Obavijesti

News

Komentari 86

Stier već kuvertirao ostavku, ali se onda ipak predomislio?

Stier već kuvertirao ostavku, ali se onda ipak predomislio?
1

Premijer Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova već se dulje vrijeme razilaze. Konzervativni Stier prvi se put pobunio protiv Plenkovića kad je premijer izbacio Most iz Vlade

VIDEO

Davor Ivo Stier ide na Hod za život, a Predrag Štromar na Povorku ponosa. Ta razlika dovoljno govori o dubini  podjela u Plenkovićevoj novoj Vladi. Stier je zbog toga, piše Novi list, u ponedjeljak kuvertirao ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova, ali se nakon povratka iz New Yorka i razgovora s Plenkovićem predomislio.

Premijer Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier već se dulje vrijeme razilaze.
Konzervativni Stier prvi se put pobunio protiv Andreja Plenkovića kad je premijer izbacio Most iz Vlade. Stier je tada, jedini u vrhu HDZ-a, otvoreno rekao da nije trebalo razvrgavati koaliciju s Mostom, ali da bi, kad je već do toga došlo, bilo poštenije ići na izbore.

Plenković tu tvrdnju nije dobro primio. Proglasio je Stiera oportunistom:

- Mogu i ja, poput Davora, reći hajdemo na parlamentarne izbore s drugim krugom lokalnih, pa ćemo dobiti jedan, dva ili tri mandata više, ali to je oportunistička logika. Moja je logika puno veća, ja sam kao premijer odgovoran za funkcioniranje države.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Stiera je opisao kao svog prijatelja, što je ljudima koji ga poznaju jasan znak da kuha od bijesa.

"Nikad mu to neće oprostiti", kaže  jedan Plenkovićev bivši nadređeni, koji je uvjeren da je premijerov narcizam vrlo snažan  pa Plenković ne zaboravlja ovakve ispade. Povrh toga, Stierovo ime nedavno se pojavilo među kandidatima za Plenkovićeva nasljednika. 

Stierovi apetiti su vrlo visoki. Navodno je htio i vladati HDZ-om, ali je procijenio da nema šanse protiv Plenkovića.
Stier, nedvojbeno, ima podršku dijela desnijih birača, dijela županijskih čelnika, a tu su i predsjednica države, te izvanstranačka desnica koja bi radije bila dijelom radikalno desnog HDZ-a. Zlatko Hasanbegović je, čini se, uvjeren da će Stier povući neki jak potez:

- Siguran sam da će postupiti sukladno svojoj savjesti i načelima koje je sam iznio u svom programatskom spisu Nova paradigma. Ovo što se sada događa je negacija svega što je Stier dosada zastupao u javnom životu kao intelektualac - kazao je Zlatko Hasanbegović.

Upitno je što će napraviti Stier.  Povuče li se, bit će marginaliziran u HDZ-u ili će se povući na marginu kod Hasanbegovića i Esih; ostane li, priklonit će se, kako Hasanbegović kaže, "negaciji svega  u što je u životu vjerovao".

On je gurnut na stranu, Šeks, Jandroković i Božinović vode igru, a tu je sad i odiozni HNS. No, Plenković je u kratkom vremenu dobio seriju bitaka. Andrej Plenković  već ima spremljenu zamjenu za Stiera. Ako on ode, ministrica vanjskih poslova postat će Marija Pejčinović Burić, koja je sad državna tajnica. Ona je u HDZ ušla prije deset godina: liberalna je i još je 2007 isticala da želi postati ministrica vanjskih poslova. U Vladu ju je pozvao Ivan Jakovčić.  Tad je ušla u HDZ. Ivo Sanader ju je hvalio kao novu snagu stranke. Ovoga puta, funkcija joj je izmakla za dlaku, ali upitno je do kad.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor