Obavijesti

News

Komentari 1

'Sporazumom ćemo smanjiti utjecaj HE Lešće na Dobru'

'Sporazumom ćemo smanjiti utjecaj HE Lešće na Dobru'
1

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić sa suradnicima je u ponedjeljak održao radni sastanak na temu obrane od poplave sliva rijeke Kupe sa županom Damirom Jelićem

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Hrvatskih voda na čelu s generalnim direktorom Zoranom Đurokovićem, predstavnici HEP-a, Grada Karlovca i Ureda državne uprave Karlovačke županije. Na sastanku je ujedno potpisan Sporazum o partnerstvu na projektu "Poboljšanje vodnog režima uslijed rada hidroelektrane Lešće na rijeci Dobri, nizvodno od hidroelektrane Lešće te priprema podloga i izrada tehničkih rješenja za trajno poboljšanje vodnog režima" između Karlovačke županije, HEP Proizvodnje i Hrvatskih voda.

- Sporazumom bi pokušali u što većoj mjeri ublažiti negativne utjecaje HE Lešće koje ima utjecaj na nizvodno područje. Na ovaj način mi ćemo istražiti na koji način smanjiti eroziju, na neki način smanjiti oscilacije unutar vodotoka, a kao optimalno rješenje odabrali smo da se napravi jedna nizvodna konstitucijska vodograđevina, akumulacija koja će zapravo ublažiti ispuštanje velikih količina voda u određenom trenutku na nizvodno područje. Takva građevina bi trebala smanjiti brzine, trebala bi smanjiti erozivne procese, trebala bi smanjiti mutnoću i na neki način pomoći vraćanju u što prirodnije stanje kakvo je nekada i bilo - rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković dodajući da će koordinirano raditi zajedno s HEP-om koji će raditi na projektiranju i Karlovačkom županijom.

Dodao je da će se u narednim godinama za to izrađivati dokumentacija, studije na utjecaj, studije izvedivosti, isplativosti i zaštite prirode, a sve kako bi se građevina mogla isprojektirati i na taj način doći do kvalitetnog rješenja.