. Mora se raditi vikend dežurstvo, a za dodatne sate rada, liječnici nisu plaćeni. U utorak će, kako sam čuo, biti sastanak Županije i liječnika pa će valjda nešto riješiti. Istina je da je 14 sati na dan previše, ne možemo kvalitetno obavljati posao - kaže nam dežurni stomatolog na Mertojaku, dr. Robert Vukmanović.

Ipak, dodaje, ovakav postupak liječnika nije fer ni prema Hitnoj, koja je preuzela njihove pacijente, čime automatski nemaju dovoljno vremena za svoje hitne slučajeve.

- Dolaze nam ljudi na previjanje, terapije, s upalama grla... Mi ih moramo primiti. Kako sam čuo, u štrajku je i dežurna ordinacija u Solinu te Kaštelima - kaže nam voditelj smjene na Hitnoj, Dubravko Šola. Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu, dr. Leo Luetić kaže, ukoliko se štrajk nastavi ili proširi, neće moći podnijeti navalu pacijenata te da će ih morati slati izravno na bolnički prijem.

Najčitaniji članci