Obavijesti

News

Komentari 62

SSSR ju nije smio imati: SAD potopile japansku podmornicu

SSSR ju nije smio imati: SAD potopile japansku podmornicu
3

Zbog hladnoratovske paranoje najmodernija japanska podmornica završila je na dnu mora 1946. Bila je to podmornica znana kao Sen Toku, jedna od tri ikad sagrađene

VIDEO

Američki istraživački ronioci otkrili su, u priobalju Havaja, japansku podmornicu koju su Sjedinjene Države potopile neposredno nakon Drugog svjetskog rata kako, zbog svoje napredne tehnologije, ne bi došla u ruke Sovjetskog saveza. Otkriće ove grdosije klase I-400 riješilo je hladnoratovsku misteriju o nestanku pet japanskih podmornica 1946. godine, priopćilo je u ponedjeljak Havajsko sveučilište u Mānoi.

- Bila je to podmornica prva takve vrste od samo tri ikad sagrađene, pa je prema tome jedinstvena i povijesna - rekao je vođa ekspedicije Terry Kerby.

Mogla je napraviti jedan i pol krug oko svijeta bez nadopunjavanja goriva i bila je opremljena najsuvremenijom opremom tog doba, zbog čega su Amerikanci strahovali da je se Sovjeti ne dokopaju

- To što smo je našli tamo gdje jesmo, bilo je potpuno neočekivano. Sva naša istraživanja upućivala su na to da se nalazi negdje dalje u moru - dodao je Kerby. 

Dugačka 122 metra i mase 6670 tona I-400 bila je najveća dizelska podmornica ikad sagrađena do predstavljanja prve nuklearne podmornice 1960. godine. Mogla je napraviti jedan i pol krug oko svijeta bez nadopunjavanja goriva i bila je opremljena najsuvremenijom opremom tog doba, zbog čega su Amerikanci strahovali da je se Sovjeti ne dokopaju. 

Podmornica je mogla nositi tri jurišna hidroaviona naoružana s 816 kilograma teškom bombom. Bila je dizajnirana tako da može brzo izroniti, lansirati avione i brzo se vratiti pod vodu prije nego je se uoči. 

- Inovacija zračnog napada s dalekometnih podmornica predstavljala je taktičku promjenu u podmorničkoj doktrini. Ovaj golemi vodonepropusni hangar bio je tehnološki napredak u pravcu konačnog razvoja balističkih projektila - rekao je James Delgado, koji je sudjelovao u ekspediciji. 

Potopili ih, a Rusima rekli: 'Nemamo pojma gdje su'

Podmornica I-400, poznata i kao Sen Toku, jedna je od pet japanskih podmornica koje je koncem rata Američka ratna mornarica 'zarobila' i odvezla u Pearl Harbor. Sovjeti su 1946. tražili pristup podmornicama pozivajući se na ranije potpisan sporazum. Ali, Amerikanci su podmornice jednostavno potopili i kasnije tvrdili Moskvi kako nemaju pojma gdje se nalaze. 

Od tada ih je nađeno četiri, sve osim ove goleme koja je konačno otkrivena u kolovozu ove godine kod otoka Oahu na 700 metara dubine. Otkriće je predstavljeno javnosti tek u ponedjeljak nakon što su američki State Department i japanska vlada obavili konzultacije i dali 'zeleno svjetlo' za objavu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.