Obavijesti

News

Komentari 900

Pjevali, plesali i ljubili se: Bez incidenta na splitskim ulicama

Pjevali, plesali i ljubili se: Bez incidenta na splitskim ulicama
13

Bauk i Pusić u Split su došli pokazati da Vlada podupire Gay Pride i njihove zahtjeve da im se zakonski osiguraju prava kakva imaju svi koji stupaju u brak

VIDEO

S podnevnim podizanjem zastava duginih boja na splitskoj Pjaci uz pjesmu “Over the rainbow” Gay Pride otvorio je svoju treću provorku u gradu pod Marjanom. 

Na prvom su bili kamenovani i vrijeđani, na drugoj su ih već prihvaćali, a u subotu se okupili u najvećem broju do sada. 

Gotovo 500 učesnika Parade ponosa pjevali su, plesali, igrali badminton, ljubili se sa svojim partnerima pa prošetali Rivom do pozornice koju im je prvi puta osigurao Grad. 

- Prijašnjih godina ovo nije bio običaj, ali sada smo izuzetno sretni da Split aktivno podržava LGBT prava - rekla je Ljubica Lipanović iz splitske udruge Rišpet na početku parade. “Ponosnima” su se pridružili umjetnici i političari. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Baldasar: Kad se počnemo dijeliti, to je korak do konc-logora

- Kad se počinjemo dijeliti to je početak rasizma i korak do konc-logora je onda vrlo kratak. Pročitajmo malo povijest - rekao je novopečeni gradonačelnik Splita Ivo Baldasar koji je podržao povorku zajedno s ministrima Arsenom Baukom i Vesnom Pusić

- Velika mi je čast predvoditi paradu. Šaljemo poruke podrške onima koji smatraju da su im prava ugrožena. Protivnicima poručujemo da svi imaju pravo na svoje mišljenje, ali ne i na nasilje. Ovo su naši sugrađani koji imaju sva zakonska prava kao i mi. To treba poštovati - dodao je Baldasar koji će nakon inventure svih gradskih prostora pokušati pronaći neki i za LGBT udrugu. 

- Plaćat će struju i vodu kao i svi drugi imati svoje aktivnosti, a oni su rekli da bi taj prostor nazvali LGBT centar - rekao je. 

Policija je bila spremna, ali nije bilo intervencija

Od trenutka ulaska parade na Rivu, kordon policije blokirao je prilaze. Nitko se više nije mogao Rivi približiti, a kamoli ući. 

- For fifteen minutes - objašnjavao je policajac turistima kad će moći do Rive no nije mogao objasniti što se događa iako su ga turisti uporno zapitkivali. Oni turisti koji su se zatekli na rivi prije blokade oduševljeno su pozdravljali sudionike te ih slikali za uspomenu. Splićani koju ispijali kave mahali su sa stolica i smiješkom ih podupirali. 

Poučeni prvim Prideom policajci su pripremili dva vodena topa i helikopter, no srećom nije bilo potrebe da ih se i koristi. 

Bauk: Istospolne zajednice će imati sva prava

Ministar Arsen Bauk istaknuo je da Vlada ispunjava što je i obećala te da će novi zakon donijeti prava ljudima koji žive u istospolnim zajednicama. 

- To se odnosi na materijalna prava kao što je pravo na nasljeđe, diobu zajedničke imovine, na uzdržavanje, porezne olakšice i slično. Svoje partnerstvo će moći registrirati pred državnim institucijama jer za ljude koji stupaju u partnerstvo to je jednako svečano kao i za sve druge - rekao je Bauk. 

Glazbenik Damir Urban također je podržao paradu te rekao da su pomaci mali, ali vidljivi. 

- Dajmo im vremena, bit će sve ok - zaključio je Urban. 

Gotovo tri sata prideovci su slavili su svoj dan u suncem okupanm Splitu. Dugine zastave uveseljavale su Rivu. Za vrijeme službenog dijela nije bilo incidenata niti ružnih riječi na koje su bili navikli učesnici. 

Pusić: Ovo je proslava građanske slobode 

Ovu veliku pozitivnu promjenu komentirala je i potpredsjednica Vlade Vesna Pusić koja ih je došla podržati. 

- Ovo je jedna proslava građanske slobode. Politički smo postali Europa i tako se trebamo ponašati. Svima veliki splitski pozdrav - rekla je Pusić podsjećajući da 1. srpnja ulazimo u EU. 

Nakon službenog dijela polako su se razilazili splitskim ulicama dok se većina vratila u park Đardin s kojeg su i krenuli.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 900
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke