Obavijesti

News

Komentari 83

Država će vam za privatne investitore moći oduzeti zemlju

Država će vam za privatne investitore moći oduzeti zemlju
1

Ministar pravosuđa Ante Šprlje će danas biti gost 24sata. Pratite nas uživo iza 12.30 sati na našoj Facebook stranici, našem portalu 24sata.hr i YouTube kanalu 24sata

VIDEO

Vlada je danas donijela zakon po kojem će Vlada ili grad lakše izvlastiti vaše nekretnine, odnosno preuzeti ih ako su potrebne za strateške projekte. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Taj veoma osjetljivi zakon u studiju 24sata komentira Mostov ministar pravosuđa Ante Šprlje. Također i kako komentira odluku Ustavnog suda da ipak odbije ocjenu zakonitosti zakona koji dozvoljava pobačaj?

Šprlje je ušao i u veliki sukob s predsjednikom Županijskog suda u Zagrebu Ivanom Turudićem. Što Šprlje kaže na to da je Turudić njegovu ekipu prozvao revolucionarima poput onih u Moldaviji? Zašto Šprlje nije htio dati pozitivno mišljenje na Turudićevo imenovanje? Tko je kriv što niti jedan veliki korupcijski proces još nije završio? Zašto je istražiteljima dao veće ovlasti i hoće li napokon povećati novac za Državno odvjetništvo?

U razgovoru uživo otvorit ćemo ta i brojna druga pitanja. Pratite nas uživo iza 12.30 sati na našoj Facebook stranici, našem portalu 24sata.hr i YouTube kanalu 24sata.

Zašto će vam država moći lakše oduzeti nekretnine? Gost u studiju: ministar pravosuđa Ante Šprlje

Posted by 24sata on Thursday, 2 March 2017

______________________________________________________________________________________________

- Prije svega ne može se izvlastiti nekoga, ako nije dokazan javni interes. To nisu neke trgovinice, već veliki javni projekti - objašnjava ministar, i kaže da će stranka moći iskazati svoje nezadovoljstvo, ali to neće spriječiti državu da oduzme nekretninu.

- Daj građaninu novac, a ako je on nezadovoljan neka ide u postupak - kazao je Šprlje. 

Vlada nečiju privatnu investiciju može proglasiti strateškim projektom i oduzeti vlasništvo građaninu za privatnog investitora. 

- Ako imate investiciju koja je teška milijardu kuna, to je projekt koji će otvoriti 1000 radnih mjesta, to je od javnog interesa - pravda Šprlje novi zakon.

Kako bi spriječili moguće prevare, posebno Povjerenstvo će provjeravati investitore. Šprlje smatra da neće biti otpora ovom zakonu u Saboru jer će, tvrdi, omogućiti gospodarski rast.

- Radi se o vrlo ozbiljnoj reorganizaciji sustava - kaže Šprlje o reformi pravosuđa i kaže da je vlada pet mjeseci bila neaktivna jer je to vrijeme potrošila na tehničke ovlasti. 

- Popravili smo pravosuđe za 10 posto - tvrdi Šprlje i dodaje kako im je namjera dovesti hrvatsko pravusuđe u europski vrh.

Prijedlozi za reformu još su u fazi konzultacija, objasnio je ministar, i dodao da je cilj da ukupan broj predmeta na sudovima padne ispod 300.000. U 2016. bilo je 60.000 više novih predmeta u odnosu na prethodnu godinu, ali te godine je riješeno 50.000 slučajeva više, objašjava. 

- Cilj je i da predmet po stupnjevima ne traje više od dvije godine - kaže. 

Osnivanje visokog kaznenog suda spajanjem prekršajnih općinskih sudova, omogućilo bi rasterećivanje tih sudova, a i suci kojima država ne može dati otkaz niti ih prisiliti da odu u mirovinu također će imati što za raditi. 

- Svako ima svoje viđenje. Neću dopustiti da se govore neistine. Ja ne želim mijenjati zakon o kaznenom postupku, to je dugotrajan proces, on se ne može napraviti za mjesec-dva - komentirao je Turudićevu usporedbu njegove ekipe s revolucionarima u Moldaviji.

- Dao sam prijedlog drugih kandidata, nije bitno kojih. Neću govoriti da mu nešto zamjeram, smatrao sam da su drugi kandidati bili bolji. Rekao sam mu da je moje mišljenje nebitno, ja kao ministar moram davati potporu Županijskom sudu kao i ostalim sudovima - objasnio je zašto nije Turudiću dao pozitivno mišljenje za imenovanje. 

- Ima velikih riba koje su završile u zatvorima. Zakon se puno mijenjao, to nije dobro. To dovodi do problema u sustavu, pogotovo jer smo pod pritiskom EU htjeli donijeti zakon koji je učinkovit, a zakon je ulazio u teške povrede ljudskih prava. Teško se dolazi do ustaljenih tumačenja - objašnjava zašto niti jedan veliki korupcijski proces još nije završio. 

- Dio lobija je skočio na taj zakon, ali nitko nije dao utemeljeno obrazloženje. Ovim zakonom se pojednostavljuju procedure i povečavaju prava osumnjičenika - komentirao je optužbe da je promjenom Zakona o kaznenom postupku dao veće ovlasti svojim kolegama.

- Jamčevina se ne ukida, već se mijenja - rekao je Šprlje. 

Šprlje je zaključio kako mu se ljudi uvijek mogu javiti za prijevoz kad ide iz Metkovića u Zagreb i obratno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca