Obavijesti

News

Komentari 9

Starija od Australije u kojoj je odrastao: Spasio kuću iz 1744.

Starija od Australije u kojoj je odrastao: Spasio kuću iz 1744.
12

U kući i danas živi odvjetnik, Don Markušić (52) koji se u rodni Zagreb prije 20 godina vratio iz Australije u kojoj je odrastao, školovao se i radio kao odvjetnik

VIDEO

Na uglu Mletačke ulice i Markova trga u Zagrebu stoji kuća iz davne 1744. Pripadala je nekadašnjem odvjetniku Tadiji Feriću i upravo je iz nje ispaljen prvi hitac u vrijeme izbora 29. srpnja 1845. godine.

Tada su pale srpanjske žrtve, a taj i drugi nemili događaji bili su prekretnica u hrvatskom političkom životu i poticaj bujanju hrvatskog narodnog preporoda.

U kući i danas živi odvjetnik, Don Markušić (52) koji se u rodni Zagreb prije 20 godina vratio iz Australije u kojoj je odrastao, školovao se i radio kao odvjetnik.

- Imao sam svega godinu dana kad su moji roditelji iz egzistencijalnih razloga iz Zagreba preselili u daleki Melbourne. Iako su se nakon pet godina planirali vratiti kući, a nakon što zarade za svoj vlastiti stan, to im se do danas nije ostvarilo. Ali ostvarilo se meni - započinje svoju priču Don.

Kad je 1996. godine roditeljima rekao da se vraća u ratom pogođenu Hrvatsku, oni ga u tome nisu sprečavali.

- Otac me samo pitao zašto se vraćam tamo odakle su mama i on pobjegli, no znao sam da moram ići u Hrvatsku. Bio je to moj san i velika životna želja - dodaje Don čija majka, sestra i brat sa svojim velikim obiteljima i dalje žive u australskom Melbourneu.

- U Hrvatsku nisam došao preko noći. Za nju sam se dobro pripremio i znao sam kuda idem i što bi tamo htio napraviti. Cilj mi je bio u Hrvatsku nakon Domovinskog rata privući strane ulagače - prisjeća se Don koji je najprije preselio u Beč gdje je radio za jednu odvjetničku firmu čije je poslovanje širio u Zagrebu.

A onda mu se ukazala prilika da u Zagrebu kupi kuću i u njoj otvori vlastiti odvjetnički ured.

- Dugo sam tražio adekvatnu lokaciju, a kad sam ušetao u tada ruševnu kuću s hrvatskim grbom na krovu koja se nalazi tik do Banskih dvora i Crkve sv. Marka znao sam da ju moram imati. Pa u Australiji nema šanse na takvoj lokaciji imati kuću - sa smiješkom će Don.

U njegovom životopisu između ostalog stoji da je prvi i jedini odvjetnik iz anglosaksonksog prava koji je upisan u Hrvatsku odvjetničku komoru, bivši član Američke gospodarske komore, osnivač i predsjednik Azijsko-Pacifičke gospodarske komore, potpredsjednik Transparency Internationala Hrvatska i vanjski suradnik Saborskog odbora za zakonodavstvo. A najponosniji je na to što su ga branitelji iz Gline primili kao počasnog člana Udruge branitelja liječenih od PTSP-a.

Cijeli se život, kaže Don, osjećao pravim ‘’Purgerom’’ i na to je jako ponosan. Australiju iznimno cijeni i sretan je što se tamo mogao školovati i raditi, no nije mu uvijek bilo lako.

- Kao dijete došljaka iz radničke klase morao sam se dvostruko više truditi u školi i na poslu kako bih uspio. Vršnjaci su me često zadirkivali i govorili da Hrvatska za koju govorim da iz nje potječem zapravo ne postoji - prisjeća se Don koji je još kao dijete znao da će kad odraste biti odvjetnik.

Njegovi su roditelji slabo govorili i razumjeli engleski, pa im je već kao dječak od 10 godina morao čitati pisma i prevoditi ih te pisati službena pisma u njihovo ime.

- Odvjetnici koji su ih zastupali prevarili su ih i samo uzeli proviziju što su moji roditelji tek kasnije shvatili - prisjeća se Don koji je gledajući nepravde koje se događaju malim ljudima shvatio da upravo takvima želi pomoći.     

U zidu kuće otkrio je staru fresku

Kad je krenuo s renoviranjem radnici su skidajući staru fasadu sa zidova kuće odjednom naišli na fresku Svete obitelji zazidanu između dva prozora. Riječ je o vrlo rijetkoj freski na kojoj su Isus, Marija i Josip, ali i Marijini roditelji, odnosno Isusova baka Ana, djed Joakim, te Bog, Duh Sveti i anđeli. Don ni danas ne zna iz kojeg je razdoblja freska koju je obnovio Silvio Novak iz Gradskog ureda za zaštitu spomenika, a koja sada krasi pročelje njegove kuće i privlači brojne turiste.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je