Obavijesti

News

Komentari 19

'Srbi su nam sami javljali koga trebamo od njihovih hapsiti...'

'Srbi su nam sami javljali koga trebamo od njihovih hapsiti...'
11

Operacija na sjeveru Kosova je rezultirala uhićenjem 19 policajaca, 11 Srba, četiri Albanca i četiri Bošnjaka dok mrtvih, na sreću, nema. Međutim, ta je akcija bila suočena s otporom od strane lokalnih Srba

VIDEO

Jučer je bila velika policijska i pravosudna policijska akcija u nekoliko općina na Kosovu, s posebnim naglaskom na sjeverne općine, gdje su policajci i građani uhićeni kao osumnjičeni za korupciju i zlouporabu položaja.

Pogledajte video: 

Pokretanje videa...

02:16

Ova operacija rezultirala je uhićenjem 19 policajaca, 11 Srba, četiri Albanca i četiri Bošnjaka, dok ima i nekih stranih građana, poput jednog Rusa dok mrtvih, na sreću, nema. Međutim, ta je akcija bila suočena s otporom od strane lokalnih Srba, pri čemu je ozlijeđen policijski službenik, a ukupno četvorica građana su ozlijeđena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Danas je situacija vrlo mirna, te se može dobiti utisak kao da jučer nije ništa bilo. Posljedice se jedino mogu vidjeti na ulicama u smislu razbijenih prozora automobila, ili nekih manjih zapaljenih stvari.

- Mislim da su mediji preuveličali ovu stvar. Pogotovo sa srbijanske strane. Sve se može reći tresla se brda, rodio se miš. Pa to je bila obična policijska akcija, a kako nekima ne odgovara provođenje prava to je već druga stvar - kazao je građanin iz Prištine.

Kosovo police secure the area near of Zubin Potok

Dok je međunarodna zajednica, uključujući KFOR, smatrala to normalnom i korisnom akcijom, službeni Beograd je ovu akciju kao propagandni čin protiv Srba kako bi ih zastrašili i nisu oklijevali niti prijetiti upotrebi oružanih snaga.

- Želimo Prištini i međunarodnoj zajednici pokazati da nas ne plaše Kosova te da ćemo ostati i zaštititi naše domove - izjavio je Goran Rakić, predsjednik Srpske liste.

No, Vlada Kosova je odlučna u borbi protiv kriminala i krijumčarenja. Ministar pravosuđa Abelard Tahiri je kazao više pojedinosti o ovoj velikoj policijskoj operaciji.

Kosovo police secure the area near of Zubin Potok

- Ovo je bila izvanredna operacija na osam općina Republike Kosovo: Zubin Potok, Zvečan, Leposavić, Sjeverna Mitrovica, Skenderaj, Južna Mitrovica i Vučitrn. To je bila iznimno dobro pripremljena operacija od strane agencija za provedbu zakona Republike Kosovo. Mislim da je to bio vrlo važan dan u napadu na kriminalne skupine koje su djelovale u ovom dijelu. Ova akcija nije bila usmjerena na kosovske Srbe ili bilo koji drugi entitet, već samo na kriminalne skupine - rekao je ministar.

Čak je naveo da su građani Srbije oni koji su davali informacije o osobama koje su bile uključene u ove kriminalne skupine.

Kosovo police secure the area near of Zubin Potok

Za kosovsku policiju na sjeveru, srbijanski mediji izvijestili su da je Vijeće za nacionalnu sigurnost jučer održalo hitan sastanak nakon što je kosovska policija intervenirala na sjeveru. Srbijanski Blic izvijestio je da se srpska vojska preselila s oklopnim vozilima iz vojarne u Kraljevu. Upravo je Vučić nekoliko sati ranije upozorio da će srbijanska vojska intervenirati ako EU ne reagira.

Tad je uslijedio odgovor kosovskog predsjednika Hashima Thaçija o srpskim upozorenjima o mogućim vojnim intervencijama, gdje je Thaçi izjavio kako je Srbija 1999. godine izgubila rat s Kosovom.

Kosovo

- Mi smo pravna država i nećemo dopustiti nikome da bude iznad zakona. Ovakav razvoj događaja u cijeloj zemlji postao je vijest o svjetskim medijima, jer je bilo reakcija sa srpske strane na uhićenje osumnjičenika ove nacionalnosti - rekao je Thaqi.

Čak je i BBC s pažnjom prenio taj razvoj događaja, s posebnim naglaskom na to kako su pripadnici misije UN-a na Kosovu, UNMIK, uhićeni kao osumnjičeni za organizirani kriminal.

Premijer Republike Kosovo Ramush Haradinaj izjavio je kako jučerašnje djelovanje nije bilo proti stanovništva, već protiv krijumčarenja, kriminala i trgovine ljudima, što je u skladu s izvješćima i svjedočenjima građana Srbije na sjeveru.

Ramush Haradinaj

U odgovoru medijima, Maja Kocijančić, glasnogovornica EU o proširenju i vanjskim poslovima, rekla je kako je osiguranje vladavine prava, uključujući pretpostavku nevinosti, cilj koji EU snažno podupire.

- Policijske operacije trebale bi svim zajednicama donijeti povjerenje u vladavinu prava. Takve operacije trebaju ojačati, a ne potkopati napore za normalizaciju. U kontaktu smo s vodstvom u Prištini i Beogradu - rekla je glasnogovornica u ime EU. Ranije je Europska unija također upozorila na visoku razinu organiziranog kriminala na Kosovu, kao i u drugim zemljama u regiji.

Također, kosovski ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli dao je detalje o uhićenju dvojice dužnosnika UNMIK-a. Rekao je da će MSP rješavati slučaj na temelju međunarodnog prava. Pacolli je također priopćio kako je MVP pozvao UNMIK na pojašnjenje i nastavit će raditi s njima na tom slučaju.

Iskrcavanje snaga s brodova HRM-a u Zadru

Tijekom policijske operacije na sjeveru Kosova, policija je uhitila međunarodnog dužnosnika UNMIK-a, ruskog građanina i lokalnog dužnosnika UNMIK-a.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Kosovo riješit će to pitanje na temelju međunarodnog prava - priopćili su iz ministarstva. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak kako je Srbija pripremila mjere, ali će ih upotrijebiti kako ne bi napali kosovske Srbe. Prema njegovim riječima, te mjere su ograničenog karaktera, ali neke od njih su "pripremljene i bit će iznimno moćne i oštre", "nećemo ih primjenjivati do kraja sastanka u Parizu", kazao je Vučić, pozivajući se na sastanak vodstva Kosova i Srbije, koji su Francuska i Njemačka potpisale 1. srpnja u Parizu.

Serbia

Također, prošlo je šest mjeseci od kada je kosovska vlada uvela 100-postotni porez na proizvode podrijetlom iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

U međuvremenu u Prištini, stručnjaci za ekonomska pitanja i bivši dužnosnici kosovske vlade pozvali su sadašnju vladu na ponovno pregovore o Sporazumu o slobodnoj trgovini sa zemljama zapadnog Balkana, jer prema njihovim riječima, od trenutka potpisivanja, Kosovo nije jednako sa zemljama članicama ovog sporazuma.

Trenutni način trgovanja ne može biti održiv, a to je zbog poreza koji je Kosovo uvezlo robu uvezenu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag