Obavijesti

News

Komentari 244

Srbi nahvalili avione: Izraelski F-16 pun pogodak za Hrvatsku

Srbi nahvalili avione: Izraelski F-16 pun pogodak za Hrvatsku
1

Portal za zrakoplovstvo Tango six (T6) objašnjava kako su zrakoplovi F-16 dolazili u Izrael i po čemu je ono za što se Hrvatska odlučila modernizirano

VIDEO

Izrazito relevantni srpski portal za zrakoplovstvo Tango six, odnosno T6, u detaljnoj analizi nabavke Hrvatske 12 izraelskih prilagođenih borbenih aviona F16 zapravo je nahvalio ovakav paket u nabavci vrlo skupe vojne opreme.

Osim svima poznate cijene od 500 milijuna dolara, toga da je riječ o 10 jednosjeda i dva dvosjeda, ritma isporuke od 2020. do 2022., sposobnosti da svaki od njih leti najmanje 100 sati godišnje i niza stvari koje Izrael jamči Hrvatskoj, portal je zaključio ovo:

"Iako su značajno nadograđeni po specifičnim zahtjevima Ratnog zrakoplovstva Izraela, avioni su, kako se tvrdi, potpuno kompatibilni s NATO standardima, a također dovoljno suvremeni i pored toga što je riječ o avionima starije varijante F-16 koji će u trenutku isporuke imati 32 do 35 godina. Treba napomenuti i da je od ponuđača traženo da tijekom cijelog životnog vijeka ispravnost flote bude minimalno 65 posto."

Usporedili smo borbene avione: Razlozi zašto smo kupili F-16
Usporedili smo borbene avione: Razlozi zašto smo kupili F-16

Analiza dalje navodi detalje ulaska, primjene i niza usavršavanja F16 u izraelskoj vojsci. S ukupno 362 ovakva borbena aviona Izrael u svojim oružanim snagama posjeduje apsolutno najveću takvu borbenu flotu u svijetu izvan SAD-a. Ovakvog tipa Izrael je ukupno nabavio 75 komada, od čega 51 jednosjed i 24 dvosjeda.

"Prvi jednosjedi koji su nazvani Barak, stigli su u listopadu 1987. a prvi dvosjedi nazvani Brakeet 21. prosinca iste godine", navodi T6.

Najzanimljiviji je pregled mnogih usavršavanja tih aviona i uvođenja najmodernije opreme kako bi ovakvi F16 doista bili u skladu s modernim zahtjevima ratovanja i nakon 2020. godine, počev od dugog popisa suvremenih projektila koje ti avioni mogu nositi, preko suvremene radarske opreme, do mogućnosti nadogradnje dodatnom američkom opremom, što je i za očekivati u sklopu udovoljavanja NATO-ovim standardima.

Iskusni piloti o nabavi aviona: 'F-16 je vrhunski borbeni stroj'
Iskusni piloti o nabavi aviona: 'F-16 je vrhunski borbeni stroj'

Na kraju je zanimljiv i rezultat ankete čitatelja ovog portala, ljudi koji bez ikakvih tragova bilo kakvog navijanja za ovu ili onu stranu ili varijantu relativno, nekad i vrlo stručno komentiraju buduću eskadrilu F16 OS RH-a - ispalo je da je od oko 3700 onih koji su glasali u anketi, njih oko 70 posto mišljenja da je ovakav izbor Vlade u Zagrebu, kad se već krenulo u tako izrazito skupo opremanje oružanih snaga, u osnovi bio ispravan.

Uopće, portal T6 danima je intenzivno pratio sve što se događalo oko postupka odlučivanja o nabavi ili F16 ili Gripena, analizirao je čak i način na koji su nadležna tijela hrvatskih vlasti izvještavala javnost o tome, a u komentarima se povremeno razvijala zanimljiva i uglavnom argumentirana rasprava o srbijanskim MIG-ovima 29 u odnosu na buduće hrvatske F16 kao avionima četvrte generacije.

Bilo je i zanimljivih opaski o tome koliko su opravdani toliki troškovi na naoružanje tih dviju zemalja, od kojih svaka ima svoje specifične ekonomske probleme.

Sam portal je pak još u jesen prošle godine razmotrio u kakvom su stanju Srbiji došli donirani MIG 29 iz Rusije, koliko predstavljaju osnovnu ili unapređenu varijantu aviona četvrte generacije, pri čemu su još tada spominjali F16, čak i u varijanti u kojoj Hrvatska sada sklapa posao s Izraelom.

Izvor: Express

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 244
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.