Obavijesti

News

Komentari 22

Štede! Ministrica kulture dobit će zaplijenjeno vozilo iz Carine

Štede! Ministrica kulture dobit će zaplijenjeno vozilo iz Carine
1

Ministarstvo kulture sljedeće godine raspolaže sa 817 milijuna kuna, što je manje nego ove. No, ministarstvo smanjenje opravdava tehničkom korekcijom

VIDEO

Dok je ove godine proračun Ministarstva kulture iznosio 827 milijuna kuna, sljedeće, prema državnom proračunu koji je prihvaćen, pada za čak deset milijuna kuna!

- Proračun iznosi 817,8 milijuna kuna, a umanjenje za 10 milijuna kuna tehnička je korekcija koja se odnosi na sredstva za Glas Hrvatske, Satelitski program Sjeverna Amerika i Matice iseljenika, koji će se isplaćivati preko Matice iseljenika, tvrde u ministarstvu.

U ministarstvu tvrde i da nikako neće smanjivati iznose za programe te da su osigurali sredstva za pravo javne posudbe, dakle za autorske naknade na osnovi posuđenih knjiga u knjižnicama. Sudeći prema raspravi na saborskom odboru za kulturu, najviše se uštedjelo na zaštiti kulturnih dobara, i to čak šesnaest milijuna kuna. Zanimljivo da je za 80.000 kuna smanjen iznos dotacije za Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru, ali i da su sredstva za konzervatorsko-arheološka istraživanja s ovogodišnja tri za sljedeću godinu smanjena na samo milijun kuna!?

Prijavili smo se na listu zaplijenjene robe kojom raspolaže Carinska uprava, poručuju iz Ministarstva

Prema proračunu, smanjen je iznos za veliki revitalizacijski projekt Ilok - Vukovar - Vučedol, koji je lani porezne obveznike stajao 45 milijuna, a sljedeće će ih godine stajati “samo” 27,3 milijuna kuna. 

Ministarstvo je u saborsku proceduru poslalo i dopunu Zakona o kulturnim vijećima prema kojima predlaže ustanovljenje još dva nova vijeća, i to za međunarodne fondove te za kulturni i umjetnički amaterizam. Prvo vijeće trebalo bi pružiti stručnu pomoć svim kulturnim ustanovama i umjetnicima koji se žele natjecati za namjenska sredstva Europske unije za kulturu. Mijenjale bi se i odredbe u vezi s članstvom u vijeću koje bi ubuduće trebale biti manje restriktivne. U ministarstvu ocjenjuju da je u Hrvatskoj teško naći stručnjake koji nisu u nekom sukobu interesa. 

Sadašnje vozilo ministrice je prešlo 400.000 kilometara i više ne ispunjava adekvatne sigurnosne uvjete

Stoga ih ne treba unaprijed onemogućiti u radu vijeća, nego ih samo treba izuzeti iz glasovanja kada su u evidentnom sukobu interesa. Predlaže se i da kulturna vijeća uvedu i gradovi od 20.000 stanovnika. U ministarstvu najoštrije demantiraju informaciju koja se pojavila u javnosti da se ministrici Andrei Zlatar Violić kupuje luksuzni auto za pola milijuna kuna.

- Nije točno da ministrici kupujemo novi automobil. Stavka za obnovu voznog parka od 500.000 kuna odnosi se na ukupni trošak servisa i zamjene svih vozila ministarstva, uključujući i svih konzervatorskih odjela. Kada je riječ o vozilu ministrice, prijavili smo se na listu zaplijenjene robe kojom raspolaže Carinska uprava Ministarstva financija jer sadašnje vozilo koje je prešlo 400.000 kilometara više ne ispunjava adekvatne sigurnosne uvjete -  kategorični su u ministarstvu. 

No, da baš sve stavke nisu smanjene, dokaz je stavka za Zakladu Kultura nova koja će sljedeće godine imati čak četiri milijuna kuna više nego ove.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji