Obavijesti

News

Komentari 3

Štela: Nisam kriv, a optužnica mene i moju obitelj ponižava

Štela: Nisam kriv, a optužnica mene i moju obitelj  ponižava
1

Zagreb: Vinku Martinoviću Šteli sude na Županijskom sudu, a tužitelji ga terete ga da je sudjelovao u ubojstvu Jamine Đukić u Mostaru 7. ožujka 1996. godine

VIDEO

Osjećam se uvrijeđenim i poniženim. I ja i moja obitelj. Ovo već treći put slušam, a nisam kriv, rekao je Vinko Martinović Štela nakon što je tužitelj na Županijskom sudu u Zagrebu u četvrtak pročitao optužnicu kojom ga se tereti da je sudjelovao u ubojstvu Jamine Đukić u Mostaru 1996. 

Martinovića terete da je 7. ožujka 1996. s Krešom Vladićem, koji se prije zvao Azer Kajan, i Draganom Raspudićem došao do stana Jasmine Đukić u Ulici Zrinski Frankopana s namjerom da je ubiju. Martinović ju je, tvrdi tužiteljstvo, zgrabio za kosu i povukao, a Raspudić je potom ženi ispalio metak u trbuh. Martinović je tada u žrtvu ispalio još dva hica iz pištolja te potom naredio Krešiću da je ubije. Ovaj je potom iz strojnice ispalio dva hica u glavu Jasmine Đukić i ubio je.

Raspudić je za ovaj zločin osuđen na 10 godina zatvora i odslužio je kaznu. Postupak protiv Martinovića je razdvojen jer su ga izručili Haagu no pritvor u tom predmetu mu nikada nije ukinut. Martinović je zbog zločina nad civilima tijekom rata u BiH osuđen na 18 godina zatvora. Kaznu je služio u Italiji, a nakon što je odležao dvije trećine kazne, početkom ove godine pušten je na slobodu. U ožujku, tijekom ulaska u Hrvatsku, uhitili su ga i završio je u pritvoru.

Sudac Županijskog suda u Zagrebu Tomislav Jureša odlučio je da će neposredno ispitati svjedoke Dragana Raspudića i Đinu Zekana, a iskazi ostalih svjedoka će se pročitati. Sudsko vijeće odbilo je prijedlog Štelinih branitelja da ga puste na slobodu. Svoj prijedlog argumentirali su time da je u tijeku ustavna tužba zbog pritvora, da je od navodnog zločina proteklo 16 godina te transkriptima sa sjednice iz Predsjedničkih dvora održane 3. ožujka 1997. Na njoj su sudjelovali tadašnji predsjednik Franjo Tuđman, bivši ministri obrane i unutarnjih poslova - Gojko Šušak i Ivan Penić, predsjednikov savjetnik Ivić Pašalić, te šef obavještajaca Miroslav Tuđman.

- Iz sadržaja tih transkripata, koji imaju oznaku strogo povjerljivo, a koje je deklasificirala Vlada Jadranke Kosor, vidljivo je da su policije i tajne službe RH i BiH odlučile da do uhićenja Štele mora doći iz bilo kojeg razloga kako bi mogli ispuniti obećanje o izručenju Haaškom tribunalu. Sugovornici su se složili da nemaju ništa protiv Štele niti u RH niti u BiH no da trebaju nešto smisliti kako bi ga izručili - pojasnio je Štelin branitelj Ivan Stanić. Odvjetnik Branko Šerić dodao je kako je transkripte objavio Feral Tribune, no da tijekom suđenja u Haagu transkripte, koje su tražili od Ureda predsjednika Stjepana Mesića i Ferala, nisu dobili. Predložili su i da se pritvor zamijeni nekim drugim mjerama opreza no sudsko vijeće nije uvažilo njihove argumente.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca