Obavijesti

News

Komentari 179

Sporni kredit Agrokoru: HBOR je objavio snimku sa sastanka

Sporni kredit Agrokoru: HBOR je objavio snimku sa sastanka
1

Dobrović je kazao da se Marić izuzeo od glasovanja na sjednici HBOR-a na kojoj se odlučivalo o kreditu tvrtkama iz sastava Agrokora, ali da je ostalima sugerirao da se kredit odobri

VIDEO

Na stranicama HBOR-a objavljena je snimka sjednica Nadzornog odbora iz prosinca 2016. Na toj se sjednici raspravljalo o kreditima društvima iz koncerna Agrokor. Radilo se o kreditu od 48,3 milijuna eura društvima Zvijezda d.d., Ledo d.d., Jamnica d.d. i PIK Vrbovec d.d.

Pokretanje videa...

00:22

Na snimci se čuje da se ministar financija Zdravko Marić zaista izuzeo na početku odlučivanja i nije sudjelovao u raspravi.

Predstavnici HBOR-a koji su prezentirali Nadzornom odboru zašto treba odobriti kredit od 50 milijuna eura, nisu ni riječju spomenuli problematičnost u poslovanju. Štoviše, hvale izvoz i poslovanje PIK Vrbovca, Leda, Jamnice i Zvijezde. Obrazložili su uvjete kredita i rokove u kojima se mora vratiti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jedina koja je postavljala pitanja je bila potpredsjednica Vlade Martina Dalić. Ona je pitala i što će biti ako se promjeni vlasnik, bila je skeptična i prema kreditu i zamjenjuje li on dio novca od planirane javne ponude. 

Dalić sarkastično zaključuje da će valjda nakon ovoga plaćati redovno dobavljače, ali ipak na kraju podržava kredit.

Snimku poslušajte OVDJE.

Dobrović prozvao Marića, on traži ispriku

Podsjetimo, Slaven Dobrović, bivši ministar zaštite okoliša i energetike i bivši član Nadzornog odbora HBOR-a iz redova Mosta, u utorak je kazao da se Marić izuzeo od glasovanja na sjednici Nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) na kojoj se krajem prošle godine odlučivalo o 48,3 milijuna eura vrijednom kreditu tvrtkama iz sastava Agrokora, ali da je ostalim članovima sugerirao da bi se kredit trebao odobriti. 

Dan kasnije reagirao je priozvani Zdravko Marić koji je zatražio ispriku od Dobrovića te je najavio da će u protivnom biti primoran pokrenuti tužbu zbog klevete i uvrede.

"S indignacijom odbacujem tvrdnje koje je on u svojoj izjavi rekao. S obzirom na kompleksnost, težinu i općenito činjenicu da je tom izjavom nanio veliku štetu i meni i mom ugledu i časti, mislim da stvari trebamo nazvati pravim imenom, a to su teške neistine, a u pojedinim dijelovima i bezočne laži", komentirao je tu izjavu u srijedu Marić.

U odgovoru na izjavu Dobrovića da se sjeća te sjednice NO-a HBOR-a te da je Marić obrazlagao predmetnu točku i detaljno odgovarao na pitanja, ministar financija odgovara kako se on izuzeo od svake rasprave na samom početku te točke dnevnog reda sjednice NO-a HBOR-a.

 "Ako se sjeća, a ja vjerujem da se sjeća, siguran sam da je zapazio činjenicu da sam na samom početku te točke dnevnog reda vrlo jasno rekao da se suzdržavam od sve rasprave i odlučivanja, predao stručnim službama banke, kreditnom odboru i Upravi, da obrazlože točku i otvorio raspravu. Dakle, ničim nisam sudjelovao u raspravi niti sam ikome ukazivao, davao nekakve sugestije ili ne daje Bože bilo kakav pritisak vršio u smislu samog donošenja odluke i odlučivanja", rekao je Marić u svojoj izjavi, dodajući da može samo "pretpostaviti koji su bili razlozi za takvu izjavu gospodina Dobrovića, tim više što se radi o vrlo lako provjerljivim činjenicama".

Naime, kako je pojasnio, osim što su sjednici NO-a svjedočili ostali članovi NO-a te predstavnici Uprave i kreditnog odbora koji je radio i obrađivao predmetni plasman tvrtkama iz sustava koncerna Avgrokor, sastavljen je i zapisnik same sjednice a za tu, kao i za svaku drugu sjednicu NO-a postoji i tonski zapis.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 179
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag