Obavijesti

News

Komentari 4

'Štetu od Brexita želimo svesti na najmanju moguću mjeru'

'Štetu od Brexita želimo svesti na najmanju moguću mjeru'
1

Njemačka kancelarka je istodobno napomenula kako se neće odupirati razgovorima o preciziranju budućeg odnosa EU-a i Velike Britanije

VIDEO

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je u srijedu žaljenje zbog britanskog odbijanja sporazuma o Brexitu, ali je odbacila daljnje pregovaranje o ovom dokumentu.

"Mi sada želimo smanjiti nastalu štetu, a šteta će u svakom slučaju nastati izlaskom Velike Britanije, na najmanju moguću mjeru. Zato ćemo i dalje tražiti rješenja za kontrolirani izlazak Velike Britanije iz Europske unije", rekla je njemačka kancelarka u srijedu uoči sastanka Vanjskopolitičkog odbora Bundestaga.

Iako je sinoć teško poražena, May vjerojatno ostaje na vlasti
Iako je sinoć teško poražena, May vjerojatno ostaje na vlasti

Ona je međutim, kako javlja agencija Reuters, odbacile mogućnost novih pregovora o sadržaju sporazuma o Brexitu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Kancelarka je istodobno napomenula kako se neće odupirati razgovorima o preciziranju budućeg odnosa EU-a i Velike Britanije", kazao je za Reuters neimenovani izvor.

Njemačka vlada je međutim spremna i na neuređeni izlazak Velike Britanije iz EU-a.

Potopili May: Odbili sporazum o Brexitu, a 'visi' joj i fotelja
Potopili May: Odbili sporazum o Brexitu, a 'visi' joj i fotelja

Merkel (Kršćansko-demokratska unija CDU) je britanskoj premijerki Theresi May poručila da je "sada na njoj red da nam kaže kako dalje".

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) poručio je Britancima da što je prije moguće daju do znanja koji su sljedeći koraci.

A što dalje? Očekivani poraz za May ostavlja Britance u limbu
A što dalje? Očekivani poraz za May ostavlja Britance u limbu

"Vrijeme za igre je iza nas", rekao je Maas za javni servis Deutschlandfunk.

Njemački ministar gospodarstva Peter Altmeier (CDU) upozorio je na posljedice kaotičnog izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

"Svi bi bili gubitnici a posebice Britanci. To bi se negativno odrazilo na blagostanje, radna mjesta i stabilnost“, rekao je Altmeier za javni servis ZDF.

'Vrijeme je da Ujedinjeno Kraljevstvo pojasni svoje stajalište'

U raspravi nakon presudnog glasovanja u Donjem domu britanskog parlamenta, eurozastupnici su istaknuli kako Europljani ostaju ujedinjeni te da su prava građana prioritet za Europski parlament.
 

Nakon sinoćnjeg odbijanja Sporazuma o povlačenju i popratne Političke izjave u Donjem domu britanskog parlamenta, od vlade Ujedinjenog kraljevstva i Parlamenta te zemlje očekujemo pojašnjenje o stajalištu većine te očitovanje o modelu željenog odnosa s Europskom unijom, istaknuli su zastupnici EP-a. 
 
Ugovor o povlačenju je najbolji i jedini mogući kompromis, unutar crvenih linija koje je postavilo Ujedinjeno Kraljevstvo, upozorio je glavni EU pregovarač za Brexit Michel Barnier. Riječ je o dokumentu koji jamči pravnu sigurnost tamo gdje Brexit stvara nesigurnost. Europska unija neće prihvatiti razvodnjavanje utvrđenih smjernica, koje uključuju prioritete poput mirovnog procesa i granice na irskom otoku, ili pak prava građana, naveo je prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.
 
Koordinator Europskog parlamenta za Brexit, Guy Verhofstadt (ALDE, Belgija) pozvao je na višestranački dijalog u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi se došlo do parlamentarne većine koja će riješiti postojeći zastoj, te redefinirati crvene linije za Ujedinjeno Kraljevstvo. Verhofstadt je istaknuo da bi promjene pregovaračkog stajališta UK-a omogućile razmatranje čvršćeg odnosa u budućnosti između UK-a i EU-a. 
 
Izlazak bez ikakvog dogovor nije ni u čijem interesu, naglasili su eurozastupnici. Europska unija ubrzat će pripremu plana za izvanredne situacije sa zemljama članicama i s Europskim parlamentom, izvijestila je Melania Ciot, državna tajnica za europske poslove Rumunjske – zemlje koja predsjeda Vijećem EU-a.

EK: Nema pregovora o sporazumu o razdruživanju, ali je moguće razgovarati o budućim odnosima

Europska komisija je u srijedu ponovila da nema otvaranja novih pregovora o već dogovorenom sporazumu o razdruživanju Velike Britanije i EU-a, ali ne isključuje posve pregovore o političkoj deklaraciji koja sadrži obrise budućih odnosa dviju strana.

Glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas izjavio je u srijedu,dan nakon što je sporazum o razdruživanju velikom većinom glasova odbačen u britanskom parlamentu, da se o njemu ne može ponovno pregovarati, ali je naznačio da bi se moglo razgovarati o sadržaju političke deklaracije koja je usuglašena paralelno sa sporazumom o razdruživanju.

"Uvijek smo spremni se sastati i razgovarati, ali ponavljam, sporazum o razdruživanju nije otvoren za pregovore", rekao je Schinas.

Nešto ranije, na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, glavni europski pregovarač Michel Barnier kazao je da je Europska unija spremna razgovarati o budućim odnosima koji bi bili tješnji od običnog ugovora o trgovini. To međutim ovisi o tome hoće li Velika Britanija odustati od svojih stajališta, tzv. "crvenih linija" ispod kojih neće ići. Pod tim se misli na stajalište da ne žele biti dio jedinstvenog tržišta i carinske unije.

"Ako Ujedinjena Kraljevina odluči promijeniti svoja stajališta i odluči se za nešto ambicioznije od običnog sporazuma o trgovini, Europska unije je spremna dati pozitivan odgovor", rekao je Barnier.

Glasnogovornik Schinas je rekao da Ugovor o EU-u dopušta produljenje roka za izlazak iz Unije, ali Komisija nije zaprimila takav zahtjev.

 "Ujedinjena Kraljevina nije zatražila produljenje. Bude li, zahtjev mora sadržavati razloge zbog čega se traži produljenje o čemu odlučuje 27 država članica jednoglasno", rekao je Schinas.

Prema članku 50 Ugovora o EU-u, zemlja koja se odluči za izlazak treba napustiti EU u roku od dvije godine od dana kada obavijesti EU o svojoj namjeri. Velika Britanija je to učinila 29. ožujka 2017. godine, pa bi do Brexita trebalo doći 29. ožujka 2019. Taj se rok može produljiti samo jednoglasnom odlukom ostalih zemalja članica.

Ali bi produljenje roka do datuma nakon isteka mandata sadašnjem sazivu Europskog parlamenta doveo EU u vrlo nezgodnu poziciju. Naime, u tom bi slučaju Velika Britanija i dalje bila članica u vrijeme održavanja europskih izbora krajem svibnja, a to bi onda značila bi se i tamo trebali održati izbori. Politički je teško zamisliti da zemlja koja želi napustiti EU bira i šalje svoje zastupnike u Europski parlament. 

Takvu mogućnost odlučno odbacuje glavni koordinator Europskog parlamenta za pregovore o Brexitu, belgijski liberalni zastupnik Guy Verhofstadt.

"Ono što nećemo dopustiti, bio sporazum ratificiran ili ne, jest da se kaos u britanskoj politici ponovno izvozi u europsku politiku. Možemo razumjeti da je Velikoj Britaniji potrebno više vremena, ali za nas je nezamislivo produljenje roka nakon europskih izbora", rekao je Verhofstadt.

Europska unija već je pripremila sve zakonodavne pretpostavke za održavanje izbora za Europski parlament bez Velike Britanije.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)