Obavijesti

News

Komentari 42

Srpski mediji napali Hrvate u Vojvodini: Mi smo žrtve terora!

Srpski mediji napali Hrvate u Vojvodini: Mi smo žrtve terora!
1

Sat hrvatskog jezika na daljinu, u kojem se obrađuje lekcija o povijesti toga jezika, govori na sporan način i o razdoblju Kraljevine Jugoslavije i NDH, navode Kurir i Sputnjik. Problematično im je učenje o NDH

VIDEO

Hrvatsko nacionalno vijeće(HNV) u Srbiji priopćilo je u četvrtak u povodu tekstova ruske agencije „Sputnjik“ i beogradskog lista „Kurir“ da je hrvatska zajednica u toj zemlji ponovno izložena „interpretativnom teroru“.

„Sputnjik“ i „Kurir“ objavili su tekst u kojemu skandaloznim ocjenjuju javni sat hrvatskog jezika na daljinu za osmi razred osnovne škole, emitiran na Radioteleviziji Vojvodine (RTV), jer „djecu uči da se (hrvatski) najpravilnije govorilo u Neovisnoj državi Hrvatskoj (NDH)“.

- Sat hrvatskog jezika na daljinu, u kojem se obrađuje lekcija o povijesti toga jezika, govori, među ostalim, na sporan način i o razdoblju Kraljevine Jugoslavije i NDH - navode ova dva medija.

Reagiralo Hrvatsko narodno vijeće

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

„Sputnjiku“ i „Kuriru“ je problematično i što se „hvali sporna Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, koja se smatra uvodom u Hrvatsko proljeće, što je naznaka buđenja hrvatskog nacionalizma i raspada zajedničke države“.

Također, ova dva medija kritički govore o dijelu lekcije u kojemu se navodi „da se tijekom NDH 'vodila briga o čistoći i pravilnoj javnoj uporabi hrvatskog jezika i pravopisa“, te da su „uklanjane iz hrvatskog jezika nepotrebne riječi stranog podrijetla, a tvorene su nove riječi“.

U povodu ovih novinskih napisa HNV drži da je „hrvatska zajednica u Republici Srbiji ponovno izložena, čini se, interpretativnom teroru na način da su pojedini sadržaji medijskih napisa ne samo izvučeni iz konteksta, nego i neistiniti“.

„HNV je zaprepašten načinom na koji je sadržaj javnog sata iz nastavnog predmeta Hrvatski jezik za 8. razred, u kojem je bilo riječi o razvoju hrvatskog jezika kroz povijest, izvučen iz konteksta i umetnut falsificiran sadržaj“, stoji u njihovu priopćenju koje je potpisala predsjednica Jasna Vojnić.

Srbija usvojila nastavni program

HNV objašnjava kako se osporavani dio TV nastave hrvatskog jezika temelji na službenom nastavnom programu za 8. razred, koji usvojilo mjerodavno državno tijelo Republike Srbije.

Dodatno smo zabrinuti, navodi se, što je neistinitu vijest i krajnje neprimjerenu interpretaciju u srbijansku javnost plasirao medij strane države.

„Očekujemo da institucije Republike Srbije osude, sada već kontinuirano, negativno i netočno medijsko predstavljanje hrvatske zajednice u Srbiji, uzmu nas u zaštitu te da konačno u medijima započnemo promovirati pozitivne procese i postignuća iz naše zajednice“, zaključuje se u priopćenju.

TV nastava na hrvatskom jeziku, kao i za sve ostale učenike u Vojvodini, odvija se putem RTV-a od polovice ožujka, kada su zbog pandemije koronavirusa zatvorene škole.

Sadržaj i dinamiku TV nastave HNV je usuglašavao s RTV-om i Ministarstvom obrazovanja Republike Srbije. (bt)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor