Obavijesti

News

Komentari 101

Stao je pred novinare i šokirao: 'Ja sam svoju dionicu odradio'

Stao je pred novinare i šokirao: 'Ja sam svoju dionicu odradio'
1

U potezu koji je potpuno šokirao hrvatsku javnost, Ivo Sanader je na današnji dan, 1. srpnja 2009. godine dao ostavku na mjesto premijera, poručivši - ja sam svoju dionicu odradio

VIDEO

Samo godinu i pol dana nakon dobivenih izbora, Ivo Sanader je 1. srpnja 2009. godine na press konferenciji dao ostavku na mjesto predsjednika Vlade. 

U press konferenciji u kojoj je najavio ovaj neočekivani potez, Sanader je izjavio: 'U životu postoje trenuci za nove početke.  Ja sam osobno zaključio da je ovo za mene takav trenutak. Ja sam svoju dionicu odradio. Sada je vrijeme za druge. To je pravilo i života i to je pravilo i politike'. 

- Odgovorit ću odmah unaprijed i na dva moguća pitanja - prvo, Bogu hvala, nisam bolestan. I drugo, u javnosti se nagađalo o mojoj mogućoj dužnosti u nekoj od europskih institucija. Priznat ću, točno je, bilo je takvih ponuda, no nisam ih prihvatio - tvrdio je tada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Nismo mi stranka od 12 posto' 

Iako je tvrdio da odustaje od politike, Sanader se vrlo brzo predomislio. Pokušao se vratiti nakon poraza stranke na predsjedničkim izborima 2010. godine. Na izborima je pobijedio SDP-ov Ivo Josipović, a HDZ-ov kandidat Andrija Hebrang u prvom je krugu osvojio mizernih 12,05 posto glasova. 

- Moje povlačenje je bilo pogreška, HDZ je pobjednička stranka, a ne stranka koja osvoji 12 posto glasova - tim je riječima Sanader najavljivao svoj povratak. No od najavljenog povratka nije bilo ništa. 

Pravi razlozi i okolnosti njegove iznenadne ostavke usred pregovora za ulazak Hrvatske u EU nisu posve razjašnjeni. No već se šuškalo da je to zatražila Angela Merkel, zbog sumnji u korupciju. Klupko se polako počelo odmotavati, a šuškanja su se počela pretvarati u optužnice koje su se počele nizati jedna za drugom.

Uhićenje u Austriji

Nekoliko mjeseci kasnije, početkom 2010. Ivo Sanader izbačen je iz stranke. Krajem iste godine, Državno odvjetništvo zatražilo je ukidanje zastupničkog imuniteta radi pokretanja kaznenog postupka u slučaju FIMI MEDIA. 

Ivo Sanader je brzopotezno pobjegao iz Hrvatske, pa je izdana tjeralica, a bivši premijer optužen je za udruživanje zbog počinjenja kaznenog djela i zloupotrebu položaja i ovlasti.

Ivo Sanader: 'Dokazat ću svoju nevinost, nisam za ništa kriv!'
Ivo Sanader: 'Dokazat ću svoju nevinost, nisam za ništa kriv!'

Austrijska policija uhitila ga je na naplatnim kućicama kod tunela Tauern, kada se vraćao u Innsbrucka iz Münchena. Sanader je tamo pokušao kupiti avionsku kartu za Washington, no u tome nije uspio jer je za njim već bila izdana tjeralica. On je pak tvrdio da nije pokušao pobjeći, već da je bio na službenom putu. 

Nakon uhićenja, optužnicu protiv Sanadera podignulo je i austrijsko državno odvjetništvo zbog sumnji u pranje novca, nakon prijave banke u kojoj su otvarani računi povezani s koruptivnim aktivnostima u Hrvatskoj.

Novo suđenje u slučaju Hypo, Sanader: Ne osjećam se krivim
Novo suđenje u slučaju Hypo, Sanader:  Ne osjećam se krivim

Nakon optužnice za korupciju, protiv Sanadera je ubrzo podignuta i optužnica u slučaju Hypo. Sanader je optužen za ratno profiterstvo, jer je sredinom 90-ih kao zamjenik ministra vanjskih poslova primio proviziju od austrijske Hypo banke koja je Hrvatskoj ratnih godina dala kredit za kupnju zgrada diplomatskih predstavništava.

I Ćaća uživa u Rusiji: Evo zato Hrvatska nikad neće naprijed!
I Ćaća uživa u Rusiji: Evo zato  Hrvatska nikad neće naprijed!

 

Kao da sve to nije bilo dovoljno, iste godine podignuta je i treća optužnica u slučaju INA - MOL, a Sanader je optužen da je od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija primio 10 milijuna eura mita, a zauzvrat mu omogućio preuzimanje upravljačkih prava u INA-MOL naftnoj kompaniji. Sudskim trakavicama ne nazire se kraj, a protiv njega nije donesena još ni jedna pravomoćna presuda. Sanader se i dalje kune u svoju nevinost i poručuje - nisam ništa kriv!

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a