Obavijesti

News

Komentari 182

'Spolno me uznemiravao, a još mu moram platiti i troškove!'

'Spolno me uznemiravao, a još mu moram platiti i troškove!'

Protiv njega se vodio disciplinski postupak i proglašen je krivim. Na vrijeme je 'pobjegao' u mirovinu jer je znao da bi dobio otkaz da je ostao u službi i da je proglašen krivim, ispričala nam je policajka

VIDEO

Naravno da sam razočarana i ogorčena presudom te sam izgubila vjeru u pravosudni sustav, zbog čega sam se i odrekla prava na žalbu. Nisam si željela gomilati dodatne troškove, a i nisam više vidjela smisao, kazala nam je policajka u kratkom telefonskom razgovoru.

Podsjećamo, ona je prijavila nadređenog kolegu da ju je spolno uznemiravao pipkajući je po bedrima, pokušavajući je poljubiti govoreći joj prostote i nagovarajući je na seks dok su zajedno bili u vozilu na dežurstvu. 

Poriče zločin: Leon Lučić više nije u komi, čuva ga policija...
Poriče zločin: Leon Lučić više nije u komi, čuva ga policija...

'Htjeli su sve zataškati'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Podržali su me kolege iz jedinice u kojoj radim i cjelokupno rukovodstvo policijske uprave kojoj pripadam, no s istoka zemlje bilo je pokušaja da se sve zataška. Bilo je pritisaka da odustanem od prijave, prihvatim njegovu ispriku, što sam odbila - dodala je.

Inače, riječ je o uzornoj policajki bez mrlje u dosadašnjoj karijeri koja je, uz sve to, i nagrađivana sportašica, čijim se uspjesima MUP rado hvali. 

Policajka posebno sramotnom smatra odluku suda kojom ona mora pohotniku platiti i sudske troškove.

- Protiv njega se vodio disciplinski postupak i proglašen je krivim. Na vrijeme je 'pobjegao' u mirovinu jer je znao da bi dobio otkaz da je ostao u službi i da je proglašen krivim - kaže nam. 

Nadležno državno odvjetništvo odbacilo je njezinu kaznenu prijavu uz obrazloženje da nisu našli elemente kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti.

Naime, prema Kaznenom zakonu spolno uznemiravanje progoni se po prijedlogu te je policajka nakon odbačaja preuzela progon kao tužiteljica oštećenica. 

Rasporedio ju je sebi u smjenu

Bilo je to u noći na 23. veljače 2016. godine, kad je policajka bila na ispomoći na nadzornom punktu na graničnom prijelazu na istoku zemlje. Policajac, inače otac četvero djece, u to je vrijeme bio vođa smjene granične postaje.

Iako je policajka trebala biti u smjeni s dvojicom drugih kolega, on ju je rasporedio k sebi. Satima joj se upucavao, čak je spustio svoje sjedalo te je nagovarao da i ona spusti svoje, dirao je po koljenima te je uhvatio rukama za glavu i pokušao poljubiti. 

Nova uhićenja zbog droge u Splitu: 'Pala' dvojica mladića
Nova uhićenja zbog droge u Splitu: 'Pala' dvojica mladića

- Odbijala sam sve njegove nasrtaje, govorila mu da prestane, da mi smeta takvo njegovo ponašanje, da nisam zainteresirana za odnos s njim i da sam zauzeta. U jednom trenutku sam čak izašla iz vozila, na što je on izašao za mnom i nagovarao me da se vratim obećavši da me više neće dirati. Nakon što sam se se vratila u vozilo, nastavio je s vulgarnim komentarima te me i dalje nagovarao da pristanem na spolni odnos. Oko tri sata upalio se alarm na vezi i stigla je dojava da policajci love migrante. On je na to rekao da oni neće ići nigdje jer imaju važnijeg posla - svjedočila je policajka koja je njegovo maltretiranje morala trpjeti cijelu noć.

'Osjećala sam se poniženo'

- Zbog svega sam bila uznemirena i ponižena, i to kao žena koja je u tom trenutku bila u službi hrvatske policije i imala na sebi službenu odoru - rekla je na sudu policajka. 

Napasnog kolegu je dan prije ovog događaja vidjela prvi put u životu te su normalno komunicirali.

Pohotnik je u svojoj obrani poricao djelo te je tvrdio da su tijekom noći razgovarali o obiteljima i bračnim problemima. Branio se da je ona u nekoliko navrata izlazila iz vozila i da je moguće da ju je nehotice dodirnuo po tijelu. 

Odmah nakon prijave policijska uprava na istoku zemlje protiv njega je pokrenula stegovni postupak zbog teže povrede službene dužnosti nedoličnim ponašanjem u službi.

U trenutku pokretanja stegovnog postupka u veljači 2016. godine privremeno je udaljen s dužnosti do okončanja postupka. 

Policijski disciplinski sud proglasio ga je krivim te mu izrekao mjeru prestanka radnog odnosa uvjetno na četiri mjeseca, odnosno odlučili su da će policajac, ponovi li djelo unutar četiri mjeseca, dobiti otkaz.

MUP ga uvjetno kaznio

Prije isteka ta četiri mjeseca policajac je zatražio odlazak u starosnu mirovinu, za koju je ispunjavao uvjete, te mu je to omogućeno. Unatoč odluci disciplinskog suda koja je policajca proglasila krivim, sutkinja Općinskog suda ga je oslobodila uz obrazloženje da je za postojanje kaznenog djela za koje je bio optužen nužno da se spolno uznemiravanje ponovi barem jednom. 

Pucao iz Porschea: Osumnjičen da je pokušao ubiti prolaznika
Pucao iz Porschea: Osumnjičen da je pokušao ubiti prolaznika

Mišljenje sutkinje nije promijenila činjenica da je uznemiravanje trajalo više sati, odnosno cijelu noć, te da ga nije ni mogao ponoviti jer se poslije više nisu vidjeli. Presuda je pravomoćna jer je oštećenica odustala od progona. 

‘Institucije šalju poruku žrtvama da se ne javljaju jer neće dobiti pravdu’

Toliko se priča o pravima i zaštiti prava žena, u Hrvatskoj postoje brojne institucije koje se time bave, zašto se policajka nije javila u neku od udruga, možda bismo ipak nešto uspjeli, komentirala je Sanja Sarnavka.   

Aktivisticu i zagovaračicu za ženska ljudska prava te predsjednicu zakladne uprave Solidarne, fonda za pomoć žrtvama nasilja, šokirala je najnovija presuda prema kojoj je policajac oslobođen za spolno uznemiravanje kolegice zato što ga je počinio samo jednom. 

Patrik Macek/PIXSELL

- Strašno mi je žao, naravno da žene odustaju jer im je pun kufer svega. Vidimo da je ova policajka na kraju kažnjena i plaćanjem sudskih troškova onome tko ju je uznemiravao. To nije rješenje, mi svi kao društvo moramo vršiti pritisak na insitucije da rade svoj posao. Ako mi svi odustanemo jer smatramo da ne možemo ništa napraviti, onda stvarno nećemo ništa napraviti. Ipak se stvari polako mijenjaju, mnoge stvari su se promijenile nabolje, danas se barem na simboličkoj razini nitko neće usuditi braniti nasilje i nasilnika - smatra Sarnavka. 

Prisjetila se i slučaja grupnog silovanja iz Zadra u kojemu su počinitelji prvo pušteni da se brane sa slobode, a nakon silnog pritiska medija, raznih udruga i samih građana, ipak im je određen istražni zatvor. 

- Poruka ne smije biti da se odustaje. Postoje razni suci i sutkinje, ima ih svakakvih. Neki ne pokazuju nimalo empatije i razumijevanja za žrtve u postupcima u kojima sude, no ima i sudaca koji časno i savjesno obavljaju svoj posao. Smatram da treba ustrajati jer je to jedini način da nešto postignemo i da borba za zaštitu žena i djece od svih oblika nasilja zaživi i u praksi - kaže aktivistica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 182
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS