Obavijesti

News

Komentari 283

Srb: Protiv hrvatskih branitelja se vode fantomski postupci

Srb: Protiv hrvatskih branitelja se vode fantomski postupci
4

Purda je proveo devet mjeseci u logorima. Sumnjiče ga da je pucao na ranjenike. Vukovarski branitelj sad je u zatvoru u Zenici. Uhitili su ga kad je krenuo u Bosnu

VIDEO

Vukovarski branitelj Tihomir Purda (41) još ne zna za što ga tereti MUP Srbije, čiji su ga djelatnici uhitili u srijedu u 13 sati na graničnom prijelazu Županja - Orašje.

Namjeravao je s prijateljem ići u Bosnu, kao i desetke puta do tada posljednjih godina. No nakon što je prešao hrvatsku granicu, na bosanskoj su ga uhitili na temelju Interpolove tjeralice. Prema tjeralici, počinio je ratni zločin tijekom obrane Vukovara. Uspio se samo jednom javiti četiri mjeseca trudnoj supruzi Slobodanki koja je ostala sama u Vukovaru s njihovo troje djece.

Imamo popis osumnjičenih branitelja pa ih pozivamo da dođu provjeriti, Danijel Srb (HSP)

- U ratu je prošao pakao. Uhićen je u Vukovaru i bio je devet mjeseci u logorima. Tamo su ga tukli i mučili. I sudili su mu u Beogradu. Dobio je 20 godina zatvora jer je bio branitelj. Da ga nisu razmijenili, umro bi ondje - kaže uzrujana Slobodanka. Tihomiru nikad nitko nije rekao da se nalazi na tjeralici ni da ga Srbija za nešto tereti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Zadnjih 10 godina normalno smo prelazili granicu i išli u Bosnu, čak i preko Republike Srpske. Nikad nije bilo problema. Zašto nam nitko u Hrvatskoj nije rekao da je na tjeralici? - pita se šokirana Slobodanka. Tihomir je trenutačno u zatvoru u Zenici. Dobio je odvjetnika po službenoj dužnosti, Dražena Zubaka iz Sarajeva.

- Interpol Beograd za njim je raspisao tjeralicu u ožujku 2008. Izjavio je da se ne osjeća krivim i protivi se izručenju Srbiji. Dobio je 18 dana pritvora i u tom vremenu Srbija mora dostaviti dokumente za izručenje. Borit ćemo se da do toga ne dođe, ali ako budu ispunjene sve zakonske pretpostavke, morat će ići - kaže Zubak.

Kakva to država ne štiti svoje branitelje. Zašto mu nisu rekli za tjeralicu?, Danijel Rehak iz Društva logoraša

Iz vukovarske policije kažu kako nisu ovlašteni davati nikakve izjave o uhićenju hrvatskih branitelja i Interpolovih tjeralica.

Danijel Srb iz HSP-a kaže kako raspolažu popisom branitelja koji su se borili u Vukovaru, a protiv kojih se vode fantomski postupci s fabriciranim optužnicama.

- Savjetujemo braniteljima da ne prelaze granicu ovih dana jer je s ovom godinom očito zaživio nekakav sporazum između Srbije i Bosne o uhićenjima optuženika za ratni zločin. Hrvatska Vlada to je trebala znati i upozoriti branitelje - kaže Srb.

Navodno je pucao na civile i vojnike JNA 1991.

Ne zna se za što Purdu okrivljuju, no pretpostavlja se da je riječ o 5. studenom 1991. Tad su u Borovu naselju branitelji Purda, Petar Janjić - Tromblon i Danko Maslov navodno pucali na grupu ranjenika i vojnika JNA. Ubijena su dvojica vojnika, a ranjen je desetar Boban Gačić, koji je poslije umro. To stoji u Izvještaju o kršenju međunarodnih i humanitarnih prava koji je 1992. napisala savezna vlada Srbije na traženje Vijeća sigurnosti UN-a. U Izvještaju su navedeni mnogi navodni zločini hrvatskih branitelja, a spominju se i dr. Vesna Bosanac, dr. Juraj Njavro, Ante Prkačin...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 283
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina