Budući kuhari, konobari i slastičari, učenici Ugostiteljsko turističkog učilišta ove su godine napravili meni inspiriran Danteovom ‘Božanstvenom komedijom’
Kakav spoj: Kuhali su i pritom naučili o Gunduliću i Danteu
Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.
Pakao, čistilište i raj. Tako je izgledao meni koji su pripremili vrijedni učenici Ugostiteljsko turističkog učilišta u Kombolovoj u Zagrebu obilježavajući 750. godišnjicu Danteova rođenja.
Projekt “Večera s piscima” organizira se u ovoj školi već treću godinu. Prve godine sve je bilo posvećeno jednoj od naših najvećih književnica Mariji Jurić Zagorki, prošle godine je u središtu zbivanja bio Ivan Gundulić, a ove godine učenicima je inspiracija bio Dante Alighieri i njegova “Božanstvena komedija”.
Kako je pojasnila školska profesorica hrvatskog jezika i književnosti Tatjana Povalec, cilj projekta je učenicima strukovnih zanimanja približiti što više općeg obrazovanja i književnost samu po sebi. U strukovnim školama se obično naglasak stavlja na strukovne predmete, a opće obrazovanje pomalo pada u drugi plan. Čak i učenici često pitaju zašto moraju učiti književnost ako žele biti kuhari ili konobari. No “Večera s piscima” odličan je način da djeca bez opterećenja usvoje znanja o najvećim svjetskim književnicima i aktivno sudjeluju u svemu.
- Cilj je spajanje općeg i strukovnog obrazovanja, a s obzirom na to da aktivnost učenika u projektu nije obavezna, zadovoljni smo koliko ih je dobrovoljno sudjelovalo u njemu - kaže prof. Povalec naglašavajući kako su učenici sami osmislili predstavu koju su odigrali u predvorju škole prije večere koja je, baš kao i predstava, bila posvećena “Božanstvenoj komediji”. Scenografija i kostimografija također su bili njihovih ruku djelo. Kreativna jela inspirirana Danteom napravili su učenici zajedno sa svojim profesorom kuharstva Matom Đurovićem. Nakon predstave goste je u dvorani za večeru dočekao najprije koktel prigodnog imena Minotaur. Piće neobične indigo plave boje napravljeno je od gina, grenadine, Curacaoa blue i limunova soka. Za predjelo koje je simboliziralo pakao poslužene su crne profiterole i rafiole, a nakon njih je uslijedila izvrsna crna juha s gamberima. Boja ovih jela, kaže profesor Đurović, dobivena je zahvaljujući sipinu crnilu. Nakon pakla na red je došlo čistilište, pa su crvenkasti tonovi lignji posluženih na kremi od kelja i krumpira te slanutka u umaku u rajčice zapravo simbolizirali vatru i oganj čistilišta. I na kraju - raj. Prozračnost i bjelina koju je savršeno predočila lagana panna cotta za desert.
Tako je kompletan meni zapravo bio simbolika kretanja od potpune tame prema svjetlu. No cijela priča ne bi bila kompletna bez vrhunskog posluživanja za koje su bili zaduženi budući konobari pod budnim okom profesora posluživanja Slavka Ratkajca. Prvi puta su iskusili organizirano posluživanje za velikim stolom u obaveznim bijelim rukavicama, tijekom kojeg je svatko od njih imao svoj broj gostiju za koje je zadužen. I odradili su to sjajno. Baš onako, prema pravilima stare škole i sa svim manirima koje svaki spretni, stručni i nenametljivi konobar treba imati. Sve je bila odlična proba za neka buduća događanja u koja će biti uključeni.
A u ovoj školi ih ne nedostaje. Svi profesori i ravnatelj Mladen Smodlaka s ponosom ističu kako su njihovi učenici uvijek angažirani oko nekog događanja, što je istodobno odlična praksa, stjecanje znanja i motivacija za ove mlade ljude koji će za nekoliko godina biti radno aktivni članovi društva. Prošli mjesec učenici su sudjelovali na županijskom Gastro natjecanju na kojem su se predstavili u svim gastronomskim i jednoj hotelijerskoj disciplini. Sljedeće što ih očekuje je regionalno gastro natjecanje na kojem će također pokazati brojna znanja, vještine i kulinarsko umijeće. Događanja koja se organiziraju u školi često su koncipirana tako da učenicima otvore nove vidike pa je tako, primjerice, prošle godine organiziran Aronia cup na koji su došli i učenici drugih ugostiteljskih škola u Hrvatskoj. Cilj je bio djeci približiti što je biljka aronija te ih naučiti sve o njezinim kvalitetama i iznimnoj ljekovitosti. Povodom toga djeca su pripremala brojna jela i pića u kojima je glavnu ulogu igrala upravo aronija. Ova ustanova poznata je i po obrazovanju odraslih za zanimanja kuhar, konobar i slastičar, a kod njih se nakon školovanja polažu i stručni ispiti.
Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.
Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.