Obavijesti

News

Komentari 298

'Vlada pregovara s četnicima, okrenuli su leđa braniteljima'

'Vlada pregovara s četnicima, okrenuli su leđa braniteljima'
1

Udruge hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata kritizirale su u utorak hrvatsku Vladu i diplomaciju zbog toga što je Srbija otvorila poglavlja 23 i 24

VIDEO

Udruge hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata kritizirale su u utorak hrvatsku Vladu i diplomaciju zbog toga što je Srbija otvorila poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima za punopravno članstvo u Europskoj uniji iako nije ukinula zakon o univerzalnoj nadležnosti za procesuiranje svih ratnih zločina na prostoru bivše SFRJ, ocijenivši to promašajem hrvatske Vlade i diplomacije.

Udruge okupljene u Republičku koordinaciju udruga iz Domovinskog rata "Franjo Tuđman" na konferenciji za novinare izvijestili su da Vlada do prvog rujna neće imati njihovu potporu, a onda nakon tog datuma nazvati će stvari svojim imenom, rečeno je na konferenciji.

Jedna od čelnika koordinacije, umirovljeni general Đuro Dečak podsjetio je da su udruge upozoravale Vladu, dok još nije bila tehnička, na taj problem dodavši da ova vlada bez pravnog utemeljenja donosi odluku da se poglavlja 23 i 24 otvore. Mogu reći da Srbija danas slavi, a slavlje će platiti hrvatski branitelji, istaknuo je Dečak. "Neprihvatljivo je da netko tko sramotno odlazi u povijest, jer nisu izdržali ni šest mjeseci na vlasti, donosi tako krucijalne odluke i to na štetu hrvatskih branitelja", rekao je.

Nezadovoljstvo je izrazio i predsjednik Udruge ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Josip Đakić koji je kazao kako je državna administracija dala zeleno svjetlo Srbiji za pregovore, iako su je branitelji upozoravali da to ne bi trebala učiniti s obzirom na učestale provokacije i tvrdnju da Srbija nikada neće ukinuti zakon o posebnoj jurisdikciji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ocijenio je da je "Hrvatska trebala još snažnije odgovarati na nediplomatski ton iz Srbije", dodavši kako je stav HVIDR-e ali i drugih udruga kako "aktualna tehnička vlada nije bila ta koja je trebala otvoriti poglavlje 23 u pregovorima sa Srbijom.

General Dečak je ocijenio sramotnim tri sastanka s vladinim dužnosnicima na koje su se predstavnici udruga odazvali zadnjih nekoliko dana i na kojima su uvjeravani da je sve u redu i dobro za hrvatsku državu, a znali su da je to već potpisano. Dodao je da se od branitelja pravilo "bedake". To je nepošteno prema braniteljima i to nikad nismo mogli očekivati od svoje Vlade, istaknuo je.

Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100 postotnih invalida Domovinskog rata, rekao je da je stav branitelja bio jasan da nema otvaranja poglavlja 23 i 24 dok ne ispune uvjete te da su zadnjih dana više puta razgovarali s predstavnicima Vlade. Dodao je kako su Vlada i institucije hrvatske države okrenule leđa hrvatskim braniteljima i nisu prihvatile njihov prijedlog.

Na upit novinara jesu li mogući prosvjedi branitelja Glogoški je rekao da dolaze izbori i da će na izborima sve biti rečeno. Upitan o Deklaraciji koja je bila najavljivana o ovoj temi, Glogoški je rekao da sada ona nema smisla jer vlada nije uvažila njihovo mišljenje. Naglasio je da na mnoge njihove upite jučer Vlada nije dala odgovor. Najavio je i mogućnost ponovljenog prosvjeda hrvatskih branitelja nakon izbora.

Upitani koga smatraju odgovornim za srpsko otvaranje poglavlja 23 i 23 predstavnici udruga su ocijenili da su to predsjednik tehničke Vlade i hrvatska diplomacija i Vlada u cjelini, iako je ministar branitelja Tomo Medved, bio protiv toga i njemu vjeruju.

Kako javlja tportal, Glogoški je na kraju kazao da je Vlada pregovarala s četnicima koji su na vlasti u Srbiji, okrenula leđa hrvatskim braniteljima i dovela ih pred gotov čin.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 298
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.