Obavijesti

News

Komentari 10

Srušila se tijekom Johnsonova govora u kojem je hvalio brata

Srušila se tijekom Johnsonova govora u kojem je hvalio brata
1

Tijekom svog govora pred policijskim kadetima i ostalom javnosti, Johnson je doživio i jedan neugodan trenutak. Mlada kadetkinja koja je stajala iza njega pala je u nesvijest

Britanski premijer Boris Johnson jučer je popodne pokušao staviti 'smiješak' na lice nakon što ga je 'izdao' i brat Jo koji je napustio vladu zbog Brexita.

Iako je brata dan ranije preklinjao preko telefona da ne napušta uži kabinet vlade, Jo mu je poručio kako ne može interes njegove zemlje uspoređivati s njihovim obiteljskim odnosom, niti mi zbog toga išta uvjetovati. Uostalom, mnoge obitelji u Velikoj Britaniji podijeljene su oko Brexita, bar je tako premijer želio opravdati odlazak brata iz njegovog kabineta.

- Jo je fantastičan momak i izvrstan ministar - hvalio je Boris svog brata.

Johnsona napustio i brat: Jo je dao ostavku kao državni tajnik
Johnsona napustio i brat: Jo je dao ostavku kao državni tajnik

Tijekom svog govora pred policijskim kadetima i ostalom javnosti, doživio je i jedan neugodan trenutak. Mlada kadetkinja koja je stajala iza njega pala je u nesvijest, što nije ni čudo pošto je Johnson na govor kasnio preko sat vremena.

- Jako mi je žao, ovo je znak da ubrzam - komentirao je policajki Johnson nakon što je 'nestala' iz kadra.

- Radije bi umro nego ponovno odgađao Brexit - dramatično je poručio Johnson u svom govoru.

'Ja ću radije umrijeti nego tražiti novu odgodu Brexita'
'Ja ću radije umrijeti nego tražiti novu odgodu Brexita'

Podsjetimo, Joseph Johnson (47), zvani Jo, mlađi brat britanskog premijera Borisa Johnsona, podnio je u četvrtak ostavku kao državni tajnik u odjelima za poslovanje i obrazovanje, a također će predati i zastupnički mandat, navodeći kao objašnjenje sukob između odanosti obitelji i nacionalnim interesima.

Njegova iznenadna ostavka uslijedila je nekoliko dana nakon što je premijer izbacio 21 zastupnika iz redova konzervativaca jer u parlamentu nisu podržali njegovu strategiju o Brexitu.

Jo Johnson svojevremeno je podržavao drugi referendum o izlasku Britanije iz EU-a, ali je prihvatio ponuđeni posao u vladi nakon što mu je brat postao premijer.

- Bila mi je čast devet godina služiti kao državni tajnik u mandatima troje premijera. Posljednjih sam tjedana bio rastrgan između odanosti obitelji i nacionalnih interesa - vrijeme je da drugi preuzmu moje uloge kao zastupnika i ministra, napisao je Jo Johnson na Twitteru.

Zastupnici britanskog parlamenta prije dva dana izglasali su zakon kojim se blokira Brexit bez dogovora. Zakon je prošao s 327 glasova naspram 299. Sada će Zakon ići u Dom Lordova gdje ga ne mogu zabraniti, ali se s njime može odugovlačiti što je vjerojatan scenarij, pišu britanski mediji. 

Britanci izglasali zakon kojim se blokira Brexit bez dogovora
Britanci izglasali zakon kojim se blokira Brexit bez dogovora

Zastupnici su odbili i prijedlog premijera Borisa Johnsona za održavanjem prijevremenih izbora 15. listopada, koji je iznio nakon što je parlament blokirao izlazak Velike Britanije iz EU-a 31. listopada bez sporazuma s Bruxellesom.

Za raspisivanje izbora trebala mu je potpora najmanje 434 zastupnika, ali samo je njih 298 bilo za, dok ih je 56 glasalo protiv.

Oporbena Laburistička dala je nalog svojim zastupnicima da budu suzdržani.

Pokretanje videa ...