Obavijesti

News

Komentari 0

Kakav spoj: Kuhali su i pritom naučili o Gunduliću i Danteu

Kakav spoj: Kuhali su i pritom naučili o Gunduliću i Danteu
4

Budući kuhari, konobari i slastičari, učenici Ugostiteljsko turističkog učilišta ove su godine napravili meni inspiriran Danteovom ‘Božanstvenom komedijom’

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Pakao, čistilište i raj. Tako je izgledao meni koji su pripremili vrijedni učenici Ugostiteljsko turističkog učilišta u Kombolovoj u Zagrebu obilježavajući 750. godišnjicu Danteova rođenja.

Projekt “Večera s piscima” organizira se u ovoj školi već treću godinu. Prve godine sve je bilo posvećeno jednoj od naših najvećih književnica Mariji Jurić Zagorki, prošle godine je u središtu zbivanja bio Ivan Gundulić, a ove godine učenicima je inspiracija bio Dante Alighieri i njegova “Božanstvena komedija”.

Kako je pojasnila školska profesorica hrvatskog jezika i književnosti Tatjana Povalec, cilj projekta je učenicima strukovnih zanimanja približiti što više općeg obrazovanja i književnost samu po sebi. U strukovnim školama se obično naglasak stavlja na strukovne predmete, a opće obrazovanje pomalo pada u drugi plan. Čak i učenici često pitaju zašto moraju učiti književnost ako žele biti kuhari ili konobari. No “Večera s piscima” odličan je način da djeca bez opterećenja usvoje znanja o najvećim svjetskim književnicima i aktivno sudjeluju u svemu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Cilj je spajanje općeg i strukovnog obrazovanja, a s obzirom na to da aktivnost učenika u projektu nije obavezna, zadovoljni smo koliko ih je dobrovoljno sudjelovalo u njemu - kaže prof. Povalec naglašavajući kako su učenici sami osmislili predstavu koju su odigrali u predvorju škole prije večere koja je, baš kao i predstava, bila posvećena “Božanstvenoj komediji”. Scenografija i kostimografija također su bili njihovih ruku djelo. Kreativna jela inspirirana Danteom napravili su učenici zajedno sa svojim profesorom kuharstva Matom Đurovićem. Nakon predstave goste je u dvorani za večeru dočekao najprije koktel prigodnog imena Minotaur. Piće neobične indigo plave boje napravljeno je od gina, grenadine, Curacaoa blue i limunova soka. Za predjelo koje je simboliziralo pakao poslužene su crne profiterole i rafiole, a nakon njih je uslijedila izvrsna crna juha s gamberima. Boja ovih jela, kaže profesor Đurović, dobivena je zahvaljujući sipinu crnilu. Nakon pakla na red je došlo čistilište, pa su crvenkasti tonovi lignji posluženih na kremi od kelja i krumpira te slanutka u umaku u rajčice zapravo simbolizirali vatru i oganj čistilišta. I na kraju - raj. Prozračnost i bjelina koju je savršeno predočila lagana panna cotta za desert.

Tako je kompletan meni zapravo bio simbolika kretanja od potpune tame prema svjetlu. No cijela priča ne bi bila kompletna bez vrhunskog posluživanja za koje su bili zaduženi budući konobari pod budnim okom profesora posluživanja Slavka Ratkajca. Prvi puta su iskusili organizirano posluživanje za velikim stolom u obaveznim bijelim rukavicama, tijekom kojeg je svatko od njih imao svoj broj gostiju za koje je zadužen. I odradili su to sjajno. Baš onako, prema pravilima stare škole i sa svim manirima koje svaki spretni, stručni i nenametljivi konobar treba imati. Sve je bila odlična proba za neka buduća događanja u koja će biti uključeni.

A u ovoj školi ih ne nedostaje. Svi profesori i ravnatelj Mladen Smodlaka s ponosom ističu kako su njihovi učenici uvijek angažirani oko nekog događanja, što je istodobno odlična praksa, stjecanje znanja i motivacija za ove mlade ljude koji će za nekoliko godina biti radno aktivni članovi društva. Prošli mjesec učenici su sudjelovali na županijskom Gastro natjecanju na kojem su se predstavili u svim gastronomskim i jednoj hotelijerskoj disciplini. Sljedeće što ih očekuje je regionalno gastro natjecanje na kojem će također pokazati brojna znanja, vještine i kulinarsko umijeće. Događanja koja se organiziraju u školi često su koncipirana tako da učenicima otvore nove vidike pa je tako, primjerice, prošle godine organiziran Aronia cup na koji su došli i učenici drugih ugostiteljskih škola u Hrvatskoj. Cilj je bio djeci približiti što je biljka aronija te ih naučiti sve o njezinim kvalitetama i iznimnoj ljekovitosti. Povodom toga djeca su pripremala brojna jela i pića u kojima je glavnu ulogu igrala upravo aronija. Ova ustanova poznata je i po obrazovanju odraslih za zanimanja kuhar, konobar i slastičar, a kod njih se nakon školovanja polažu i stručni ispiti.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a