Obavijesti

News

Komentari 4

Srbija smanjila financiranje svih manjina za 20%, Hrvati se bune

Srbija smanjila financiranje svih manjina za 20%, Hrvati se bune

Ona navodi i da se za rad i djelovanje 22 krovne institucije nacionalnih manjina, koje predstavljaju oko 12,6 posto građana Republike Srbije, izdvaja 0,02 posto državnog proračuna

VIDEO

Predstavnice hrvatskog i bošnjačkog nacionalnog vijeća optužile su državu Srbiju da umanjivanjem godišnje dotacije za 20 posto onemogućava manjinskim zajednicama da unapređuju svoj položaj i ostvaruju prava, prenijeli su u petak hrvatski mediji u Vojvodini.

Svim nacionalnim vijećima u Srbiji stigla je koncem listopada obavijest kako će financijska sredstva za njihov rad za 2020. biti umanjena za 20 posto, te da se daljnja isplata sredstava privremeno obustavlja do usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proračunu za 2020. 

„Na ovaj način država Srbija jasno pokazuje tendenciju da onemogućava manjinskim zajednicama da unapređuju svoj položaj i ostvaruju svoja prava“, izjavila je za tjednik „Hrvatska riječ“ predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić.

„To sigurno jest udar na manjinska prava“, zaključila je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasna Vojnić drži nekorektnim da se umanjuju ionako skromni iznosi za rad zastupničkih tijela nacionalnih manjina.

„Za oko 908.000 pripadnika nacionalnih manjina Srbija izdvaja 2,1 milijun eura, a Hrvatska, u kojoj živi oko 329.000 građana manjinskih zajednica, za njihove potrebe dodjeljuje 5,7 milijuna eura“, izjavila je ona za program na hrvatskome Radiotelevizije Vojvodine (RTV).

I dok manjine u Hrvatskoj o takvim stvarima odlučuju te su financijski poduprte da izgrađuju institucije, nacionalne manjine u Srbiji, upozorila je Jasna Vojnić, „budu samo obaviještene o količini sredstava, koja bi eventualno bila dovoljna za podmirivanje troškova da ste neka nevladina udruga“.

Ona navodi i da se za rad i djelovanje 22 krovne institucije nacionalnih manjina, koje predstavljaju oko 12,6 posto građana Republike Srbije, izdvaja 0,02 posto državnog proračuna, odnosno oko 2,1 milijun eura, od čega hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji pripadne tek 110.000 eura.

Od redovite državne dotacije nacionalna vijeća isplaćuju plaće uposlenima, pokrivaju troškove u području obrazovanja, informiranja, te pomažu rad pojedinaca i udruga kulture važnih za očuvanje identiteta i unapređenje položaja nacionalnih manjina.

Koordinacija nacionalnih manjina zatražila je hitan sastanak s predsjednicom srbijanske vlade i izuzimanje od mjera umanjenja godišnje dotacije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a