Obavijesti

News

Komentari 2

Srpski novinar misteriozno nestao pa se pojavio za 30 sati

Nakon 30 sati potrage Stefan Cvetković je pronađen, a srpski MUP je objavio da je cijeli slučaj sumnjiv, te da sve upućuje na namještaljku

VIDEO

Stefan Cvetković, slobodni novinar koji se bavio istraživanjem ubojstva Olivera Ivanovića, vođe kosovskih Srba, nestao je u srijedu navečer u Beloj Crkvi. Kako donosi srpski Blic, Cvetkovićev automobil pronađen je napušten, s upaljenim motorom.

"Policijskoj postaji Bela Crkva prijavljeno je da se u Beogradskoj ulici u Beloj Crkvi nalazi parkirano putničko vozilo Volkswagen Polo na kome su otvorena vozačeva vrata i upaljena svjetla. Policijski službenici su odmah izišli na lice mjesta, nakon čega je utvrđeno da je riječ o vozilo koje koristi novinar Stefan Cvetković, a koje je vlasništvo njegova oca. O ovom događaju odmah je obaviješteno nadležno tužiteljstvo, a policija je raspisala potragu za njim", navodi se u priopćenju, a predsjednik Aleksandar Vučić je objavio u petak popodne da je novinar pronađen, da je živ i zdrav, te da se nalazi u policiji na ispitivanju.

"Cvetkovića ćemo zadržati malo duže u policiji, jer ima dosta nelogičnosti oko svega što se dogodilo", rekao je Vučić.

Dao je naslutiti da je puno toga oko ovog neobičnog slučaja namješteno. Srpski MUP uputio je u Belu Crkvu nekoliko desetaka pripadnika Žandarmerije, zatim ronioce koji su pretraživali jezera i kanal Dunav-Tisa-Dunav, kao i pripadnike kriminalističke policije. Na lice mjesta upućeno je i više vodiča službenih pasa, a angažirana su i dva helikoptera koji su nadlijetali teren.

Stefan se godinama bavi istraživanjem tema korupcije i organiziranog kriminala, a već nekoliko puta su mu prijetili. Posljednja priča kojom se bavio doticala se ubojstva šefa kosovskog SDP-a Olivera Ivanovića. Cvetković je u veljači održao konferenciju za novinare pod nazivom "Koliko košta likvidacija na sjeveru Kosova". Tom prilikom je iznosio detalje o atentatu na Ivanovića govoreći da ima saznanja da je njegovo ubojstvo plaćeno 40.000 eura. Naveo je i da, prema istim saznanjima, jedna osoba najmanje 14 puta od 12. do 16. siječnja se kretala u području gdje je izvršen zločin. Pokazao je čak i fotografiju te osobe. Dodao je da je u ubojstvu Ivanovića sudjelovala čitava grupa osoba te da nisu Kosovo napustili 16. siječnja, na dan ubojstva, već su ostali na Kosovu još dva dana.

"Jedna osoba imala je putovnicu koja nije niti kosovska niti srpska, ostale osobe imaju putne isprave koje izdaju ili prištinske vlasti ili Srbija", kazao je Cvetković. Zbog ovih saznanja je priveden na obavijesni razgovor, ali tek 19. svibnja kada ga je kosovska policija privela da im ispriča sve što zna.

"Nisu imali drugog načina da stupe u kontakt sa mnom", izjavio je Cvetković. Prijetili su mu u kolovozu 2015. godine kada je istraživao malverzacije u Fondu za kapitalna ulaganja Vojvodine.

"Prijete mi klanjem, ubojstvom, lomljenjem kičme, ubojstvom djeteta, odsijecanjem jezika, lomljenjem prstiju", rekao je tada Cvetković.

Podsjetimo, nakon ubojstva predsjednika Građanske inicijative Olivera Ivanovića, niz službenih i neslužbenih informacija prolazio je kroz albanske i srpske medije na području Kosova i centralne Srbije. "Blic" je na osnovu poznatih informacija rekonstruirao zločin koji je uzdrmao Srbiju i regiju. Prema službenim informacijama iz kosovske i sjevernomitrovačke policije, Oliver Ivanović upucan je u 8.15 ispred prostorija Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda". Kao i svakog jutra, Ivanović je došao na posao u središnjicu svoje stranke.

Dvije teorije se najčešće spominju o tome tko je i na koji način upucao Ivanovića - razlikuju se u detaljima. Prema prvoj, Ivanovića su ubojice čekale na ulici ispred ulaza u stranku, gdje su prvo pucale na njega iz daljine, a zatim, nakon što je pao na zemlju, pritrčale i ispalile još jedan ili dva hica u njegovo nepomično tijelo. Nakon toga su se s mjesta atentata udaljili vozilom u nepoznatom pravcu. Prema riječima liječnika, na Ivanovića je ispaljeno ukupno pet hitaca. Prema drugoj teoriji, ubojice su lidera kosovskih Srba sačekali u autu, otkud su i pucali - nadležni kosovski tužitelj rekao je medijima da su hici ispaljeni iz vozila u pokretu. Nakon toga, približili su se i još par puta upucali Ivanovića, "da budu sigurni".

Prema izjavama Ivanovićevog odvjetnika, lider SDP-a pogođen je u torzo, s leđa, najmanje pet puta. Oružje izvršenja, vjeruje se, bila je duga "devetka". Prema riječima odvjetnika, Ivanović je na licu mjesta bio mrtav.

Na osnovu informacija koje je policija (ali i javnost) dobila od stanara obližnjih zgrada, pucnji se nisu čuli, pa se vjeruje da je Ivanović upucan pištoljem s prigušivačem. Tome u prilog ide i činjenica da je beživotno tijelo lidera SDP-a zatekla susjeda, koja je izašla kupiti kruh, a zatim alarmirala stranačku tajnicu u prostorijama stranke. Neslužbene informacije govore o tome da je napadač bio maskiran: nosio je crnu kapu i crnu jaknu. Ove informacije nisu službeno potvrđene. Čitav zločin odigrao se u manje od tri minute. Ekipa liječnika Hitne pomoći je, prema riječima direktora bolnice u kojoj je Ivanović bio zbrinut, na mjesto zločina stigla u 8.18 minuta, kada je započela reanimaciju. Ipak, trud liječnika nije urodio plodom, i lider SDP-a preminuo je u 9.15 sati. U međuvremenu, policija je pronašla automobil "Opel Astra" zapaljen u blizini mjesta atentata, u Ulici vojvode Putnika. "Opel" je izgorio u potpunosti, a ono što se može utvrditi je da nije imao registracijske oznake. Prema riječima policije, vjeruje se da je Opel povezan sa zločinom, odnosno da su ga ubojice koristile kao vozilo za bijeg s mjesta ubojstva.

Izvor: Express

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..