Obavijesti

News

Komentari 16

'Štitimo njihovu čast': Žene se prerušile kako bi gledale tekmu

'Štitimo njihovu čast': Žene se prerušile kako bi gledale tekmu
1

Naizgled potpuno uobičajena fotografija izazvala je veliku pažnju na Redditu i ostalim društvenim mrežama. Na njoj se, naime, nalaze žene prerušene u muškarce koje gledaju - nogometnu utakmicu

VIDEO

Priča o ovoj fotografiji se pak drastično mijenja kada znamo da je ženama u Iranu - zabranjen ulazak na stadione. To je tako još od Islamske revolucije 1979. godine, kad su zakonodavci, kao, željeli žene zaštititi od 'vulgarne atmosfere' na stadionima. 

Bilo kako bilo, Iranke su posljednjih nekoliko godina sve glasnije pa tako na ulicama otvoreno protestiraju protiv odnosa vlasti prema njima, skidaju marame i ponosno pokazuju svoju kosu i lica. Prkos koji su pokazale žene s fotografije samo je najnovija epizoda u borbi žena za vlastita prava u Iranu i na tome im treba skinuti kapu, iako ih sada čekaju - kazne. 

One će najvjerojatnije biti blage, no zaista je nevjerojatno da se žene u 2018. godini moraju maskirati u muškarce kako bi ušle na stadion i pogledale utakmicu. 

Prije samo tri tjedna na istom je stadionu zadržano 35 žena koje su željele pogledati utakmicu između Persepolisa i Esteghlala.

Alireza Adeli, šef osiguranja u Teheranu, za medije je priznao da ovo nije prvi ulazak žena na stadione. 

- Djevojke su to pokušale i u prošlosti. No, njima će i dalje biti zabranjen ulazak na stadione zbog velikih gužvi i neprikladnih uvjeta, rekao je, prenosi Daily Mail

- Zabrana ulazaka na stadion usmjerena je na zaštitu ženske časti jer stadionska atmosfera, smještaj i gužve nisu mjesto za njih. Ukoliko žele gledati utakmice, to mogu preko TV-a, zaključio je Adeli. 

Inače, umjereni predsjednik Hassan Rouhani naporno radi na ukidanju ovakvih zabrana pa se uspio izboriti da žene smiju gledati utakmice košarke i odbojke. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa