News

Komentari 4

Stariji kao pješaci i biciklisti najčešće stradavaju u prometu

Stariji kao pješaci i biciklisti najčešće stradavaju u prometu

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako i u Hrvatskoj sudionici starije životne dobi najviše stradavaju kao pješaci i čine 55,4 posto svih poginulih pješaka, priopćio je MUP

Stariji sudionici u prometu najčešće stradavaju kao pješaci i biciklisti, istaknuto je u utorak na konferenciji o sigurnosti cestovnog prometa s osvrtom na osobe starije životne dobi, u organizaciji Jutarnjeg lista, MUP-a i Ministarstva zdravstva.

Izvršni direktor Europskog vijeća sigurnosti prometa (European Transport Safety Council, ETSC) Antonio Avenoso predstavio je europsku statistiku prema kojoj starije osobe najviše stradavaju kao pješaci, u 47 posto slučajeva i kao biciklisti, u 44 posto slučajeva.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako i u Hrvatskoj sudionici starije životne dobi najviše stradavaju kao pješaci i čine 55,4 posto svih poginulih pješaka, priopćio je MUP.

Kazao je i da policija redovito provodi edukacije vozača starije životne dobi o prometnoj sigurnosti, opasnostima i rizicima, a posebice vozača bicikala i motocikala.

Božinović je ustvrdio da stanje sigurnost cestovnog prometa nikada nije bilo povoljnije nego u posljednjoj godini. Primjerice, broj smrtno stradalih u 2020. smanjen je za dodatnih 20 posto u odnosu na godinu ranije, kada je zabilježen najmanji broj poginulih u prometu od osamostaljenja, ali i u posljednjih 60-ak godina otkad se vodi statistika.

"Takav pozitivan smjer ponajprije pripisujemo izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i strožim sankcijama za najteže prometne prekršaje koje smo njime uveli", zaključio je Božinović.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je brza i učinkovita medicinska skrb jedno od područja djelovanja određenih Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa 2021. - 2030. koji je u postupku donošenja.

Postavljen je i cilj do 2030. godine realizirati dolazak tima medicinske službe unutar 10 minuta za urbane sredine, 20 minuta za ruralne i ostvarenje tzv. zlatnog sata za najveći broj prometnih nesreća, iznio je Beroš. Dodao je da su među mjerama i osiguranje pravodobne dojave o prometnoj nesreći, brzog dolaska i prijevoza vozilima Hitne medicinske službe te osiguranje hitnog zbrinjavanja, liječenja i rehabilitacije ozlijeđenih.

Prometne nesreće su treći uzrok smrti od ozljeda u najstarijoj dobnoj skupini, a nije zanemariv ni podatak da je u visokoj starosnoj dobi čak 17 posto hospitalizacija zbog ozljeda uzrokovanih prometnim nesrećama, rekao je ministar zdravstva, priopćio je MUP.

Najčitaniji članci