Obavijesti

News

Komentari 30

'Stare mjere su bile preblage, a ni ove sadašnje nisu dobre...'

'Stare mjere su bile preblage, a ni ove sadašnje nisu dobre...'

Iščekujemo da u narednom periodu brojka još bude u porastu. Zasigurno 12. mjeseci bit će najizazovniji u periodu ove pandemije, smatra Srića

Jedan izvjestan broj hospitaliziranih razvija bizarnu i dramatičnu kliničku sliku. Prema svim mogućim pokazateljima i smjernicama, a s obzirom na mjere koje su još nedovoljne, za očekivati je da će se brojka kretati prema brojci iznad 100. Ta brojka bi mogla do kraja tekućeg mjeseca između 1500 do 2000 umrlih pacijenata. Još uvijek nismo na vrhuncu pandemije, rekao je pulmolog KB Dubrava Saša Srića za N1

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa ...

Dodao je kako je situacija alarmantna. 

- Treba naglasiti da je KB Dubrava kao bolnica koja je sadržavala sve specijalnosti u kratkom je vremenu pretvorena u covid-bolnicu. Broj umrlih je velik, ali zato što je to najveća ustanova koja zbrinjava takve pacijente - govori.

Objašnjava kako je u ovom trenutku oko 450 hospitaliziranih pacijenata te se radi na otvaranju sedme intenzivne jedinice. U cijeloj bolnici nalazi se oko 79 respiratora. 

Teža klinička slika 

- Sam koronavirus izaziva bizarnu kliničku sliku, ali najčešći uzrok komplikacija su upale pluća. Često spominjemo taj ključni peti dan kad se događaju pogoršanja. To su pacijenti koje redovito pratimo uz neke terapijske mjere. Kod tih pacijenata se događa manja prisutnost kisika u krvi. Kod njih se često događa da kisik dođe do zadovoljavajuće razine pa se ti pacijenti znaju naglo urušiti. Jedan izvjestan broj pacijenata završava naglom smrću, a dio pacijenta je sklon naglom zgrušavanju krvi odnosno trombogenezi. Unatoč adekvatnoj terapiji koju dajemo u terapijskoj dozi, pacijenti znaju završiti naglom smrću. Jedna od komplikacija je ta plućna embolija - objašnjava Srića.

'Skrivam suze. Držim ih za ruku i govorim im da budu hrabri...'
'Skrivam suze. Držim ih za ruku i govorim im da budu hrabri...'

Većina pacijenata koji umiru jesu starije životne dobi, ali Srića govori kako ima pacijenata srednje i mlađe životne dobi. Jedan od najmlađih pacijenata koji je hospitaliziran ima 38 godina.

Stanje u zdravstvenom sustavu 

- Zdravstveni sustav ovog trenutka isključivo drže zdravstveni djelatnici, ljudi koji u bolnicama provode i više vremena nego što je dozvoljeno. Mislim da nije u redu od ministra Beroša nazivati izjavu kolegice Šmit politikantstvom. Ni ja se nisam ovdje došao naslikavati - govori. 

Dosadašnje mjere

Srića smatra kako su dosadašnje mjere bile preblage, ali i sadašnje nisu dovoljne.

- U svakodnevnom sam kontaktu s kolegom Đikićem. Udio pozitivnih među testiranima je i dalje preko 30 posto. Brojka testiranja se svakako mora povećati na oko 20 tisuća testiranja dnevno. Mislim da bi uvođenje potpunog lockdowna sada bilo jedino rješenje -smatra.

Doktor iz KB Dubrava: 'Takvu bolest u životu nisam vidio'
Doktor iz KB Dubrava: 'Takvu bolest u životu nisam vidio'

Žao mu je ugostitelja i svih onih koji žive od svog rada, ali ako se ne donesu čvršće mjere, boji se da to neće dovesti do adekvatnih rezultata. 

- Iščekujemo da u narednom periodu brojka još bude u porastu. Zasigurno 12. mjeseci bit će najizazovniji u periodu ove pandemije. Da smo ranije donijeli ranije, zasigurno bismo Božić dočekali opuštenije. Mislim da je teško očekivati da ćemo nakon 21.12. ići u opuštanje mjera - ističe.