Obavijesti

News

Komentari 43

Srušeni su rekordi: Zadar prvi u svijetu po količini kiše u 24 h

Srušeni su rekordi: Zadar prvi u svijetu po količini kiše u 24 h
8

Sa globalnim zatopljenjem idu upravo te stvari koje smo doživjeli zadnjih par mjeseci, vrlo visoke temperature, duga sušna razdoblja i intenzivna kišna razdoblja, tvrdi klimatolog s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta

VIDEO

U velikom nevremenu koje je u ponedjeljak zahvatilo Zadar u samo dva sata, od 8 do 10 ujutro, palo je oko 190 litara kiše po metru četvornom što je više nego dvostruko od prosječnih mjesečnih padalina od 98 litara.

Hrvatska je u ponedjeljak srušila rekorde po količini palih oborina. Od nedjelje u 14 sati do ponedjeljka u 14 sati, palo je 370.2 mm oborine na meteorološkoj postaji Zadar – Zemunik. To je najveća količina oborina koja je unutar 24 sata pala igdje u Hrvatskoj od početka službenih meteoroloških mjerenja, piše Dalmacijadanas.

Uz to, šest postaja iz Hrvatske (Zadar Zemunik, Zadar Puntamika, Gospić, Hvar, Komiža i Zavižan) se nalazi na vrhu popisa od 2170 stanica koje ulaze u međunarodnu razmjenu podataka.  Među prvih deset postaja još su i Rab (74 mm) i Mostar (84 mm).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zadarske postaje su i pri  vrhu liste oborina  za cijeli svijet (sa 5885 meteoroloških postaja).  

U 24 sata, od nedjelje u 14 do ponedjeljka u 14 sati na meteorološkoj postaji Zadar – Zemunik izmjereno je 370 mm oborina. Riječ je o najvećoj količini oborina unutar 24 sata od početka službenih mjerenja oborina u Hrvatskoj.

Zanimljivo je da je u Zadru u zadnja 24 sata (do 18 sati) palo više kiše nego u dijelovima SAD-a pogođenim uraganom Irma (u Jacksonvilleu na Floridi je palo 218 litara kiše).

'Oblak je bio kao mala nuklearna elektrana'

- Uzrok tolikim oborinama je veliki oblak cumulonimbus koji se ‘zalijepio’ za Velebit, a budući da nema vjetra, oblak je statičan, pun je vlage i iz njega lijeva kiša. Taj oblak je bio kao mala nuklearna elektrana - rekao je za Hinu voditelj Meteorološke postaje DHMZ-a u Zadru Anđelko Vidović. 

'Što se dogodilo u Zadru? Sve ono što piše u udžbenicima...'

Na pitanje što se događa s vremenom odgovor je dao Mirko Orlić, klimatolog s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

- Unutar nekoliko sati u Zadru je pala preko 200 mm kiše, što je četvrtina godišnje količine oborine. To je ogromna količina kiše koja se teško izlijeva u more. Postoji još jedan efekt, a to je jako jugo na Jadranu. Razina mora je nešto viša nego što je inače i onda možda imamo nekakvo kombinirano djelovanje – puno oborine, povišena razina mora i otežana odvodnja - rekao je Orlić u HRT-ovoj emisiji Hrvatska uživo.

- Tražio sam podatke od DHMZ-a. Ovo ljeto je bilo ekstremno toplo i izuzetno sušno. Kad se sjetimo ljeta imali smo duge toplinske valove i sušno razdoblje. Što se sada dogodilo? Upravo ono što svi udžbenici klimatologije kažu: sa globalnim zatopljenjem idu upravo te stvari koje smo doživjeli zadnjih par mjeseci – vrlo visoke temperature, duga sušna razdoblja i intenzivna kišna razdoblja - rekao je Orlić.

- Kad govorimo o budućnosti ne govorimo o prognozi, nego o projekcijama. Projekcije ovise o tome kolika će biti emisija stakleničkih plinova u budućnosti. To ovisi o političarima – kad se neki potrudi, onda ima manje emisije stakleničkih plinova, a kad ne – onda više - objasnio je Orlić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag