Obavijesti

News

Komentari 325

Potpisali su: Evo što stoji u sporazumu o reformskoj vladi

Potpisali su: Evo što stoji u sporazumu o reformskoj vladi
15

ČEKALI SU 12 SATI: Šef HDZ-a Tomislav Karamarko i čelnik Mosta Božo Petrov tvrde da nigdje nije zapelo već da se sporazum o suradnji samo stilski uređivao

VIDEO

U petak iza 21 sat u Saboru je potpisan sporazum o suradnji u reformskoj Vladi između Domoljubne koalicije i Mosta. Sporazum je potpisao i 'partner' Milan Bandić. Inače, taj sporazum se trebao potpisati još u 9 ujutro. Dakle, čekalo se više od 12 sati.

VIDEO

Šef HDZ-a Tomislav Karamarko i čelnik Mosta Božo Petrov  tvrde da nigdje nije zapelo već da se on samo stilski uređivao. U sporazumu se kažu definiraju pravila igre i suradnje u reformskoj Vladi te dogovor da odgovaraju za pojedina ministarstva. U njemu su sadržane smjernice po svim resorima uključujući i monetarnu politiku.

Potvrdili su da će u budućnosti biti formirano i ekonomsko vijeće.  I Karamarko i Petrov za međusobno povjerenje dali su si petice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Što piše u sporazumu pročitajte OVDJE.

Karamarko je ponovio da je bio problem termina jer se ujutro sastao s manjinskim zastupnicima, a potom je počela sjednica.

- Cijeli dan smo u žrvnju. Sve je bilo pripremljeno pa smo odlučili, jer ne znamo kada će završiti saborska sjednica, da to prekinemo i to potpišemo - rekao je.

Na pitanje zašto mandatar Tihomir Orešković nije došao na potpisivanje Karamarko je kazao da je ovo sporazum koji je dogovoren između partnera.

- Ne vidim razloga da Oreškovića sada u to uvlačimo, jer je sve dogovoreno i iskoordinirano. On se apsolutno slaže - izjavio je.

Božo Petrov kazao je kako nisu očekivali cirkus u Saboru.

- Ne mogu vjerovati da se kad se govori o programu nove vlade priča o ustašama i partizanima. Zbog takvih priča došli smo u situaciju da moramo izaći sa sjednice da bi mogli potpisati sporazum - rekao je.

Petrov kaže da nema informacija da troje Mostovaca planira napustiti klub i osnovati vlastiti.

- Prvi put čujem i ne vidim zašto bi se drmali - kazao je.

Šef HDZ-a nada se potpori manjina i tvrdi da su našli formulu sporazuma. Vjeruje 88 zastupničkih ruku, a možda i koji glas više.

VIDEO

-------

>>> Ranije informacije:

U Mostu su rekli, neslužbeno se pričalo u saborskim kuloarima, kako bez potpisivanja sporazuma između Mosta i Domoljubne koalicije neće biti ni nove vlade . Sporazum, doznajemo još nije potpisan jer u njega nisu uključeni ostali partneri iz Domoljubne koalicije nego samo HDZ.

U kuloarima se priča i da je Božo Petrov jutros odbio potpisati sporazum jer je HDZ u zadnji čas dodao još jednu stavku.

Karamarko: Svaki čas bi trebali potpisati sporazum

Čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko najavio je da će sporazum s Mostom o reformskoj Vladi potpisati svaki čas. Naime, iako je bilo najavljeno do potpisivanja ujutro u 9 sati nije došlo. Karamarko se pravda da to nije mogao jer je bio na sastanku s manjinskim zastupnicima. Domoljubna koalicija pregovara s manjincima o potpori budućoj Vladi ne bi li osigurali što više ruku za njezin prolaz.

- Vidite da smo u žrvnju, ne možemo izlaziti van. Potpisat ćemo. Što se brinete - ustvrdio je Karamarko.

VIDEO

Na pitanje je li stvar u tehničkim stvarima ili je u pitanje došla većina za potporu zbog nezadovoljstva dijela Mosta koji su ostali bez fotelje, Karamarko uzvraća:

- Nemojmo tako pričati. Ujutro ste pitali jesu li HDZ-ovi zastupnici odnosno kandidati za ministarske funkcije nezadovoljni i ljuti. Nisu. Nemojte. Nema nikakvog razloga i ni prostora za nekakvu dramu - poručio je.

'Saborska rasprava je katastrofa. Ovo je igrokaz'

Osvrnuo se i na saborsku raspravu koja je kaže katastrofa.

- Ovo je igrokaz. Prije su nas stalno optuživali da pričamo o prošlosti, ustašama i partizanima. Vidite tko priča mi ili oni. Čime se bave. Sotonizacijom jednog čovjeka vadeći iz konteksta ono što je rekao o antifašizmu i komunizmu. Rekao je ispravne stvari. Vidite na što se pozivaju. Trebali bi imati isti odmak od svih totalitarizama. Nitko od ove gospode nije rekao da je antikomunist. Mi govorimo da smo antifašisti i antikomunisti. Ovo vrijeđa zdrav razum. To nije dobro - ustvrdio je.

Karamarko apsolutno stoji iza Hasanbegovića

Karamarko je potvrdio da apsolutno stoji iza predloženog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića na kojeg se oporba oštro obrušila u saborskoj raspravi o povjerenju Vladi zbog izjava da je antifašizam floskula.

- Ne znam zbog čeka ne bi stajao iza jednog vrijednog mladog znanstvenika - izjavio je.

'Vjerujem da će manjine glasati za Vladu'

Na pitanje jesu li na tragu dogovora s manjinama kazao je tek da se razgovara i da su pripremili ugovore koji će možda biti potpisani već danas.

- Vjerujem da će glasati za Vladu. Možda neće, možda hoće. Mi ne vršimo pritisak - kazao je.

'Nadam se primopredaji dužnosti još večeras'

Karamarko se nada i da će primopredaja dužnosti u Banskim dvorima biti obavljena još večeras.

- Nadam se i to bi bio red. Imam informaciju da pokušavaju doći do kabineta premijera Milanovića, ali da se to ne uspijeva. Ne znam možda su na izletu negdje pa su zaključali - rekao je.

Na konstataciju da je u Vladi sve spremno za primopredaju, Karamarko je uzvratio:

- Je l' je? Dobro zvuči. Nadam se da ovo više neće dugo trajati jer su svi iscrpljeni i vi i građani zbog ovih beskonačnih rasprava o ne znam čemu - rekao je.

'Zašto ste zapeli za taj sporazum? Potpisat ćemo ga'

Na ponovljeno pitanje hoće li tijekom stanke biti potpisan sporazum s Mostom poručio je "Pa, ne znam gdje je Petrov. Tu negdje. Idem nešto obaviti. Imam kratki sastanak". Na pitanje je li sporazum finaliziran odgovara:

- Ne znam zašto ste zapeli za taj sporazum. Pa dobro, potpisat ćemo ga danas pod pritiskom javnosti. Potpisat ćemo, nema nikakvih problema - zaključio je Karamarko.

Hrg: Treba usuglasiti još neke stvari

Branko Hrg, predsjednik HSS-a, je rekao o sporazumu kako treba usuglasiti još neke stvari. Rekao je i da sporazum treba još malo doraditi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 325
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović