Obavijesti

News

Komentari 0

Sramotne brojke u Hrvatskoj! Sve više maloljetničkog nasilja, ovo su najpoznatiji slučajevi...

Sramotne brojke u Hrvatskoj! Sve više maloljetničkog nasilja, ovo su najpoznatiji slučajevi...

Prema podacima MUP-a tijekom 2021. zabilježeno je čak 10 posto više počinitelja vršnjačkog nasilja među maloljetnicima nego 2020. Trend rasta zabilježen je i 2020. u odnosu na 2019.

Hrvatskom se munjevitom brzinom proširila vijest da je maloljetnik brutalno istukao muškarca (44) u Županji te mu nanio teške ozljede. Uz to, cijeli su događaj snimili. Maloljetnika je policija uhitila, ali ovo je samo jedan u nizu incidenata koji su prouzrokovali maloljetnici.

POGLEDAJTE VIDEO: Nasilje nad ženama

Pokretanje videa ...

Slučaj koji je isto potresao Županju bio je 2010. Tad su Miroslava Tunjića, koji je imao 17 godina, napadači u Gradištu teško ozlijedili, no smrt su prouzročile ozljede od udara automobila koji ga je, pretučenog, pregazio na cesti.

Njegovim napadačima Antunu Matkoviću je Županijski sud u Vukovaru 2012. nepravomoćno dosudio 4 godine i 11 mjeseci zatvora, a drugom napadaču Goranu Eviću, koji se nije pojavio na izricanju presude, 4 godine i 8 mjeseci. Prvu presudu vukovarskog suda kojom je Matković osuđen na pet i pol godina, a Ević na pet godina i četiri mjeseca.

Vrhovni sud je poništio i vratio na ponovno suđenje. Matković i Ević, Tunjića su pretukli 14. studenoga 2010. 10 minuta iza ponoći, nakon što su Miroslav i njegov prijatelj Ivan Vukorepa izašli iz kafića u kojem su bili s jednom prijateljicom. U tom je kafiću prethodno došlo do verbalnog sukoba s Evićem, koji je Tunjića optužio da je zamijenio njihove kutije cigareta.

Kada su vidjeli da Ević postaje nasilan Tunjić i Vukorepa su odlučili otići iz kafića, no Matković i Ević su krenuli za njima i kada su ih sustigli, pretukli su Miroslava, na kojeg je potom naletio automobil koji ga je usmrtio. Vozač automobila oslobođen je krivnje, budući da je utvrđeno kako zbog mraka i činjenice da je javna rasvjeta bila ugašena, nije mogao na vrijeme reagirati i zaustaviti automobil.

Otac pretučenog prvašića: Oni su ga udarali naizmjence po glavi, držali ga za ručice...
Otac pretučenog prvašića: Oni su ga udarali naizmjence po glavi, držali ga za ručice...

Nadalje, u travnju 2021. Zadru je skupina mladića, maloljetnika i mlađih punoljetnika brutalno premlatila i teško ozlijedila 15-godišnjeg dječaka. Ubrzo su se pojavile i snimke prijašnjih maltretiranja na koje nitko nije reagirao. Uz to, krajem prošlog mjeseca maloljetnik u Osijeku je prišao 19-godišnjem muškarcu te ga udario šakom u lice i istrgnuo mu mobitel iz ruke.

Napali beskućnika 

Još jedan slučaj koji je šokirao Hrvatsku je napad na zagrebačkog beskućnika koji je bio u travnju prošle godine. Tad su mladići su napali Marijana, poznatijeg kao Febu. Dvojica su Febu gurala i bacili na pod, a treći mladić je sve snimao. Febo je u tom trenutku u ruci imao kartonsku kutiju, a mladići ga nisu štedjeli te su mu dobacivali psovke. Naredili su mu i da klekne što je on odbio. 

Dvojica maloljetnika vrlo brzo su se ispričala zbog svog ponašanja na društvenim mrežama. Jedan od njih se branio rekavši da je bio alkoholiziran kao i da zna da ne smije tuči bespomoćne. Stravičan napad maloljetnika bio je i u Našicama prošli mjesec kad su dvojica maloljetnika za vikend u Našicama okrutno pretukli 21-godišnjeg Ivana L., koji je zbog brojnih teških ozljeda završio u bolnici.

Nasilja je bilo i 2020. kad su dvojica mladića, od kojih je jedan maloljetnik, napali 19-godišnjaka te ga tražili dvije tisuće kuna, a pritom su ga nogama i rukama udarali po tijelu i glavi. Sve su to snimali mobitelom koja je osvanula na društvenim mrežama. Nasilje u Kaštelima osudili su brojni građani, uključujući sportaše koji su odlučili dati potporu napadnutom mladiću. Kaštelski Kick boks klub izbacio je 19-godišnjaka iz kluba jer je prilikom napada na žrtvu koristio zahvate iz tog sporta. 

Istraživanje: Čak 20 posto srednjoškolaca izloženo je seksualnom nasilju na internetu
Istraživanje: Čak 20 posto srednjoškolaca izloženo je seksualnom nasilju na internetu

Obojica napadača su se rasplakali na ispitivanju, ali i pred sucem istrage. Brutalan napad je bio i 2020. kad su u Zaprešiću ispred ugostiteljskog objekta dva 20-godišnjaka fizički napala maloljetnika, koji je s teškim ozljedama završio u KB Sveti Duh. 

U Višnjanu pretučen prvašić 

Među posljednjim užasnim događajima bio je onaj u Višnjanu gdje je u Osnovnoj školi Jože Šurana u Višnjanu sredinom ožujka ove godine pretučen prvašić. 

- Sina su istukli, a u svlačionici škole ga je našla starija sestra kojoj je završila nastava u 13.15 sati, uplakanog i u šoku, o čemu nas je odmah obavijestila. Sin je prvašić, nije zaslužio batine petorice starijih, nije to odmazda djece koju on uznemirava ili zlostavlja, ne! Počeo je sa školom, još se nije snašao promjenom u životu i slabije je tjelesne građe od tih što su ga tukli. Sin nam ima podršku prijatelja iz razreda, a svi su rekli da ih se sve tuče, vrijeđa i gura pa svako malo završe na podu i da traje već dugo - rekao je tad dječakov otac. 

Raste broj slučajeva maloljetničkog nasilja 

Prema podacima MUP-a tijekom 2021. zabilježeno je čak 10 posto više počinitelja vršnjačkog nasilja među maloljetnicima nego 2020. Trend rasta zabilježen je i 2020. u odnosu na 2019., a ovogodišnja rasprava na saborskom Odboru za obitelj, mlade i sport povodom Dana ružičaste majice, odnosno dana prevencije vršnjačkog nasilja, pokazala je još jedan zabrinjavajući trend: Spušta se dobna granica u kojoj djeca postaju počinitelji nasilja, tako da je velika većina nasilnika sada u dobi između 14 i 18 godina. 

Zatočio djevojku u automobilu, vezao je za volan i prijetio da će je ubiti. Slikao ju je i snimao
Zatočio djevojku u automobilu, vezao je za volan i prijetio da će je ubiti. Slikao ju je i snimao

Na žalost, sustavnih istraživanja o trendovima u vršnjačkom nasilju u Hrvatskoj nema, no na temelju istraživanja koje je davne 2003. godine provela Poliklinika za zaštitu djece Grada Zagreba, procjenjuje se da svako četvrto dijete (njih 27 posto) u dobi između 10 i 14 godina doživljava barem jedan oblik nasilja u školi, verbalno ili tjelesno, neki gotovo svakodnevno. Rezultati su pokazali da se 16 posto djece gotovo svakodnevno ponaša nasilno prema drugoj djeci, pri čemu 8 posto djece istovremeno čini i doživljava nasilje. Također, pokazalo se da su dječaci češće počinitelji i žrtve tjelesnog nasilja te da udio počinitelja nasilja raste s dobi. Nasilnik je najčešće drugo dijete iz istog razreda, ili djeca iz generacije iz drugih razreda, nakon čega slijede oni iz starijih razreda.

Posebno zabrinjava to da je samo 22 posto djece koja su bila žrtvom vršnjačkog nasilja iskazalo da se obratilo odrasloj osobi za pomoć. Najčešće su to roditelji, a tek 11 posto njih obratilo se nastavnicima. Ostali su pomoć potražili kod sestre ili brata, odnosno prijatelja.