Obavijesti

News

Komentari 63

'Neka Stier odgovori na koga aludira ako je tako dovitljiv...'

'Neka Stier odgovori na koga aludira ako je tako dovitljiv...'
1

U tijeku je sjednica Predsjedništva HDZ-a u stranačkoj središnjici stranke, a uoči nje su premijer Plenković i drugi članovi dali izjave vezane uz aktualne teme u političkom svijetu

VIDEO

Glavni cilj današnje sjednice bio je pripremiti se za novo zasjedanje Sabora, Vlade i moj posjet BiH. Razmotrili smo sve bitne teme, političke i gospodarske - rekao je premijer nakon sastanka Predsjedništva HDZ-a. 

Na pitanje hoće li HDZ-ovci glasati po savjesti ili stegi, Plenković je odgovorio kako je stranka zauzela politički stvar te da je on jasan. 

- Da li će biti zastupnika koji će imati drugačiji stav, to ćemo vidjeti idući tjedan na sastanku kluba - rekao je. 

Šef HDZ-a komentirao je i izjavu Davora Ive Stiera o klerikalcima, u kojoj su neki iščitali prikrivenu prozivku upravo njega kao premijera i šefa stranke. 

- Nisam čuo njegovu izjavu, ne znam na što aludirate. Na koga je on tu mislio? Neka vam on odgovori ako je tako dovitljiv - rekao je Plenković. 

Dodao je i kako neće biti nikakve kazne za HDZ-ove zastupnike koji bi mogli glasati drugačije o dogovorenog prilikom ratifikacije Istanbulske konvencije

"Telefonska, kad je ja sazovem" 

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je u petak da će se održati telefonska sjednica Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, na kojoj bi trebalo odlučiti o voditelju Ekspertne radne skupine (ERS) za provedbu kurikularne reforme.

Politiku van iz reforme: Divjak ne popušta, a Plenki taktizira
Politiku van iz reforme: Divjak ne popušta, a Plenki taktizira

"Telefonska, kad je ja sazovem", rekao je Plenković kratko novinarima prije početka sjednice Predsjedništva HDZ-a na upit kada će biti održana sjednica PSP-a na kojoj treba riješiti problem čelne osobe za provedbu kurikularne reforme. 

Nakon sjednice komentirao je da čelna osoba nije najbitnija tema kurikularne reforme te poručio da "svatko tko prati i radi na ovakvim procesima, već naći rješenje", što je bilo upućeno na komentar ministrice Divjak o kandidaturi Glunčića za šefa Ekspertne radne skupine. 

Murganić: Objavljene informacije su u velikoj mjeri nepotpune i netočne 

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić izjavila je novinarima da su informacije o tekstu Nacrta prijedloga Obiteljskog zakona, koje su objavljene u medijima, u velikoj mjeri nepotpune i netočne. Istaknula je kako još uvijek rade na prijedlogu novog Obiteljskog zakona, a ta verzija koja je objavljena u medijima nije im poznata.

'Obiteljski zakon još nije gotov, objavljeni detalji su netočni...'
'Obiteljski zakon još nije gotov, objavljeni detalji su netočni...'

"Ova verzija nam nije poznata, zakon je još uvijek u doradi, bit će usuglašen s koalicijskim partnerima i tada će biti objavljen", rekla je. Prijedlog će potom u svibnju biti upućen na savjetovanje, tijekom kojega će zainteresirana javnost moći dati svoje prijedloge i mišljenja.

Bačić: Zastupnici HDZ-a trebali bi glasovati o ratifikaciji Istanbulske konvencije sukladno zaključcima Predsjedništva HDZ-a

Predsjednik Kluba HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić, upitan kako komentira zadnje priopćenje Hrvatske biskupske konferencije (HBK) u kojem su tvrdo protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, rekao je kako je to na tragu njihovih ranijih izjava, ali smatra da intervju predsjednika HBK-a nadbiskupa Želimira Puljića pokazuje da i Crkva blagonaklono gleda na interpretativnu izjavu. Bačić smatra da se to pogrešno zove "interpretativnom izjavom" jer se radi o integralnom dijelu zakona o ratifikaciji.

'Nema zaokreta oko IK, Crkva tome pristupa hladne glave...'
'Nema zaokreta oko IK, Crkva tome pristupa hladne glave...'

Upitan trebaju li zastupnici HDZ-a koji se protive ratifikaciji Istanbulske konvencije glasovati po savjesti ili kako je to odlučilo čelništvo stranke, odgovorio je kako će o tome raspravljati na Predsjedništvu te će, sukladno zaključcima, u utorak na sjednici Kluba zastupnika HDZ-a donijeti konačnu odluku.

Osobno smatra da bi zastupnici trebali glasovati sukladno zaključcima Predsjedništva i županijskih organizacija HDZ-a, koje su podržale ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Na pitanje o stanju u koaliciji istaknuo je kako je ona stabilna rekavši kako je stalno u kontaktima sa koalicijskim partnerima. I Bačić je izrazio začuđenost otkuda je u medije došao Nacrt Obiteljskog zakona jer ga još niti on nije vidio.

Vezano uz izbor voditelja ERS-a Bačić je ustvrdio kako ta odluka još nije donijeta.

Stier: Najveći klerikalci su među političarima koji se povremeno pojave u crkvi

Ističući kako nije promijenio svoj negativni stav o ratifikaciji Istanbulske konvencije, politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier rekao je kako nije klerikalac i svoje stajalište ne temelji na priopćenju HBK-a već na svojoj savjesti, koja je formirana u skladu s kršćanskim vrijednostima.

Teško im je: Vladini savjetnici mjesečno potroše 128.500 kn!
Teško im je: Vladini savjetnici mjesečno potroše 128.500 kn!

Smatra kako će se najveći antiklerikalci naći među vjernicima koji idu svaku nedjelju na misu i pokušavaju slijediti Kristov nauk, dok će se najveći klerikalci naći među političarima koji se povremeno pojave da bi povremeno pokupili pljesak u crkvi ili dobili pljesak s oltara, te kada su izbori da ih se s oltara možda favorizira. Koji možda znaju za neke prljavštine u hijerarhiji Crkve ali nisu tu da ih očiste već da te prljavštine ostanu i na temelju toga ucjenjuju i kontroliraju Crkvu.

"To je loše. Taj tip klerikalizma je loš za Crkvu, kako kaže papa Franjo, loš je za politiku i loš je za društvo", kaže Stier.

Poručio je da on slijedi stav braće Radić da, kada su u pitanju doktrine, treba slijediti ono što kažu Crkva i svećenici. No, o tome za koga glasati i s kim sklapati koalicije i što je autonomija politike ne treba crkva "popovati".

"Trebamo takvu novu politiku. Ne staru politiku koja ide za tim da se dobije potpora s oltara, a onda kada dođeš na vlast zaboraviš na kršćanske vrijednosti. Meni ne treba potpora s oltara", ustvrdio je.

"Politika treba biti autonomna i nitko nam tu ne treba popovati. Kada je pitanje doktrine, onda znamo što je kršćanska doktrina. I onda ne trebamo od crkvene hijerarhije tražiti da odustane, ili ako ne može odustati od crkvene doktrine - da zamagli, zakukuljili na bilo koji drugi način da to svjetlo istine ne svijetli", naglasio je Stier.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca