Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sretna iračka djeca: Hrvatska nam je vratila osmjeh na lice

Iračku djecu na ljetovanje dovela je Đurđa Adlešić i udruga 'Hrvatska pomaže'. Njih 22, svi su ranjeni od mina. U sklopu ljetovanja u Novom Vinodolskom, prošli su i edukaciju o razminiravanju

Foto: Ljerka Haidar Diab
17 komentara

Iračani su poznati po poeziji koju pišu od malih nogu. Svoju zahvalnost uvijek izražavaju pišući poeziju. Tako, u znak zahvalnosti, nakon povratka u Irak, Hassan Imad Kadem poslao je svoju zahvalnicu, poeziju: 

- Oj Hrvatskoj, hvala ti puno. Vratila si nam malo osmjeha i sjaj sunca koji se u Iraku izgubio. Hvala ti na svim prijateljima koje si nam dala. Digla si nas iz ponora i pokazala život. Vratila si nam nade i vjeru u bolju budućnost. Oj, Hrvatsko, nikada te nećemo zaboraviti Vratila si nam nade u život.“

Hassan (12), došao je u Hrvatsku sa skupinom od 22-oje iračke djece, koji su u organizaciji udruge “Hrvatska pomaže“ proveli, kako su rekli, nezaboravno ljeto u Novom Vinodolskom. Hassan je imao 3 godine kada je nastradao od mine i izgubio jedno oko dok mu je drugo jako oštećeno te je zadobio velika oštećenja ruku i nogu.

Na povratku u Irak, skupini djece je na zračnoj luci priređen veliki doček. Uz roditelje i gotovo sve iračke medije, dočekali su ih i visoku dužnosnici iračke vlade. Djeca su za Hrvatsku imala samo riječi hvale. Medijima su pričali doživljaje i nezaboravne trenutke provedene u Hrvatskoj. Obzirom da su djeca u Novom Vinodolskom, prošla i edukaciju s posebnim temama o minskoj opasnosti, metoda razminiranja u Hrvatskoj, rad pirotehničara i psa za detekciju mina u kojima su sudjelovali i predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje i policije, svoja su iskustva i znanja prenijeli prijateljima u školama. Svakodnevno drže predavanja u školi o načinu ponašanja prilikom ulaska u minski prostor ili susreta s minsko-eksplozivnim sredstvima.

Za dolazak iračke djece u Hrvatsku, uz Đurđu Adlešić i udrugu Hrvatska pomaže, veliki napore za realizaciju tog projekta učinilo je i hrvatsko veleposlanstvo u Bagdadu na čelu sa veleposlanikom Ivanom Jurić i njegovim zamjenikom Jerkom Letica.

- Nije bilo lako realizirati taj projekt. Gospođa Adlešić bila je u komunikaciji oko godinu dana sa hrvatskim veleposlanstvom. Sama inicijativa da djecu dovedemo u ljetovalište bila je od udruge Hrvatska pomaže -  kazao je zamjenik Letica.

Đurđa Adlešić, predsjednica udruge Hrvatska pomaže jako je zadovoljna rezultatima posjeta iračke djece ističući kako je „veliko zadovoljstvo za sve to što su se stvorila prijateljstva i što je Hrvatska imala priliku pomagati i drugima nadajući se da će se ta suradnja nastaviti kako sa Irakom tako i sa drugim zemljama u kojima prijeti opasnost od mina.“

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message