Obavijesti

News

Komentari 17

Stanar dvorca na Braču prije sto godina podigao je spomenik svom psu: 'Oprosti mi Vesela...'

Stanar dvorca na Braču prije sto godina podigao je spomenik svom psu: 'Oprosti mi Vesela...'
5

Barokna utvrda generacijama krije tajne. I fascinantnu kamenicu za maslinovo ulje od tisuću litara. Stanovnica dvorca usmjerava nas da se okrenemo prema vratima kuda smo ušli i pogledamo spomenik na zidu

VIDEO

U Bobovišćima na Moru sreli smo više zaštićenih sivih čaplji, jako rijetkih ptica, nego turista. Bračke vile s bazenima su prazne. Ne srećemo ni mještane dok se među kamenim kućama spuštamo u osunčanu bobovišku uvalu gdje ispod vatrogasnog kamiona mačke škilje u hladu. Tu je novi kip Vladimira Nazora. Piše knjigu. Tu je i samo jedan ribar, Goran mu je ime. Sjedi na kaiću i čeka da dođe dizalica koja će zaobljeno drvo porinuti u more. Malo dalje, uz uvalu, zatvoreni je mjesni kafić. Čuje se buka radova, vlasnik unutra nešto renovira, a s radija dopiru vijesti. Pokušavamo ih čuti. Žamor je. 

- Uhićena je Josipa Rimac - dovikne nam mještanin sa šanka. Zahvalimo se.  Naokolo trčkara psić imena Mala. Cijele godine živi na jedrilici usidrenoj u portu. Mala je malo tužna jer je bila na operaciji. - Vadili su joj tumor. Sad se stalno oće mazit - objašnjava njen vlasnik, čovjek sa šanka. Oboje su stanovnici jedrilice. Preko ograde se suši roba, sa zvučnika dopire Queen, a vrša je spuštena. - Ako se šta uvati, uvati. Zna nekad bit i koja komarča – priča stalni jedriličar vadeći sada praznu ribarsku opremu.

On i Mala ovako žive već godinama. Učinilo nam se to kao odlična novinarska priča, živopisno je i nesvakidašnje, suživot čovjeka i psa na tako malo prostora, a još i na moru. Al' nije htio pred objektiv. Koliko god da samo molili. Otkrio je samo da je uvala mirna, i da nema velikih problema kad zimi zapušu jači vjetrovi. Maloj je isto dobro.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Cilo misto je njeno. Može di god oće - dodaje njen čovjek. Pozdravljamo se s njim, a Mala nas prati do najupečatljivijeg objekta - dvorca Gligo. Ili kako se to točnije kaže, kaštela Gligo. Osluškujući neobičnu tišinu turističkog mjesta za ovo doba godine, izuzev kvalitetnog rocka s jedrilice, razmišljamo kako mora da je taj izraz "kaštel" došao od talijanskog "castello", pa i na engleski se kaže "castle". Uopće nema potrebe za novotvorenicom "dvorac". Što je falilo "kaštelu"? I prije nego smo stigli ući u neka ozbiljnija promišljanja, Mala je već podigla šape na kameno zdanje s par kula i još više puškarnica.

Na vratima je znak zaštićenog kulturnog dobra. A unutra je jedna od suvlasnica. Sjedi u dvoru i čisti bob u maštilu. Njene rodice su, govori nam, vlasnice ostatka dvorca. A njen sin je inače konzervator. Kakve li divno zaokružene priče. On sada čuva kaštel koji je u 16. stoljeću sagradila njegova obitelj Marinčević-Gligo. Barokna utvrda generacijama krije tajne.

I fascinantnu kamenicu za maslinovo ulje od tisuću litara. Stanovnica kaštela usmjerava nas da se okrenemo prema vratima kuda smo ušli i pogledamo spomenik na zidu. Kako mu se približavamo vidimo isklesanog lovačkog psa. Piše "Vesela".

- Ona vam je bila pas našeg pradjeda koji je ovdje živio. Bio je lovac. Jednog je dana, onako u lovu, slučajno ustrijelio nju. Uf, što je to bilo... Koja je to bila tuga! Nikad to sebi nije oprostio - priča naša sugovornica, a Mala spušta uši.

- Na spomeniku piše "nenadmašna, vjerna, odana, najdraža, jadna moja Vesela! Ubio sam te, a nisam želio. Oprosti mi molim te... godina 1929." - prevodi otprilike. Napisao je pradjed i da se puno kaje, da mu je strašno žao, molio je oprost, samo, sve je to nekako teško danas točno prevesti. A i nema potrebe da mi razumijemo svako slovo. Glavno je da Vesela zna. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor