Obavijesti

News

Komentari 285

'Sram vas bilo': Svećeniku koji vrijeđa žene napisala je pismo

'Sram vas bilo': Svećeniku koji vrijeđa žene napisala je pismo
1

Studentica teologije i vanjska suradnica u Autonomnoj ženskoj kući Zagreb objavila je otvoreno pismo Ivici Ragužu, dekanu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu

VIDEO

Ne, doktore Raguž, to što ste naveli u vašem tekstu ‘Marijina poslušnost i žene danas’ neće izazvati podsmijeh, nego sablazan, napisala je Lana Bobić.

Studentica teologije i vanjska suradnica u Autonomnoj ženskoj kući Zagreb objavila je otvoreno pismo Ivici Ragužu, dekanu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu. Njegov tekst u kojem je napisao da žene ne žele prihvatiti da su one od Adama, a ne Adam od njih, te da su one drugotne, a muškarci prvotni, a koji je objavljen u Glasu koncila, ocijenila je sramotnim.

- Moram Vas informirati da je teologija Postanka koju zastupate bila aktualna u srednjem vijeku - napisala je Lana.

Dodala je da Adam nije od Eve niti je Eva od Adama, nego je čovjek, i muško i žensko, stvoren od Boga, što Boga čini prvotnim, a nas ljude drugotnima. Studenticu je zgrozila i njegova rečenica u kojoj tvrdi da su žene neposlušne te da to pokazuju traženjem svojih prava za jednakost.

- Reći ću Vam nešto o poslušnosti žena, doktore Raguž. Marija Bogorodica bila je poslušna žena, zbilja jest. No nema apsolutno nikakve naznake u biblijskim tekstovima da je bila poslušna ili podložna muškarcu ili čovjeku uopće. Bila je poslušna Bogu i pokoravala se Božjoj volji. Pristala je roditi Sina Božjeg, a za to nije pitala dopuštenje ni roditelja ni zaručnika niti ikog drugog. No Vi, doktore Raguž, ne ističete Marijinu hrabrost, požrtvovnost i snagu, nego njezino djevičanstvo - zaključila je Lana.

Svoje stavove potkrijepila je člancima uglednih teologa, izvještajima i dokumentima koje je navela te citatima iz poslanica.

- Kulminacija mizoginije što pršti iz Vašeg teksta očituje se u opasnoj tvrdnji da je ‘Adam, kako to često biva i danas, sagriješio zbog sažaljenja sa svojom ženom’. Recite mi, doktore Raguž, kad muškarci tuku, maltretiraju, siluju, sakate, prostituiraju, prodaju, iskorištavaju i ugnjetavaju žene za svoje ciljeve i potrebe, čine li to iz sažaljenja? Jesu li za ove strahote koje muškarci čine ženama krive žene? - bila je oštra studentica, a tekst je završila s porukom: “Sram Vas bilo!”. Čitatelji su u svojim komentarima čestitali Lani.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 285
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa