Obavijesti

News

Komentari 48

'Stegnite remen' s plinom! Imamo ga samo za 20 dana

 'Stegnite remen' s plinom! Imamo ga samo za 20 dana
3

VLADA PROGLASILA KRIZNO STANJE: To znači da veliki potrošači moraju zaustaviti proizvodnju. Rusija i Ukrajina se svađaju. Europa se smrzava

VIDEO

Europa je jutros ostala bez plina, izjavili su ukrajinski dužnosnici nakon što je Rusija oko 6.44 sati prekinula dovod preko Ukrajine zbog svađe oko duga. Ruski Gazprom tvrdi da je Ukrajina krala plin namijenjen europskim zemljama te su zbog toga bez plina ostale Hrvatska, BiH, Srbija, Mađarska, Rumunjska, Češka, Grčka, Slovačka, Bugarska i Makedonija, a od ponoći i Slovenija. Italija i Austrija dobile su oko 10 posto očekivanih zaliha, dok Bugarska ima plina tek za naredna dva dana. Izvršni direktor Gazproma Alexei Miller kaže kako je Ukrajina krala 15 posto plina koji je preko njenog teritorija trebao stići do ostalih zemalja te da se krađa povećavala iz sata u sat. Čelnici Gazproma i ukrajinskog Naftogaza trebali bi se susresti u četvrtak nakon pravoslavnih blagdana, a Gazprom će se susresti i s čelnicima Europske unije koja je zahtijevala da joj se odmah nastavi isporuka plina, prenosi BBC.

SANADER TRAŽI ALTERNATIVU
Premijer Ivo Sanader nakon sastanka s predstavnicima Ine, Plinacroa i HEP-a zaključio je da je situacija s plinom "ozbiljna, ali da nema panike". Hrvatska, kaže, ima rezerve za tri tjedna, a Ina će intenzivirati pregovore s talijanskom tvrtkom Eni-Agip kako bi nam dopustili da kupimo plin iz sjevernog Jadrana. Postoji i mogućnost da se plin kupi od sjevernoafričkih zemalja. Vlada je proglasila krizno stanje u opskrbi plinom. To će omogućiti izdavanje naredba distributerima da određenim kategorijama, industriji, isporučuju manje količine plina.Sanader je rekao da ako se nastavi kriza sa plinom moguće je da se školskoj djeci produže praznici. Hrvatska ima sveukupno 370 milijuna prostornih metara plina u rezervi od čega 40 milijuna pripada Sloveniji. HEP-ova postrojenja zbog nestašice plina koriste lož ulje. Zagreb ga ima za 40 dana, Sisak 50, a Osijek za 100 dana.


MESIĆ: MENE SU ISPLJUVALI NA SPOMEN TERMINALA
Predsjednik Mesić za Radio Split je rekao kako je opet razgovarao s katarskim emirom koji je i prije šest godina nudio gradnju terminala za ukapljeni plin. Rekao je da su oni i sad spremni ulagati, a gradnja bi koštala oko dvije milijarde dolara.
- Da smo to dogovorili danas bi bili osigurani i ne bi ovisili o ruskom plinu, a mene su ispljuvali - rekao je Mesić.

ZAŠTO TALIJANI DOBIVAJU 50 POSTO PLINA?
Od 1996. godine INA je ušla u partnerstvo sa talijanskom tvrtkom ENI za vađenje plina iz sjevernog Jadrana . Ugovorom su se obvezali da se ENI-ju kao sufinancijeru projekta uložena sredstva isplate u plinu. To znači da dok traje povrat  ulaganja, ENI-ju pripada 50 posto plina. Nakon 'otplate' ulaganja Hrvatska će dobivati 70 posto plina.

SRBIJI ZA BOŽIĆ UKINULI PLIN
Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je kako je najteže u Novom Sadu, odnosno u dijelovima grada koji su priključeni na toplanu s pogonom samo na plin. Tako je 70.000 građana ostalo bez grijanja na Badnju večer pravoslavnih vjernika. BiH je također ostala bez ruskog plina koji joj je bio jedini izvor energenta. Najgore je u Sarajevu gdje se smrzava 5.200 građana. Toplane će prijeći na tekuće gorivo, ali nafte ima samo za tjedan dana.

BUGARSKA ĆE AKTIVIRATI NUKLEARKE?
Bugarska bi uskoro mogla u pogon vratiti jedan od nuklearnih reaktora elektrane Kozloduj, koji su morali ugasiti da bi pristupili EU. Bugarska sav plin prima iz Rusije, a rezerve će im trajati maksimalno mjesec dana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...