Obavijesti

News

Komentari 160

Kosovo: Srbija je sporazumom priznala međudržavnu granicu

Kosovo: Srbija je sporazumom priznala međudržavnu granicu
1

Građani su ogorčeni na Borislava Stefanovića, rekao je Krstimir Pantić, predsjednik općine Kosovska Mitrovica. Tadić kaže da čvrsto stoji iza rješenja koje nije idealno

VIDEO

Vlada u Prištini priopćila je večeras da je "Srbija sporazumom o integriranom upravljanju postignutim u Bruxellesu priznala međudržavnu granicu sa Kosovom" te naglasila kako je to rješenje "u skladu s Ustavom Kosova, Ugovorom iz Lisabona, pravom i kriterijima EU", javljaju srbijanski mediji.

- Ovaj sporazum se odnosi na suradnju između dvije države, u skladu s europskim međudržavnim upravljanjem granicom između dvije zemlje i njegovim prihvaćanjem Srbija je praktički priznala međudržavne granice sa Kosovom - navodi se u priopćenju kosovske vlade.

Prema tvrdnjama vlade Hashima Thaçija, dogovor Beograda i Prištine o matičnim knjigama počet će se provoditi u ponedjeljak 5. prosinca, a o slobodi kretanja 26. prosinca, javljaju mediji u Srbiji. U priopćenju se navodi kako u najnovijem krugu dijaloga nije postignuto rješenje o pitanjima regionalne suradnje, telekomunikacija i energetike zato što je "srpska strana pokušala predložiti rješenja koja nisu u skladu s realnošću na Kosovu kao i u suprotnosti s europskim principima".

Srbi nezadovoljni sporazumom o zajedničkim graničnim prijelazima

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prema onome što smo čuli iz medija, ono što je Borislav Stefanović dogovorio s delegacijom kosovskih Albanaca neprihvatljivo je za Srbe na Kosovu. Građani su razočarani i ogorčeni na gospodina Stefanovića. Svi građani s kojima sam današnjeg popodneva razgovarao mišljenja su da Skupština Republike Srbije treba hitno zasjedati kako bi zastupnici razmotrili dogovore koje je gospodin Stefanović postigao do sada s delegacijom Prištine, a uz posredovanje EU. Neka Skupština prvo da svoj stav o ovim dogovorima i neka se tek nakon toga naše općine izjasne o dogovorima i donesu dogovor da li će barikade biti uklonjene - kaže za B92 Krstimir Pantić, predsjednik općine Kosovska Mitrovica reagirajući na sporazum Srbije i Kosova o zajedničkim prijelazima.

On dodaje kako barikade nisu postavljene da bi se Srbiji spriječilo dobivanje kandidature za EU već su ih "postavili 25. srpnja navečer kada je Priština provela jednostranu akciju sa ciljem uspostave kontrole na sjeveru Kosova i uspostave tzv. institucije neovisnog Kosova".

Bivši ministar za Kosovo Slobodan Samardžić kaže kako je "dogovorom s Prištinom o integriranom upravljanju prijelazima Srbija priznala Kosovo".

Predsjednik Srbije Boris Tadić kaže kako je "rješenje do kojeg se došlo u dijalogu Beograda i Prištine usklađeno sa srpskim nacionalnim interesom". Istaknuo je kako rješenje "ne podrazumijeva elemente takozvane državnosti Kosova i od Srba na sjeveru Kosova zahtijeva da ga podrže", piše B92.

- Rješenje nije idealno, ali ja čvrsto stojim iza njega. Vjerujem da kosovski Srbi trebaju prihvatiti ovo rješenje. Ja tražim, zahtijevam od njih da prihvate postignuto rješenje - rekao je Tadić. On je nakon postignutog sporazuma rekao kako je "umjereni optimist" da će Srbija 9. prosinca ipak dobiti status kandidata za ulazak u EU.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 160
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag