Obavijesti

News

Komentari 51

Stigla inspekcija: Hotele na Krku zatvorili zbog legionele?

Stigla inspekcija: Hotele na Krku zatvorili zbog legionele?
1

Inače, legionela je vodena bakterija koja u povećanim koncentracijama predstavlja opasnost ako se unosi udisanjem u sitnim kapljicama, na primjer udisanjem vodene pare

VIDEO

Četiri hotela i kamp u Baški na otoku Krku ne rade i bit će zatvoreni do subote, 21. svibnja, potvrdili su nam u rezervacijskom centru Valamara.

Razlog zatvaranja je inspekcijska kontrola. Goste su premjestili.

- Mahom je riječ o strancima koji su izmješteni u druge hotele iste tvrtke Valamara u Krku i Rapcu - rekao nam je čitatelj, koji je doznao da je razlog zatvaranja navodno bakterija legionela koju su detektirali u klima-uređajima.

U Valamaru tu vrstu bakterije ne spominju. Kažu da ispituju vodu.

- U hotelu Corinthia u Baški trenutačno se provode preventivne mjere i ispitivanja uzoraka vode po uputi te uz stručni nadzor nadležnog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Rijeka, zbog čega je odlučeno da hotel neće raditi od 13. svibnja 2016. godine do okončanja preventivnog postupka - rekla nam je Deana Stipanović, voditeljica korporativnih komunikacija u Valamar Rivieri. Dodala je kako zajedno sa Zavodom rade na provođenju mjera u cilju prevencije i zaštite zdravlja gostiju i zaposlenika. No u odgovoru na naš upit navela je tek hotel Corinthiju, dok su nam u rezervacijskom centru rekli kako su zatvoreni i hoteli Atrium, Zvonimir te Villa Adria, kao i kamp Zablaće.

U razgovoru s dr. Danijelom Lakošeljac sa epidemiološkog zavoda PG županije potvrđeno nam je da se radi o sumnji na legionelu tj. bakteriju koju je imao jedan od turista koji je boravio u jednom od hotela Valamar kompleksa.

- Nakon što smo dobili obavijest iz hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo tj. Europskog centra za praćenje legionele, koju ti centri inače šalju kada se radi o sumnji na pojavu bakterije te se na osnovu toga istražuju sva područja gdje je bolesnik boravio za vrijeme inkubacije, prionuli smo na istraživanje te poduzimanje svih mjera koje, između ostalog uključuju i ispiranje cijelog sustava vode - kazala je dr. Lakošeljac, objasnivši kako se radi o relativno čestoj pojavi, pogotovo kod hotela koji ne rade tijekom cijele godine pa tako ni voda ne cirkulira redovito.

- Legionela je vodena bakterija, koje ima svuda, a najčešće u ustajaloj vodi, vlažnoj zemlji, mulju i često u vodenim sustavima koji ne cirkuliraju redovito. Najbolje uspijeva u temperaturama od 20 do 40 stupnjeva, a osoba se može zaraziti udisanjem aerosola tj. udisanjem inficiranog zraka npr. pri umivanju ili tuširanju - objasnila je dr. Laskošeljac.

Dodala je da nema mjesta panici, da je situacija pod apsolutnom kontrolom te da će hoteli biti zatvoreni do dok god se ne obave sve nužne mjere kako bi se bakterija isprala iz vodenog sustava.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca